Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.31: Η Άννα του Κουρσάρου


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

  Ανέκαθεν αγαπούσα την θάλασσα. Είτε είναι ήρεμη,είτε ανταριασμένη καταφέρνει με έναν δικό της τρόπο να γαληνεύει την ψυχή καί την σκέψη μου. Γι'αυτό εύχομαι κάποια στιγμή να αποκτήσω ένα σπίτι που να έχει ως θέα εκείνη. Την ίδια αγάπη φαίνεται πως συμμεριζόμαστε με την συγγραφέα Ασπασία Βλάχου. Μία συγγραφέα που η πρώτη μου γνωριμία με την πένα της,-η οποία θεωρείται ως πολύ ευχάριστη-,έγινε με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο ''Η Άννα του Κουρσάρου",το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Πρόκειται για ένα αισθηματικό μυθιστόρημα με όλα τα στοιχεία που επιθυμώ για να μου είναι αρεστό. Άλλωστε,λίγο παραμύθι κάπου κάπου δεν έβλαψε κανέναν καί καμία....

   "Το σπίτι στην παραλία της Κυπαρισσίας που κληρονόμησε η Άννα, είναι γνωστό στους ντόπιους ως το Σπίτι του Κουρσάρου. Στον τοίχο του σαλονιού, ανάμεσα στις μπαλκονόπορτες που βλέπουν στη θάλασσα, στέκει αγέρωχη μια ξύλινη γοργόνα. Το όμορφο ακρόπλωρο, που για χρόνια ήταν η ψυχή ενός κουρσάρικου σκαριού και το προστάτευε στα επικίνδυνα ταξίδια του, κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Όταν η Άννα, μια ήσυχη και χαμηλών τόνων δασκάλα, διορίζεται στο σχολείο της περιοχής, αποφασίζει να μετακομίσει εκεί, σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να πιάσει τη ζωή της από την αρχή. Όμως, ο ερχομός της χαλάει τα σχέδια αδίστακτων ανθρώπων, που αποτελούν τον πυρήνα μιας σκοτεινής τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο αυστηρός και συντηρητικός διευθυντής του γυμνασίου γνωρίζει την Άννα και νιώθει τις ισορροπίες του να αλλάζουν. Ωστόσο, συνεχίζει ακάθεκτος την αποστολή του… Ένα κρυμμένο για χρόνια χειρόγραφο φέρνει στο φως την ιστορία της Αννέτας και του Ανέστη, του κουρσάρου. Πώς γίνεται γεγονότα που ξεκίνησαν το 1840 να επηρεάζουν τόσο δραματικά το παρόν; Μπροστά στα μάτια της γοργόνας, η Άννα σταδιακά αλλάζει, μετατρέπεται σε μια τολμηρή γυναίκα, που ρισκάρει τα πάντα, βοηθάει στην εξιχνίαση μιας συγκλονιστικής υπόθεσης και εμπιστεύεται έναν απρόσμενο έρωτα." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Η συγγραφέας επιλέγει να αρχίσει να μας εξιστορεί τα γεγονότα βάσει του δικού της ρυθμού. Άν καί σε άλλη περίπτωση αυτό θα μου φαινόταν κάπως κουραστικό καί μη απαραίτητο,στην παρούσα φάση,τολμώ να πω πως δεν με ενόχλησε καθόλου. Αντιθέτως,μου έδωσε τον χρόνο που χρειαζόμουν για να ενταχθώ ομαλά στην ιστορία,να βρω τα πατήματά μου,να έρθω κοντά με τα πρόσωπα της υπόθεσης καί να αφομιώνω πλήρως τις όποιες πληροφορίες λαμβάνω. Η συγγραφέας έχει μία πένα αρκετά μεστή καί γλαφυρή. Πιο συγκεκριμένα,εδώ έχουμε μία ιστορία με πολλά επίπεδα καί πολλά πρόσωπα,καθένα εκ των οποίων θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ομαλή καί συνεχόμενη ροή των γεγονότων. Η συγγραφέας,επίσης,ξέρει πότε πρέπει να αυξάνει την ένταση των συναισθημάτων,την αγωνία καί το μυστήριο καί πότε να τα μετριάζει σε ένταση,ώστε να μην είναι αγχωτική,ή,κουραστική η ανάγνωση του βιβλίου.

  Για μένα το βιβλίο έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Αρχικά να σας πω πως μέσα στις σελίδες του θα βρούμε δύο ιστορίες. Άρα,θα είναι σαν να έχουμε δύο βιβλία σε ένα. Πιο συγκεκριμένα,η μία ιστορία αναφέρεται στο παρελθόν καί η άλλη στο τώρα. Δύο ιστορίες που επάξια μπορούν να σταθούν κι από μόνες τους σε δύο ξεχωριστά βιβλία. Κοινοί παρανομαστές ο θυελλώδης έρωτας μεταξύ των βασικών προσώπων,αλλά καί τα ονόματα των δύο κεντρικών πρωταγωνιστριών,της Άννας καί της Αννέτας. Δεν ξέρω αν η ιστορία επαναλαμβάνεται,μα εδώ μου άρεσε πολύ αυτό το παράλληλο ταξίδι στον χρόνο. Το άλλο θετικό στοιχείο είναι ο τρόπος με τον οποίο δομεί καί μας παρουσιάζει η συγγραφέας τις δύο ιστορίες. Δεν θα ειπωθεί πρώτα η μία ιστορία καί έπειτα η άλλη. Την μία στιγμή θα είμαστε στο τώρα καί την επόμενη θα μεταφερόμαστε πίσω στο παρελθόν,χωρίς όμως να υπάρχει κανένα πρόβλημα κατανόησης του κειμένου. Όλα θα λεχθούν όπως πρέπει,δίχως να υπάρξουν κενά,ή,αναπάντητα ερωτηματικά.

  Εάν,λοιπόν,είστε λάτρεις των αισθηματικών βιβλίων που συνδυάζονται με την περιπέτεια,το παρόν βιβλίο είναι η ιδανική πρόταση για εσάς. Εγώ πέρασα πολύ καλά διαβάζοντάς το καί κυρίως έμεινα ικανοποιημένη από την πένα της συγγραφέως. Μελλοντικά θα αναζητήσω κι άλλα έργα της.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΛΑΧΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ


   
   

Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.31: Η Άννα του Κουρσάρου Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.31: Η Άννα του Κουρσάρου Reviewed by Dominica on Ιουλίου 27, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.