Inner Vision Photography


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Άν καί η μητέρα μου από πολύ μικρή ηλικία με μύησε στην ομορφιά της λογοτεχνίας,ήμουν δεν θα ήμουν επτά ετών,όταν ανακάλυψα την τέχνη της φωτογραφίας καί γεννήθηκε ένας κεραυνοβόλος έρωτας που κρατά μέχρι σήμερα. Ακόμη θυμάμαι να ζητάω ως δώρο γενεθλίων εκείνη την χρονιά,όχι ρούχα,παπούτσια,ή,κάποιο παιχνίδι,αλλά μία φωτογραφική μηχανή που είχα συνεχώς κρεμασμένη πάνω στον λαιμό μου καί την πρόσεχα ως κόρη οφθαλμού. Δυστυχώς,μπορεί να μην κατάφερα να εντρυφήσω όσο θα ήθελα στην μαγεία αυτής της τέχνης,-διότι τέχνη είναι η φωτογραφία κι από τις πιο εκλεπτυσμένες-,αλλά δεν παύει να θαυμάζω φωτογραφίες που έχουν τραβηχθεί είτε από επαγγελματίες του χώρου,είτε από ερασιτέχνες που η φωτογραφία είναι το μεράκι τους. Πάθος για να μείνουν αθάνατα στο πέρασμα του χρόνου,όχι μόνο οι όμορφες αναμνήσεις,τα τοπία καί τα συναισθήματα,αλλά για να ειπωθούν όσα κάποιες φορές δε λέγονται με λόγια. Ναι,λοιπόν,συμφωνώ με την παλιά κινέζικη παροιμία που λέει πως ''μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις''. Γιατί η φωτογραφία έρχεται καί ''καλύπτει'' τα πιθανά κενά,ή,να ενισχύσει αυτά που λέγονται. Άλλωστε,πόσες σκέψεις,συναισθήματα κι άλλα τόσα μπορούν να αποτυπωθούν μέσα σε μία φωτογραφία. Η δύναμη της εικόνας δύναται να ξεπεράσει καί τα λόγια.
   Κι έρχομαι να σας ρωτήσω. Μπορεί η ενασχόλησή μας με την τέχνη της φωτογραφίας να βοηθήσει στην αυτοβελτίωσή μας; Ναι,καλά ακούσατε. Μη σας φαίνεται παράξενο αυτό που σας λέω,αν κι αρχικά κι εγώ αναρωτήθηκα αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο,όταν έφτασε στα χέρια μου το νέο βιβλίο αυτοβελτίωσης της συγγραφέως/φωτογράφου Αγγελικής Καστρινέλλη,με τίτλο ''Inner Vision Photography" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διάνοια. Ένα βιβλίο,που δεν μας μιλά μόνο για την ομορφιά της τέχνης της φωτογραφίας,αλλά μας βοηθά να βρούμε,κατανοήσουμε καί αποδεχθούμε τον εαυτό μας καί τα πάντα γύρω μας μέσω αυτής.
   "Αναπτύσσω σημαίνει ξεδιπλώνω, ξετυλίγω, φανερώνω, δίνω στα πράγματα τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν. Αυτού του είδους την προσωπική ανάπτυξη προτείνει το Inner Vision Photography και μας μαθαίνει, μέσα από 12 πρωτότυπα workshops που συνδυάζουν τις αρχές της τέχνης της φωτογραφίας με τις τεχνικές της Art Therapy, πώς να ερχόμαστε σε επαφή με τη δημιουργικότητά μας, πώς να δίνουμε μορφή στις εικόνες του εσωτερικού μας κόσμου, πώς να συνδέουμε το καλλιτεχνικό μας έργο με τη μοναδικότητα και το προσωπικό μας βίωμα. Κι επειδή η δημιουργικότητα δεν επιτυγχάνεται μέσω της νόησης, αλλά με το ένστικτο του παιχνιδιού, θα επιλέξουμε συνεπιβάτες σε αυτό το ταξίδι, την ελαφρότητα και το χιούμορ μαζί με τη βιωματική γνώση και το ομαδικό πνεύμα."(Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Διαβάζοντας κάποιος/α αναγνώστης/στρια το βιβλίο,ακόμη κι αν δεν έχει δείξει κάποια προτίμηση στην φωτογραφία έως σήμερα,είμαι βέβαιη πως θα αρχίσει να τρέφει μία έλξη καί ένα πιο έντονο ενδιαφέρον για εκείνη. Προσωπικά,όχι μόνο αντιλήφθηκα την αγάπη της συγγραφέως/φωτογράφου για εκείνη,που έχει την ευλογία τα δύο της ταλέντα (συγγραφή & φωτογραφία) να αλληλοσυμπληρώνονται,μα κατάλαβα αυτό που υποσυνείδητα,-ούσα ακόμη μικρό κοριτσάκι-,με είχε τραβήξει προς την φωτογραφία. Καί δεν αναφέρομαι μόνο στην μόδα της εποχής την αυτοφωτογράφηση (κάτι που δεν είναι κακό),αλλά σε εκείνα τα απλά,ίσως κι αδιάφορα,που τραβούν την προσοχή μας καί τα βγάζουμε φωτογραφία. Εκείνα που αρκετοί/ες απορούν γιατί μπορεί να σταθούμε ακόμη καί στην μέση του δρόμου,για να απαθανατίσουμε με την φωτογραφική μας μηχανή,ή,έστω καί με την κάμερα του κινητού μας. Κι όλα αυτά δοσμένα μέσα από τον καθαρό κι ευνόητο τρόπο γραφής καί σκέψης της δημιουργού που ενισχύεται από αποφθέγματα γνωστών ανθρώπων,καθημερινά παραδείγματα καί πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ένα,εν κατακλείδι,πολύ προσεγμένο κι όμορφο αισθητικά βιβλίο που απευθύνεται σε όλους κι όλες ανεξαιρέτως. Αναζητήστε το!
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΣΤΡΙΝΕΛΛΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΙΑΝΟΙΑ





    
Inner Vision Photography Inner Vision Photography Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 16, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.