ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Άραγε,μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της παρούσας ποιητικής συλλογής με το 5ο κατά σειρά από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης; Ή όχι;
Μήπως χρησιμποιείται εν είδει ενός αιχμηρού κι ευφυούς σχολιασμού από τον δημιουργό της συλλογής;
Την παρούσα ποιητική συλλογή υπογράφει ο ποιητής Ιωάννης Πανουτσόπουλος,γνώριμος για την οξυδέρκεια της πένας του που θέτει επί τάπητος σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν ως κοινωνία μέσα στο πλαίσιο της ποίησης.
Με λόγο καυστικό,κατά τόπους σαρκαστικό,μα πάνω απ'όλα ευθύ καί ειλικρινή στοχεύει στην αφύπνιση της κριτικής ικανότητας καί σκέψης. Θα διαβάσουμε,λοιπόν,ποιήματα γραμμένα με ελεύθερο στίχο,που δεν ''παγιδεύονται'' στα στενά προκαθορισμένα όρια θα μας κρατήσουν πολύ όμορφη συντροφιά. Ποιήματα με πολλούς/ες αποδέκτες/τριες.

Περιγραφή:

Οι "Πράξεις των Αποστόλων" αποτελούν τερματικό σταθμό μιας ποιητικής κυοφορίας τριάντα ετών. Ο ποιητής διακρίνει πρωταρχικά στοιχεία της ζωής και της ύπαρξης. Επιστρέφει στο πεδίο των κοινωνικών συγκρούσεων για να διαπιστώσει πως «Σε αυτόν τον κόσμο είναι όλα τόσο τακτοποιημένα/ Τόσο εξασφαλισμένο ότι ο σπινθήρας δεν θα βάλει φωτιά/ Η επανάσταση έχει τόσο πολύ αντιγράψει τη συντήρηση/ Τα πνευματικά δικαιώματα του επιτηρούμενου καταλήγουν/ Απρόσκοπτα στην τσέπη του επιτηρητή...».
Ο ποιητής εξεγείρεται ενάντια στην τακτοποιημένη σκέψη και τις αδιαβάθμητες φιλοδοξίες. Η ποίησή του δεν παραμερίζει για να περάσει η πραγματικότητα. Γνωρίζει πως «Ικανοποιώντας το ανικανοποίητο το καταστήσαμε αδηφάγο/ Στο οικοδόμημα της Βαβέλ το ρετιρέ περιζήτητο/ Η εργαστηριακή αλαζονεία πειραματίζεται/ Το ποντίκι της υπεροψίας βρυχάται/ Ξανανοίγω το μαραγκούδικο του Νώε και μαζεύω ξυλεία...».
Ταξιδεύοντας με την κιβωτό των λέξεων, ο Ι.Π. μας παρέχει τη συνταγή της αισιοδοξίας του. «Στην αιώνια νύχτα κάποιος ανακατεύει την κοσμική σούπα/ Τα ερωτήματά μου αναζητούν το ιερό κοχλιάριο/ Με το δικαίωμα της δοκιμής αφήνω άδειο το τσουκάλι».
Θα μπορούσε δηλαδή η ποίηση να τέρψει και τον ουρανίσκο; Γιατί όχι; Ο Ι.Π. μας βεβαιώνει άλλωστε ότι «Οι λέξεις μου αλέθονται με τον καιρό και θυμίζουν/ Φρουτό-κρεμα για βρέφη που θα με διαβάσουν στο μέλλον».

Αναζητήστε την! Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.


ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 22, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.