ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1983-2021 (επιλογή). Αγγελική Σιδηρά


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Ποίηση καί λογοτεχνία είναι για μένα δύο έννοιες ταυτόσημες καί θα μου επιτρέψετε να θεωρώ πως η ποίηση είναι για όλους κι όλες. Πως δεν χρειάζεται κάποιος/α να έχει ειδικές γνώσεις για να την προσεγγίσει καί να την κατανοήσει,παρά να τρέφει αγάπη γι'αυτήν στην καρδιά καί στην σκέψη του/της. Όχι,η ποίηση δεν απευθύνεται στην ελίτ,ούτε γεννήθηκε στα υπερπολυτελή σαλόνια των επιβλητικών επαύλεων. Αντιθέτως,είναι παντού γύρω μας καί όλοι/ες είμαστε εν δυνάμει ποιητές/τριες που μπορεί,ανά πάσα ώρα καί στιγμή,να εκφράσουμε όλα όσα νιώθουμε,ή,μας έχουν σημαδέψει μέσω της ποίησης. Όπως,καταλάβατε αγαπώ την ποίηση για χίλιους δυο λόγους,μα δεν αγαπώ να την ''κρίνω'' με αυστηρούς όρους. Την θεωρώ ως ένα βάλσαμο για την ψυχή μου,που πρέπει να την αγκαλιάζουμε με όμοιο τρόπο που κάνει κι εκείνη με εμάς. Καί για να σας προλάβω,για όλους κι όλες υπάρχει εκεί έξω η κατάλληλη ποιητική συλλογή κι ο/η εκάστοτε δημιουργός που θα σας κάνουν να αντικρίσετε καί να ασπαστείτε την ομορφιά αυτού του τόσο ντελικάτου λογοτεχνικού είδους.
  Μία ιδανική πρόταση,για να γνωρίσετε την πένα ενός ποιητή,ή,μίας ποιήτριας καί να εξοικονομήσετε χρήμα καί χώρο στην βιβλιοθήκη σας,είναι οι συλλογές που περιέχουν όλο το έργο του/της,ή,μεγάλο μέρος αυτού. Έτσι,μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε την διαδρομή του/της στον χώρο της λογοτεχνίας μέσα στο πέρασμα των ετών. Από τι μπορεί να επηρεάστηκε. Τι μπορεί να αποτέλεσε πηγή έμπνευσης. Αλλά καί εμπειρίες ζωής,σκέψεις καί συναισθήματα. 
   Στα πλαίσια,λοιπόν,των βιβλιοπροτάσεων μου για εσάς κι έχοντας κατά νου τα παραπάνω,διάβασα καί σας παρουσιάζω το βιβλίο,με τίτλο ''ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1983-2021 (επιλογή). Αγγελική Σιδηρά" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος κι όπως καταλαβαίνετε,μέσα στις σελίδες του περιέχονται ποικίλα ποιήματα γραμμένα από την ποιήτρια Αγγελική Σιδηρά εντός ενός χρονικού πλαισίου 38 ετών,που είτε έχουν δημοσιευτεί σε άλλες συλλογές,είτε περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να παρουσιαστούν στο αναγνωστικό κοινό.  
"Ποίημα λιτό
Τρίτη, σχεδόν ξημέρωμα,
και στην απέραντη ακτή
σημάδι μελανό, προκλητικό,
μόνο το μπλε σακίδιο
να περιμένει.
Μέσα ο χρόνος καιροφυλακτούσε
στο παλιό ρολόι,
που οι δείχτες του δεν ξέραν πώς
να σταματήσουν στις οκτώ και πέντε.
Μια καθαρή τσατσάρα
τυλιγμένη προσεκτικά
σ’ ένα φτηνό χαρτί,
μία τυρόπιτα, λίγο νερό μεταλλικό,
δέκα ευρώ,
σε μια ζελατίνα η ταυτότητα,
να σε αναγνωρίσουνε αμέσως.
Λιτό περιεχόμενο,
ένας μικρόκοσμος λιτός,
λιτή ζωή.
Κι εκείνο εκεί το χτένι
να μην μπορεί με τίποτα
τον κόμπο που ’χω στον λαιμό μου
να ξεμπλέξει."
  Ξεκινώντας,λοιπόν,την ανάγνωση των ποιημάτων,ένιωθα μία πληρότητα καί οικειότητα που προερχόταν από την προηγούμενη επαφή μου με την τελευταία ποιητική συλλογή της ποιήτριας,με τίτλο ''ΟΙΜΟΙ, ΛΕΓΟΥΣΑ''. Μα να καί πάλι που ήρθε να με παρασύρει αυτό το γλυκό συναίσθημα που νιώθουμε όταν διαβάζουμε ένα νέο βιβλίο. Ποίημα το ποίημα,είχα την αίσθηση πως ανακάλυπτα ακόμη ένα αθέατο κομμάτι της ψυχής της ποιήτριας. Σε κάποια δε εξ αυτών,είμαι βέβαιη πως θα βρείτε στοιχεία καί του δικού σας εαυτού,ή,θα αναγνωρίσετε αγαπημένα σας πρόσωπα καί διάφορες εμπειρίες ζωής. Κι αυτός ο διαχωρισμός των ποιημάτων ανά συλλογή που πρωτοέχουν εκδοθεί,-κι όχι μόνο-,δεν γίνεται μόνο για πρακτικούς λόγους. Αλλά για να δούμε το πως ωρίμασε καί μέστωσε η πένα της ποιήτριας καί το τι είχε να προσφέρει στο κοινό την εκάστοτε στιγμή. Μία εξαιρετική ποιητική συλλογή που αξίζει να διαβάσετε καί ίσως να σας πείσει να εντάξετε την ποίηση στην καθημερινότητά σας.
Καλή ανάγνωση!
   
Υ.Γ. Η επιλογή των ποιημάτων πραγματοποιήθηκε από τις εξής ποιητικές συλλογές: ΒΡΑΧΝΗ ΨΥΧΗ (1983)/ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑ (1986)/ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ (1987)/ Η ΟΓΔΟΗ ΝΟΤΑ (1990)/ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΟΠΙΟΥ (1994)/ Ο ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ (1998)/ ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΣΤΗ ΔΡΕΣΔΗ (2004)/ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΓΑΛΑΖΙΟ (2007)/ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΕΛΞΗ (2010)/ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΑ ΚΟΝΤΑ (2013)/ SILVER ALERT (2016)/ ΟΙΜΟΙ, ΛΕΓΟΥΣΑ (2020)/ ΟΛΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΙΝ ΣΥΜΒΟΥΝ (αδημοσίευτα ποιήματα, 1983-2021)

ΠΟΙΗΤΡΙΑ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΙΔΗΡΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ




ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1983-2021 (επιλογή). Αγγελική Σιδηρά ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1983-2021 (επιλογή). Αγγελική Σιδηρά Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 15, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.