ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Το τρίτο,-κατά σειρά έκδοσης-,βιβλίο του συγγραφέα Κώστα Μαυρακάκη,με τίτλο ''Ομάδα ελέγχου'',κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος. Ένα ιδιαίτερο καί ευφυές βιβλίο,που στο άκουσμα καί μόνο του τίτλου του γεννιούνται διάφορες ερωτήσεις στο μυαλό μου. 
Ερωτήματα του τύπου:
- Ποιοι/ες μπορεί να συγκροτούσαν αυτήν την ομάδα ελέγχου;
- Ποιοι/ες τους/τις όρισαν ως υπεύθυνους/ες;
- Ποιο/α τα θέμα/θέματα των ερευνών τους;
- Ποιο το κίνητρο της διεξαγωγής αυτών των ερευνών;
- Ποιοι/ες θα μπορούσαν να λάβουν συμμετοχή ως εθελοντές/τριες,πώς επιλέγονταν καί με ποιο σκοπό;
- Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών θα ήταν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό;
- Υπήρχαν ανώτεροι/ες στους/στις οποίους/ες θα λογοδοτούσαν;
- Υπό ποια κριτήρια διεξάγονταν οι έρευνες;
- Ποια η θέση της ηθικής ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Αυτά καί πολλά ακόμα ''παίδεψαν'' ευχάριστα την σκέψη μου,αλλά ταυτόχρονα ανυπομονούσα να διαβάσω το βιβλίο καί να μάθω περισσότερα...

"Ένα ερευνητικό κέντρο πειραματικής ψυχολογίας απομονωμένο σε ένα μικρό νησί του Ειρηνικού Ωκεανού. Τέσσερις άνθρωποι - δύο ερευνητές και δύο εθελοντές - μπλεγμένοι σε περίπλοκα παιχνίδια εξουσίας και έρωτα. Καθώς διαπραγματεύονται τις σχέσεις με τους γύρω τους, αναζητούν και τη δική τους ταυτότητα. Οι ερευνητές είναι αφοσιωμένοι στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ενώ οι εθελοντές βρίσκονται στο νησί για να συμμετάσχουν στα πειράματα. Όπως γίνεται φανερό, ερευνητές και εθελοντές δυσκολεύονται εξίσου να κατανοήσουν τι συμβαίνει μέσα τους και να τιθασεύσουν τις παρορμήσεις τους." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Όσο μεγαλώνω,τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πως οι όποιες γνώσεις έχουμε λάβει βάσει των όποιων σπουδών μας δύνανται να λειτουργούν ''παρασκηνιακά'' καί να επηρεάζουν είτε σε μικρότερο,είτε σε μεγαλύτερο βαθμό τον τρόπο που σκεφτόμαστε καί πράττουμε. Αυτό μπορούμε να το δούμε καί μέσα από τον τρόπο που είναι γραμμένη η παρούσα υπόθεση του βιβλίου. Με άριστες γνώσεις πάνω στην ανθρώπινη ψυχολογία ο συγγραφέας Κώστας Μαυρακάκης μας παραδίδει ένα ευνόητο καί ουσιαστικό βιβλίο που ''μιλάει'' από μόνο του κι όχι μέσω συγγραφικών τεχνασμάτων,ή,ξύλινων (πιθανότατα άγνωστων καί δύσκολων για το ευρύ κοινό) ακαδημαϊκών όρων.

Ο συγγραφέας ''χτίζει'' μία αληθοφανή ιστορία με πρόσωπα που κάλλιστα θα μπορούσαμε να είχαμε συναντήσει στην καθημερινή μας ζωή. Ο εύστοχος παραλληλισμός του απονωμένου νησιού,-όπου διεξάγονται οι έρευνες-,με την πραγματική ζωή όπου όλοι κι όλες είμαστε εγκλωβισμένοι/ες σε καταστάσεις που ίσως να μην επιθυμούμε,είτε λόγω φόβου,είτε λόγω οκνηρίας,είτε λόγω συνήθειας,είτε διότι δεν διαθέτουμε την ψυχική τόλμη για να διεκδικήσουμε όσα επιθυμούμε,είναι σφοδρός σαν άλλο ράπισμα στο πρόσωπο. Μας φέρνει μπροστά σε προβληματισμούς καί διλήμματα που είτε έχουμε επιβάλλει οι ίδιοι/ες στους εαυτούς μας,είτε μας έχουν επιβληθεί από τρίτους. 

Μπορεί να μην είναι ένα ανάλαφρο βιβλίο,αλλά δεν είναι κι ένα βιβλίο βαρύ καί,-ας μου επιτραπεί η έκφραση-,ψυχοπλακωτικό. Είναι ένα βιβλίο που μέσα από τις πολλές καί διαφορετικές απόψεις των προσώπων,που θα παρελάσουν μέσα από τις σελίδες του,θα μας μιλήσουν για τις ατομικές (ή μη) επιλογές που είτε μας κρατούν δέσμιους/ες,είτε μας απελευθερώνουν. Στο χέρι μας είναι η επιλογή. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ...
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ











ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 24, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.