Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γρηγόρη Κονταξή


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΝΤΑΞΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Γρηγόρης Κονταξής.Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Οσελότος κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Η επιστροφή των ιπποτών''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας ο συγγραφέας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Γ.Κ. Από μικρή ηλικία λάτρευα τις ταινίες και τα βιβλία φαντασίας. Δεν είχα τολμήσει ποτέ να γράψω – ωστόσο, θυμάμαι πολλές φορές να σκέφτομαι πως κάτι που είχα δει ή διαβάσει θα ήθελα να είχε τελειώσει ή εξελιχθεί διαφορετικά. Έτσι, μια μέρα όταν ήμουν περίπου 25 χρονών, αποφάσισα να γράψω μια νουβέλα σε μια μεσαιωνική κοινωνία. Τότε ζούσα στη Βιέννη και ήταν χειμώνας, οπότε ήταν όλα κλειστά και έτσι, αποφάσισα να γράψω για μια μάχη ανάμεσα σε έναν τύραννο και μια βασίλισσα. Στην πορεία, η ιστορία μου εξελίχθηκε σε έναν τεράστιο κόσμο με εκατοντάδες χαρακτήρες και διαφορετικές ιστορίες. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Από τις εκδόσεις Οσελότος κυκλοφορεί το πρώτο σας βιβλίο επικής φαντασίας,με τίτλο ''Η επιστροφή των ιπποτών''. Να είναι καλοτάξιδο! Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Γ.Κ. ''Η Επιστροφή των Ιπποτών'' διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο, που απαρτίζεται από διάφορες φυλές και παράξενα πλάσματα. Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της τρίτης εποχής του κόσμου, της Εποχή των Ανθρώπων, σε δυο ηπείρους: το Νάιντορν και το Κέρθ.

Η ιστορία ξεκινάει με έναν πόλεμο. Πιο συγκεκριμένα, ο πιο αδίστακτος άντρας όλων των εποχών είναι ένα βήμα μακριά από την κατάκτηση του Άιοβμπριτζ και την εκθρόνιση της Σοφί Ντελαμέρ. Η Βασίλισσα του Νάιτντορν είναι πια μόνη, χωρίς συμμάχους και ικανό στρατό να αντιμετωπίσει τον εχθρό που προελαύνει στην πόλη της. Τα πάντα μοιάζουν να έχουν τελειώσει, μέχρι που ένα μυστηριώδες αγόρι θα κάνει την εμφάνισή του.

Αυτή είναι μια πολύ μικρή περίληψη της ιστορίας μου. Στο βιβλίο υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες με ατζέντες και προσωπικές επιδιώξεις που ανάλογα τα θέλω τους αλλάζουν στρατόπεδα και αποφάσεις. Νομίζω πως είναι μια ιδανική ιστορία για τους λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Το βιβλίο σας,''Η επιστροφή των ιπποτών'',ανοίγει την σειρά ''Ο χορός του φωτός'',που θα αποτελείται από πέντε βιβλία. Εξ αρχής είχατε κατά νου να γράψετε αυτήν την πενταλογία,ή, προέκυψε στην πορεία;

Γ.Κ. Όταν ξεκίνησα την ιστορία δεν περίμενα πως θα ξεπεράσει τις 10.000 λέξεις και όταν ολοκλήρωσα το πρώτο βιβλίο ήταν 160.000 λέξεις μόνο αυτό. Οι χαρακτήρες και οι ιστορίες τους, καθώς και η ιστορία του κόσμου προέκυψαν όλα στην πορεία. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί επιλέξατε να γράψετε βιβλία που να ανήκουν στο είδος του φανταστικού; Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία,τα οποία να ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη;

Γ.Κ. Η λογοτεχνία του φανταστικού ήταν πάντοτε το αγαπημένο μου είδος βιβλίων. Εντούτοις, μου αρέσουν και οι ιστορίες crime όπως εκείνες του Jo Nesbo. Έχω σκεφτεί να γράψω και μια ιστορία αυτού του είδους, ωστόσο πιστεύω πως αν το επιχειρήσω θα έχει και κάποιο παραφυσικό στοιχείο φαντασίας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Γ.Κ. Η πηγή έμπνευσης μου δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο. Έχει να κάνει με εκατοντάδες βιβλία και ταινίες που έχω διαβάσει και δει. Ακόμα, στηρίζετε σε προσωπικές εμπειρίες και βιώματα. Το συγκεκριμένο βιβλίο μου πήρε σχεδόν 4 χρόνια. Χρειάστηκα πολύ χρόνο για να μελετήσω τις μεσαιωνικές κοινωνίες και τα χαρακτηριστικά τους. Όλη αυτή η μελέτη μου πήρε αρκετό καιρό. Στην πορεία έπρεπε να μάθω κάποιες τεχνικές γραφής και να σχεδιάσω τους χάρτες του κόσμου μου, αλλά και να κάνω σχεδιαγράμματα για τους χαρακτήρες. Πιστεύω πως το πρώτο βιβλίο ήταν το πιο χρονοβόρο, καθώς χρειάστηκε να δημιουργήσω τον κόσμο από το μηδέν. Πλέον, έχω αρκετές σημειώσεις για τη συνέχεια και έτσι, θα είναι πιο εύκολο να συνεχίσω.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Επιλέγετε να γράφετε ένα βιβλίο χρησιμοποιώντας ένα πλάνο/σχεδιάγραμμα,ή,αφήνετε να σας οδηγήσουν οι ήρωες και η ιστορία του;

Γ.Κ. Η αλήθεια είναι πως κάνω και τα δυο. Πριν ξεκινήσω ένα βιβλίο γράφω μια μικρή περίληψη για τα κεντρικά γεγονότα του. Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίληψη είναι πολύ μικρή. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής γεννιούνται οι περισσότερες ιδέες στο μυαλό μου για το ταξίδι του κάθε χαρακτήρα και την εξέλιξη της ιστορίας του. Η αλήθεια είναι πως οι καλύτερες ιδέες μου έχουν δημιουργηθεί την ώρα που γράφω και όχι πριν ξεκινήσω ένα βιβλίο. 

EΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Γ.Κ. Διαβάζω πολλά βιβλία φαντασίας αλλά και αστυνομικές ιστορίες εγκλημάτων και μυστηρίου. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Πόσο εύκολα,ή, δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Γ.Κ. Η αλήθεια είναι πως είμαι ακόμα νέος στο χώρο και δεν έχω σχηματίσει μια ολοκληρωμένη άποψη. Προσωπικά, έχω εισπράξει πολύ αγάπη και θετικά σχόλια από όσους έχουν διαβάσει το βιβλίο μου. Ωστόσο, είναι γεγονός πως το αναγνωστικό κοινό για τη λογοτεχνία του φανταστικού δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο στην Ελλάδα και δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με κείνο του εξωτερικού. Πιστεύω πως χρειαζόμαστε περισσότερους αναγνώστες στο συγκεκριμένο είδος που είναι αυτό που πλέον κατέχει τα σκήπτρα της παγκόσμιας αγοράς σε βιβλία αλλά και τηλεοπτικές σειρές. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Γ.Κ. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Δεν μπορώ να ονομάσω μονάχα έναν. Θα πω 1) Χάρυ Πότερ και J. K. Rowling, 2) Το αρχείο του Θυελλόφωτος και Brandon Sanderson, 3) ο Πρίγκιπας των Αγκαθιών και Mark Lawrence.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Γ.Κ. Να έχουν πολύ επιμονή και υπομονή. Να μην τους πτοεί η ιδέα της αποτυχίας και να προσπαθήσουν να μεταφράσουν τα έργα τους και να τα προωθήσουν και έξω από την Ελλάδα. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat






Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γρηγόρη Κονταξή Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γρηγόρη Κονταξή Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 22, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.