ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Κατά καιρούς εκδίδονται αρκετά βιβλία αυτογνωσίας/αυτοβελτίωσης καί ευ ζην. Γνωρίζετε καλά πως εγώ είμαι θετικά προσκείμενη σε ό,τι βοηθά την αρμονία καί ισορροπία της ανθρώπινης ψυχολογίας. Δηλώνω δε υπέρμαχος της ανάγνωσης ανάλογων βιβλίων,καθώς θεωρώ πως για τον καθένα καί την καθεμία υπάρχει το ιδανικό βιβλίο που θα καλύψει στον μέγιστο βαθμό τις όποιες ανάγκες,παρέχοντας ουσιαστικές καί χρήσιμες συμβουλές. Είθισται συγγραφείς αυτών των βιβλίων να είναι επιστήμονες που εξειδικεύονται στον συγκεκριμένο τομέα,αλλά πλέον παρατηρούμε την απόπειρα ανθρώπων που έχουν βιώσει ίδιες,ή,παρόμοιες καταστάσεις να προβαίνουν στη συγγραφή αυτών των βιβλίων με σκοπό να βοηθήσουν κι άλλους ανθρώπους γύρω τους. Σκεφτείτε,λοιπόν,ένα συνδυασμό γνώσης καί προσωπικής εμπειρίας. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα,-εκτός του ότι θα ήταν αποδεδειγμένα άρτιο-,θα έβρισκε ακόμη πιο εύκολα πρόσφορο έδαφος στη σκέψη καί στις ψυχές των αναγνωστών/στριών.
   Από τις εκδόσεις Ψυχογιός μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του αείμνηστου συγγραφέα/διανοητή/καθηγητή νευρολογίας καί ψυχιατρικής Βίκτορ Ε. Φρανκλ,με τίτλο ''ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ'',μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι επί χρόνια διαλέξεις του ιδίου,με τις οποίες μας προτρέπει να αναζητήσουμε καί να αντιληφθούμε το αληθινό νόημα της ζωής,το οποίο δεν παύει να είναι ανώτερο των όποιων θετικών,ή,αρνητικών καταστάσεων που μπορεί να βιώσουμε. Γιατί η ζωή είναι όμορφη καί γλυκειά. 
   "H ύπαρξη αυτού του βιβλίου είναι ένα μικρό θαύμα. Οι διαλέξεις που περιλαμβάνει δόθηκαν από τον Βίκτορ Φρανκλ το 1946, μόλις εννέα μήνες μετά την απελευθέρωσή του από το στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, όπου και είχε αντικρίσει κατάματα το φάσμα του θανάτου. Οι διαλέξεις του Φρανκλ δημοσιεύτηκαν τότε από έναν μικρό Γερμανό εκδότη. Ωστόσο, η έκδοση εξαντλήθηκε και εν πολλοίς ξεχάστηκε, έως ότου ο ίδιος εκείνος εκδότης, σχετικά πρόσφατα, την ανέσυρε από τα αρχεία του." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
  Στην παρούσα έκδοση προλογίζει ο Ντάνιελ Γκόλμαν,ο οποίος βάζει το δικό του λιθαράκι ώστε να έρθουμε πιο κοντά στον Φρανκλ,να τον κατανοήσουμε καί να δούμε μέσα από τη δική του σκοπιά. Ευθύς αμέσως σας παραθέτω ένα απόσπασμα από την εισαγωγή του: ''Στα χρόνια της ναζιστικής κυριαρχίας στην Αυστρία, το δυνάμει κοινό αυτών των διαλέξεων δεν είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τις απόψεις του Φρανκλ, αντλώντας από αυτές ηθικά ερείσματα και πνευματικά ερεθίσματα. Στα εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος περιλαμβάνονταν και οι γονείς του Φρανκλ, καθώς και η έγκυος σύζυγός του. Ωστόσο, παρά τις προσωπικές αυτές τραγωδίες και τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια των πιο προσφιλών του προσώπων, ο Φρανκλ κατάφερε να εντάξει όλα όσα είχαν συμβεί, στους οικείους του και στον ίδιο, σε μια κοσμοαντίληψη κατάφασης στη ζωή, η οποία αποτυπώνεται τόσο στο πιο γνωστό βιβλίο του, Το νόημα της ζωής, όσο και σε αυτές τις διαλέξεις, λειτουργώντας παρηγορητικά αλλά και εμψυχωτικά για εκατομμύρια αναγνώστες."
   Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω,καθώς καί τα κείμενα από τις διαλέξεις,έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να θαυμάζει καί να επικροτεί τον Βίκτορ Φρανκλ για την τόσο απίστευτα μεγάλη δύναμη ψυχής που είχε. Το πως άντεξε καί δε λύγισε. Δεν το έβαλε κάτω,παρά τις όποιες αντιξοότητες,αδικίες καί ανυπολόγιστο πόνο έζησε κατά την διάρκεια της ζωής του. Είναι ένα πρότυπο για όλους κι όλες εμάς εκεί έξω για να πεισμώσουμε καί να διεκδικήσουμε τη ζωή μας. Για μένα τα λεγόμενα του με πείθουν να λέω ένα δυνατό ''ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ'' καί πόσο μάλλον να συμφωνώ με τον υπότιτλο ''ό,τι κι αν συμβεί''... Αφού τα κατάφερε εκείνος,-παρά τα όποια τραγικά συμβάντα έζησε-,τότε μπορούμε κι εμείς.
  Δεν θέλω να πιστεύω πως υπάρχουν δικαιολογίες. Όχι! Δε λύνονται ως δια μαγείας τα όποια προβλήματα,με το να τα παρατάμε όλα. Άν δεν πάμε αντίθετα στο ρεύμα που μας παρασύρει,θα χαθούμε μέσα στη δίνη του με ολέθρια αποτελέσματα. Το αληθινό,-ας μου επιτραπεί η λέξη-,τσαγανό φανερώνεται όταν εναντιωνόμαστε σε ό,τι μας καταπιέζει,φοβίζει καί αιχμαλωτίζει.
   Στα λοιπά θετικά στοιχεία του βιβλίου συγκαταλέγονται: η πληθώρα των εικόνων καί των συναισθημάτων,ο αυθεντικός καί άμεσος λόγος του Βίκτορ Φρανκλ,ο τρόπος που μεταδίδει τις σκέψεις του στο ακροατήριο καί εντέλει στο αναγνωστικό κοινό,η πολύ καλή μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά από τον κύριο Ανδρέα Παππά,καθώς καί η προσαρμογή του λεξιλογίου στο σήμερα με τις απαραίτητες αλλαγές καί προσθήκες που σε καμία περίπτωση δεν επηρέαζουν αρνητικά,μα αναδεικνύουν στο έπακρο τα λεγόμενα του Φρανκλ. Ναι,είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο που μου άρεσε πολύ καί με έκανε να σκεφτώ πολλά. Γιατί να μην το διαβάσετε κι εσείς;
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΙΚΤΟΡ Ε. ΦΡΑΝΚΛ (VICTOR E. FRANKL)

ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΓΙΝΕ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Yes to life: In spite of everything

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ




ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 20, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.