Μια νύχτα στο βιβλιοπωλείο


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

«Η ανάγνωση, όπως και η συγγραφή, τελικά είναι αγρύπνια» λέει της Θεολογίας ο βαθυστόχαστος ιδιοκτήτης του Φεγγαριού, βιβλιοπωλείου που διανυκτερεύει για να βρίσκουν εκεί καταφύγιο οι αθεράπευτα βιβλιομανείς, και την προσλαμβάνει.

Μα στ'αλήθεια υπάρχει βιβλιοπωλείο που παραμένει ανοικτό όλη την νύχτα καί περιμένει όλους κι όλες εμάς τους/τις βιβλιόφιλους/ες να το επισκεφτούμε; 
Κι αν ναι,πού βρίσκεται,ώστε να μπορέσω να το επισκεφτώ έστω καί για μία φορά;
Στην Ελλάδα,ή,σε κάποια χώρα του εξωτερικού;
 Όχι. Δεν θα χρειαστεί να πάμε μακρυά,αλλά μέχρι το πιο κοντινό βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας καί να προμηθευτούμε το νέο βιβλίο της συγγραφέως Μαίρης Κόντζογλου,με τίτλο ''Μια νύχτα στο βιβλιοπωλείο",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο καί θα λειτουργήσει ως το διαβατήριο για την ''είσοδό'' μας σε αυτό το αλλιώτικο,μα ενδιαφέρον βιβλιοπωλείο.

"Μια νύχτα που η πόλη δακρύζει από την πυκνή ομίχλη, το Φεγγάρι δέχεται κάθε είδους επισκέπτες: εραστές της λογοτεχνίας, προδομένες υπάρξεις, οικονομικούς και ερωτικούς μετανάστες, διανοούμενους και τύπους λαϊκούς, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες, ορθολογιστές και ρομαντικούς, ακόμη και ήρωες του Σαίξπηρ. Όλοι τους, μέσα στη ζεστασιά του Φεγγαριού, θα απλώσουν την προσωπική τους πραμάτεια, τις πληγές, τα όνειρα, τις χαρές και τις λύπες τους, αγωνίες, ελπίδες και δεδομένα και θα γεμίσουν τις ώρες της αγρύπνιας μέχρι ο ήλιος να λάμψει πάλι. Παρ’ όλο τον σχεδιασμό και τις λεπτομερείς ετοιμασίες, το ξεκίνημα ενός καινούργιου βιβλίου –όπως και η αναχώρηση για ένα ταξίδι– ποτέ δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί και αγνοεί παντελώς πού θα την οδηγήσει, σε ποια ακτή ονείρων θα την ξεβράσει μισοπνιγμένη από τη συγκίνηση, σε πόσες βουνοκορφές θα την ανεβάσει για να αγναντέψει τις πεδιάδες των ιστοριών κάτω από τα πόδια της." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Η γλυκειά κι αισθαντική πένα της συγγραφέως δίνει ζωή σε πρόσωπα ετερόκλητα μεταξύ τους. Πρόσωπα αληθοφανή μέσα στην όποια υπερβολή της μυθοπλασίας που εξιστορούνται τις προσωπικές τους ιστορίες,εμπειρίες,σκέψεις,προβληματισμούς,συναισθήματα,μυστικά,πάθη,λάθη καί όνειρα. Όλοι κι όλες έχουν να προσφέρουν το κάτι διαφορετικό,μα συνάμα μοιάζει τόσο αρμονικό το τελικό αποτέλεσμα,δίχως να ''καπελώνουν'' την ιστορία της βασικής μας πρωταγωνίστριας. Κι όλα αυτά αποτυπωμένα πάνω στο χαρτί μέσα από έναν λόγο οικείο,χιουμοριστικό όσο πρέπει,μα κυρίως απαλλαγμένο από μονότονα κλισέ,ή,κουραστικές επαναλήψεις καί φιοριτούρες. Επίσης,η δόση αγωνίας καί αρκετών ανατροπών θα προσδώσουν κάτι το επιπλέον στο κείμενο. 

Ναι,το ''Μια νύχτα στο βιβλιοπωλείο" είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο στο αναγνωστικό κοινό,στην μαγεία της ανάγνωσης καί της συγγραφής. Εμένα μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί ειδικά,το εύρημα της συγγραφέως να αναφέρεται σε καταξιωμένους καί πολύ αγαπημένους εγχώριους καί ξένους συγγραφείς. Γιατί να μην το αναζητήσετε κι εσείς;
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Μια νύχτα στο βιβλιοπωλείο Μια νύχτα στο βιβλιοπωλείο Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 25, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.