Αυτή η γλυκιά αρρώστια


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο,με νέο εξώφυλλο σε μετάφραση της κυρίας Μαρίας Λαϊνά,το μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ,με τίτλο ''Αυτή η γλυκιά αρρώστια''. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που συνδυάζεται αρμονικά με το αστυνομικό στοιχείο. Ένα μυθιστόρημα που με ιντρίγκαρε από τον ιδιότυπο τίτλο του καί που εσκεμμένα επέλεξα να σταθώ σε αυτόν.

Τίτλος: Αυτή η γλυκιά αρρώστια
Οξύμωρος; 
Ίσως...
Μα είναι δυνατόν μία αρρώστια να θεωρηθεί γλυκιά;
Ας το καλοσκεφτούμε καί να μην το απορρίψουμε αυτοστιγμεί.
Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για τον έρωτα που δύναται να αρρωστήσει ψυχές καί σώματα; Ή ακόμα καί για αρρωστημένες αγάπες που οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές με ολέθρια αποτελέσματα; Εκεί πάνω,λοιπόν,θα στηριχθεί η συγγραφέας καί θα αναπτύξει τις σκέψεις της,μέσα από μία αληθοφανή ιστορία που θα μπορούσε να τοποθετηθεί άψογα σε όλες τις εποχές. Άραγε,πού μπορεί να φτάσει έναν άνθρωπο το άλογο ερωτικό πάθος;

"Ο Ντέιβιντ είναι ένας ήσυχος άνθρωπος. Δουλεύει σκληρά όλη την εβδοµάδα και κάθε Σαββατοκύριακο επισκέπτεται τη βαριά άρρωστη µητέρα του – ή τουλάχιστον έτσι νοµίζουν οι γύρω του. Η σπιτονοικοκυρά του ανησυχεί αν θα βρεθεί γυναίκα αντάξιά του, όπως άλλωστε και η αφελής συγκάτοικός του Έφι, καθώς και ο φίλος του ο Γουές, αλλά όλοι τους αγνοούν ότι ο Ντέιβιντ έχει ήδη βρει την τέλεια γυναίκα, την Άναµπελ. Αγνοούν ότι ο Ντέιβιντ κάθε Σαββατοκύριακο, αντί για την άρρωστη µητέρα του, επισκέπτεται µόνος τη ζεστή φωλιά που έχει ετοιµάσει για να στεγάσουν τον έρωτά τους µε την Άναµπελ στη Νέα Αγγλία. Αγνοούν την Κατάσταση: ότι η Άναµπελ αρνείται να επισκεφτεί αυτό το σπίτι, γιατί είναι ήδη παντρεµένη µε κάποιον άλλο και έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Ένα ελάσσονος σηµασίας εµπόδιο για τον Ντέιβιντ, πράγµα για το οποίο όµως θα πρέπει να πείσει και την Άναµπελ..." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Η συγγραφέας επικεντρώνεται κυρίως στον κεντρικό της ήρωα,προβαίνοντας σε ένα εις βάθος ψυχογράφημά του. Όχι,πως δεν δείχνει ενδιαφέρον καί για τα λοιπά πρόσωπα της ιστορίας,αλλά εκείνος καί η ιδιάζουσα ψυχολογία του,καθώς καί ο τρόπος σκέψης του,αντίληψης καί διαστρέβλωσης της αλήθειας είναι οι κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα αναπτυχθεί όλη η υπόθεση. Μία ιστορία που παίζει σαν την γάτα με το ποντίκι με τον νου καί τα συναισθήματα,όχι μόνο των εμπλεκόμενων,αλλά καί των αναγνωστών/στριων. Διαβάζοντας,λοιπόν,το βιβλίο θα διαπιστώσουμε πως η συγγραφέας ακολουθεί δύο άτυπους δρόμους. Από την αρχή έως καί ένα σημείο μας παραθέτει τα γεγονότα με πιο αργή ροή,εστιάζοντας κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι,ενώ από εκεί μέχρι καί το τέλος η δράση γίνεται πιο γρήγορη. Ειδικά ο επίλογος,αν καί αναμενόμενος,θεωρώ πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλος πιο κατάλληλος.

Εν κατακλείδι,μιλάμε για ένα βιβλίο που επάξια ανήκει στο συγκεκριμένο είδος. Ένα βιβλίο που απευθύνεται,όχι μόνο στους λάτρεις του είδους,αλλά καί σε όλους κι όλες που θέλουν κάτι διαφορετικό. Αναζητήστε το! 
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΧΑΪΣΜΙΘ (Patricia Highsmith)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: This Sweet Sickness

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΛΑΪΝΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ



Αυτή η γλυκιά αρρώστια Αυτή η γλυκιά αρρώστια Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 16, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.