Όπου και να ’σαι, θα σε βρω!


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Υπάρχουν βιβλία που ξεκινάμε να τα διαβάζουμε καί δεν τα ολοκληρώνουμε ποτέ...
Υπάρχουν βιβλία που μας μένουν αδιάφορα,ή,μας απογοητεύουν...
Υπάρχουν βιβλία που μας αφήνουν πολύ όμορφες εντυπώσεις...
Υπάρχουν,όμως,καί τα βιβλία της Άννης Παπαθεοδώρου που αποτυπώνονται πάνω στην σκέψη καί την ψυχή μας σαν δερματοστιξία.
Η συγγραφέας μέσα από το νέο της μυθιστόρημα,με τίτλο ''Όπου και να ’σαι, θα σε βρω!",επιστρέφει στο είδος της δυστοπίας από το οποίο την γνωρίσαμε καί την αγαπήσαμε ως αναγνωστικό κοινό. Γνώριμα ''λημέρια'' για εκείνη καί εύφορο έδαφος για να ανθίσει η τόσο διεισδυτική καί οξυδερκής γραφή της. Όμως,πριν να σας πω τις εντυπώσεις μου για το παρόν βιβλίο,θα μου επιτρέψετε να σταθώ λίγο παραπάνω σε αυτόν τον τόσο έντονο,επιτακτικό τίτλο. Ένας τίτλος που εκπέμπει μία σιγουριά καί μία κραυγή ελπίδας,πως ό,τι κι αν γίνει,όλα θα πάνε καλά. 

''Όπου και να ’σαι, θα σε βρω!''
Κι εγώ συμπληρώνω...
Όπου και να ’σαι, θα σε βρω! Έρωτα...
Όπου και να ’σαι, θα σε βρω! Αγαπημένο μου πρόσωπο...
Όπου και να ’σαι, θα σε βρω! Ελευθερία...
Όπου και να ’σαι, θα σε βρω! Αξιοπρεπή ζωή...

''Σ’ ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οι χώρες ανά τον κόσμο –έχοντας συνειδητοποιήσει τις ολέθριες συνέπειες των πολέμων, της περιβαλλοντικής ρύπανσης, της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων και της εμφάνισης θανατηφόρων ασθενειών– εφάρμοσαν ριζικά και καινοτόμα μέτρα. Διαμορφώθηκαν ανεξάρτητες, οργανωμένες και αυτόνομες πόλεις-κράτη, αξιοποιώντας στο έπακρο την επιστήμη και την τεχνολογία. Πλέον, οι πολίτες ζουν σε ένα περιβάλλον προστατευμένο και ποιοτικό, στις ηλικιακές Δομές όπου ανήκουν, χωρίς εξάρσεις, κινδύνους ή στενές ανθρώπινες επαφές, συμμορφωμένοι απόλυτα στις αρχές και στους νόμους της Νέας Κοινωνίας και συμβάλλοντας με την εργασία τους στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Από κάποια αδιευκρίνιστη αιτία, τα περισσότερα παιδιά μιας Δομής πρώτης εκπαίδευσης πέφτουν σε επιδημικό ύπνο. Συστήνεται μια ερευνητική επιτροπή επιστημόνων, ώστε να διερευνηθεί το συμβάν, όπου συμμετέχει και η Ήβη, μια νεαρή κοινωνιολόγος που καλείται να δώσει τη δική της εκτίμηση. Παρότι η ίδια υποστηρίζει ένθερμα τη Νέα Κοινωνία, οδηγείται σταδιακά στην ανακάλυψη θαμμένων μυστικών, αδίστακτων ψεμάτων και σκόπιμων διαστρεβλώσεων από τους ιθύνοντες. Η Ήβη συνειδητοποιεί πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, ούτε καν η δική της ιστορία, ενώ διαπιστώνει πως ακόμα και η ανθρώπινη μνήμη μπορεί να χειραγωγηθεί." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Η συγγραφέας Άννη Παπαθεοδώρου είναι μία μετρ στο είδος των δυστοπικών μυθιστορημάτων. Προσέξτε! Δεν μας παρουσιάζει,μέσω της μυθοπλασίας,ακόμη ένα εν δυνάμει εφιαλτικό σενάριο για το που μπορεί να φτάσουμε ως ανθρωπότητα,αλλά μας προϊδεάζει με πιθανές εικόνες του μέλλοντος που έπεται. Μην σας κάνει εντύπωση αυτό που λέω. Δεν είμαι υπερβολική,αλλά ρεαλίστρια. Αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στα όσα ήδη ζούμε. Αυτή η ζοφερή,-εντός κι εκτός εισαγωγικών-,ζωή που περιγράφεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου,δεν είναι παρά λίγα βήματα μακρυά απ'όσα βιώνουμε. 

Άραγε,πώς θα είναι η ζωή μας αν πάψουν να υπάρχουν...
οικογένειες;
φιλίες;
ανθρώπινες σχέσεις;
συναισθήματα;
ελεύθερες σκέψεις;
σκοποί;
ατομικές ελευθερίες καί δικαιώματα;
Άν μετατρεπόμασταν σταδιακά σε άβουλα,άψυχα όντα με περιορισμένο αριθμό λειτουργιών σαν άλλες μηχανές που εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς καί όταν βγουν σε αχρηστία,αντικαθίστανται από άλλες πιο νέες καί εξελιγμένες; Θα μπορούσε να υπάρξει μία αντιστροφή αυτής της κατάστασης; Ή θα ήταν πλέον αργά; Άραγε,αξίζει να αντισταθούμε καί να εναντιωθούμε σε όλα αυτά,όταν από μικρά παιδιά έχουμε μάθει να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν την επιβεβλημένη ''κανονικότητα''; 

Η συγγραφέας Άννη Παπαθεοδώρου έχει πολλές ευαισθησίες καί το νοιάξιμό της το δείχνει μέσα από τις ιστορίες των βιβλίων της. Δεν αρέσκεται να ''χαϊδεύει'' τα αυτιά των αναγνωστών/στριων,ωραιοποιώντας καταστάσεις καί ''στρογγυλεύοντας'' τα κακώς κείμενα,αλλά δίνοντας τα πάντα στις κανονικές τους διαστάσεις,θέτοντας εύστοχους καί καίριους προβληματισμούς. Μας προσφέρει βιβλία πλούσια από άποψη νοημάτων,καλογραμμένα καί τόσο αληθοφανή που μας παρασύρουν σε ένα ξέφρενο χορό των αισθήσεων. Προσωπικά αγαπώ να διαβάζω τα βιβλία της,κυρίως,γι'αυτήν την αμεσότητα της πένας της. Σας προτρέπω,λοιπόν,να τα αναζητήσετε κι εσείς (μαζί με το παρόν) όλα! 
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Όπου και να ’σαι, θα σε βρω! Όπου και να ’σαι, θα σε βρω! Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 17, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.