Αφιέρωμα στην τριλογία του Κάρλος Ρου'ί'θ Θαφόν,''Η τριλογία της ομίχλης''


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Ο αείμνηστος συγγραφέας Κάρλος Ρουϊθ Θαφόν μπορεί να ''έφυγε'' νωρίς καί ενώ είχε πολλά ακόμη να δώσει στην λογοτεχνία,δεν παύει,όμως,να άφησε πίσω του μία σπουδαία παρακαταθήκη για εμάς το αναγνωστικό κοινό. Με εκατομμύρια πιστούς/ες αναγνώστες/στριες σε όλον τον κόσμο,έφτασε καί η δική μου,-δεν σας το κρύβω πως ήταν πολύποθητη-,στιγμή μύησης στον ονειρικό κόσμο των βιβλίων του. Βιβλία που για πολλά χρόνια ακόμα θα κρατούν πολύ καλή συντροφιά σε όποιον/α επιλέξει να τα διαβάσει. Εγώ αποφάσισα να αρχίσω με την τριλογία του,με τίτλο ''Η τριλογία της ομίχλης'',που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μία τριλογία που άξιζε να κάνει ''ποδαρικό'' στην στήλη των αφιερωμάτων για την νέα χρονιά που έχει ξεκινήσει. Ας τα δούμε αναλυτικά...

"Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ 1: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ"

(Τίτλος πρωτοτύπου: La Trilogia de la Niebla:El príncipe de la niebla)


Το νέο σπιτικό των Κάρβερ, στο παραθαλάσσιο χωριό όπου έχουν μετακομίσει για να ξεφύγουν από τον κλοιό του πολέμου που σφίγγει στο Λονδίνο, περιβάλλεται από μυστήριο. Το πνεύμα του μικρού Τζέικομπ, του γιου των παλιών ιδιοκτητών, ο οποίος πνίγηκε εκεί πριν από χρόνια, εξακολουθεί να επισκιάζει το μέρος. Οι αλλόκοτες συνθήκες θανάτου του αρχίζουν να αποσαφηνίζονται μόνο όταν αποκαλύπτεται ο Πρίγκιπας της Ομίχλης, ένας διαβολικός χαρακτήρας ικανός να εκπληρώσει οποιαδήποτε επιθυμία με τίμημα όμως ιδιαίτερα υψηλό.

"Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ 2: ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ"

(Τίτλος πρωτοτύπου: La Trilogia de la Niebla: El palacio de la medianoche)


Καλκούτα, 1932: η καρδιά του σκότους. Ένα φλεγόμενο τρένο διασχίζει την πόλη. Ένα φάντασμα φωτιάς σπέρνει τον τρόμο στις σκιές της νύχτας. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Στο κατώφλι των δέκατων έκτων γενεθλίων τους, ο Μπεν, η Σιρ και οι φίλοι τους από την Τσάουμπαρ Σοσάιετι έρχονται αντιμέτωποι με το πιο τρομερό αίνιγμα στην ιστορία της πόλης των παλατιών. Ένα αίνιγμα που θα ρίξει φως στο παρελθόν τους και θα ορίσει με τρόπο τραγικό το μέλλον τους.

"Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ 3: ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ"

(Τίτλος πρωτοτύπου: La Trilogia de la Niebla: Las luces de septiembre)


Ένας εκκεντρικός παιχνιδοποιός ζει απομονωμένος σε μια έπαυλη γεμάτη γρίφους, μηχανικά πλάσματα και σκιές του παρελθόντος. Μυστήριο περιβάλλει το νησάκι του φάρου και τα παράξενα φώτα που αστράφτουν εκεί μέσα στην ομίχλη. Κάτι που φαντάζει βγαλμένο από εφιάλτη είναι κρυμμένο βαθιά μέσα στο δάσος. Αυτά και άλλα στοιχεία υφαίνουν την πλοκή του μυστηρίου που θα ενώσει για πάντα την Ιρέν και τον Ισμαέλ ένα μαγικό καλοκαίρι στο Γαλαζολίμανο.

Δεν δύναμαι να πω πως τα κατάφερνε,μα ο συγγραφέας μπορούσε να μεταμορφώσει ακόμη καί τις πιο απλές λέξεις σε κάτι μαγικό. Μία μαγεία που απευθυνόταν σε εφήβους/ες ηλικίας 16 ετών καί άνω,μα καί σε όσους/ες αισθάνονται μεγάλα παιδιά. Μέσα στην παρούσα τριλογία η φαντασία ''παντρεύεται'' αρμονικά με το κοινωνικό στοιχείο προσφέροντάς μας στιγμές αληθινής απόλαυσης. Ένας συγγραφέας,-όχι άδικα-,μετρ του είδους που έκανε ακόμη καί τους/τις πιο δύσπιστους/ες να υποκλιθούν μπροστά στο μεγάλο ταλέντο του. Τρία βιβλία γραμμένα με λόγο αισθαντικό,οικείο καί πλημμυρισμένο από εικόνες καί συναισθήματα. Τρία βιβλία που διαβάζονται με μία ανάσα καί που έγιναν η αφορμή,όχι μόνο να γνωρίσω την πένα του συγγραφέα,αλλά να την αγαπήσω καί μελλοντικά να διαβάσω καί άλλα δικά του έργα. Τρία βιβλία που αξίζουν σίγουρα της προσοχής σας!
Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη




 






Αφιέρωμα στην τριλογία του Κάρλος Ρου'ί'θ Θαφόν,''Η τριλογία της ομίχλης'' Αφιέρωμα στην τριλογία του Κάρλος Ρου'ί'θ Θαφόν,''Η τριλογία της ομίχλης'' Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 30, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.