121 καρέ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Νιώθω πολύ μεγάλη χαρά καί τιμή,όταν επικοινωνούν μαζί μου είτε ανερχόμενοι/ες,είτε ήδη καταξιωμένοι/ες συγγραφείς που έχουν ένα μεγάλο κοινό που τους/τις ακολουθεί με σκοπό να διαβάσω καί να παρουσιάσω τα έργα τους στο blog μου. Συνήθως απαντώ αυτοστιγμεί,ή,μετά από μία μέρα λόγω φόρτου εργασίας. Ειδικά,όταν πρόκειται για συγγραφείς που έχω ήδη διαβάσει προγενέστερα έργα τους,η φαντασία μου καλπάζει σαν αδάμαστο άτι καί λαχταρώ να μάθω τι νέο θα μας προσφέρουν κι αν έχει υπάρξει η πολυπόθητη εξέλιξη. Έχοντας διαβάσει τα δύο προηγούμενα βιβλία (για ενήλικες) της συγγραφέως Σάρας-Κατερίνας Παπαδάκη καί μείνει ικανοποιημένη,δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες για να της απαντήσω θετικά καί να που σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να σας μιλήσω για το νέο της βιβλίο. Ο λόγος για την συλλογή 121 διηγημάτων με τίτλο ''121 καρέ'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο.
  Τίτλος ''121 καρέ''. 
Λιτός καί περιεκτικός,φανερώνει καί κρύβει την ίδια στιγμή περισσότερα απ'όσα μας γίνονται γνωστά στο πρώτο άκουσμα. Ναι,αξίζει να σταθούμε σε αυτόν καί στο πόσο ηχηρός (εντός κι εκτός εισαγωγικών) είναι. Διότι,αν το καλοσκεφτούμε όλη μας η ζωή είναι ένα συνεχές πάντρεμα διάφορων στιγμών,όμοιες σαν άλλα κινηματογραφικά καρέ που μας δίνουν ως αποτέλεσμα μία ολοκληρωμένη κι αρμονική εικόνα παρά τις όποιες αντιφάσεις που την κάνουν τόσο μοναδική κι ανεπανάληπτη... Στιγμές,γιορτές,πρόσωπα,συναισθήματα,εμπειρίες,λόγια,ταξίδια,σκέψεις,ημερομηνίες με βαρύνουσα σημασία για εμάς,καθώς καί πολλά ακόμα καθορίζουν,όχι μόνο τον χαρακτήρα καί τις επιλογές μας,μα καί όλη την πορεία της ζωής μας... Καί μην ξεχνάτε πως όλα αυτά,πάντα θα συμβολίζουν παραπάνω από τον ορισμό τους... 
   «Θα σταθώ σε όσα οι περισσότεροι προσπερνούν ή επιλέγουν να παραβλέπουν. Θα δώσω φωνή σ’ αυτά που μας καθορίζουν, μας ενώνουν και μας διαμορφώνουν. Θα διαστείλω τον χρόνο, απολαμβάνοντας και εκτιμώντας το φευγαλέο. Θα δώσω χρώμα στα αόρατα, τα δεδομένα της ζωής. Θα εξυμνήσω τα μικρά, θα θυμηθώ τα παλιά». διαβάζουμε στην περιγραφή του οπισθοφύλλου καί διαβάζοντας την συλλογή,θα διαπιστώσουμε ότι η συγγραφέας παραμένει πιστή στα λεγόμενά της. 
  Βλέπετε,όσο μεγαλώνω,-πέρα από την ψυχική μου ηρεμία-,αποζητώ από τους γύρω μου λίγα λόγια καί καλά. Έχω πάψει προ πολλού,-αν καί δεν είμαι σίγουρη εδώ που τα λέμε αν μου είχε συμβεί ποτέ-,να γοητεύομαι καί να παρασύρομαι από βαρύγδουπες δηλώσεις καί πολλά κούφια από άποψη νοήματος καί αξίας λόγια. Καί μέσα στην παρούσα συλλογή βρήκα αυτό που αναζητώ. Τί είναι αυτό; Μα η ουσία μέσα από την απλότητα. Καί η συγγραφέας με μόλις 121 λέξεις ανά κείμενο,μας αποδεικνύει πως για να αναδειχθεί η αρτιότητα,δεν χρειάζεται φιοριτούρες καί γεμάτες σελίδες με αερολογίες...
   Χωρισμένα τα 121 κείμενα σε διαφορετικές θεματικές ενότητες καί με καίριες εικόνες που συνοδεύουν κάθε κείμενο ξεχωριστά,μπορώ να σας πω πως είχα την αίσθηση πως ό,τι διάβαζα,αυτομάτως τα μάτια μου αντίκριζαν αυτήν την εικόνα. 121 κείμενα που δεν φλυαρούν,αλλά δίνουν στα πάντα την πρέπουσα σημασία που τους αναλογεί. Τα αόρατα γίνονται ορατά κι απτά. Μας μιλούν καί τα ακούμε. Τα εφήμερα μοιάζουν παντοτινά καί όσα θεωρούμε δεδομένα έχουν πλέον άλλη βαρύτητα. 
   Με εναλλαγή στην γραφή της συγγραφέως από πρωτοπρόσωπη σε τριτοπρόσωπη,θα βρούμε τον εαυτό μας καί την θέση μας μέσα στα κείμενα,ενώ παράλληλα θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις όποιες αποστάσεις ώστε να μην χαθούμε μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των συναισθημάτων που θα γεννηθούν στην ψυχή μας καί θα μας κατακλύσουν τόσο αβίαστα... Με πάσα ειλικρίνεια μπορώ να πω πως η παρούσα συλλογή με ικανοποίησε περισσότερο καί είμαι βέβαιη πως μελλοντικά θα αναζητήσω να διαβάσω κάποιο εκ των διηγημάτων,ή,καί όλα. Αναζητήστε την!
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΑΡΑ-ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ


    
121 καρέ 121 καρέ Reviewed by Dominica on Μαΐου 17, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.