Χάλια


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Τίτλος: Χάλια
Ξέρω! Στο άκουσμα καί μόνο της λέξης ''χάλια'' νιώθουμε μία όχι καί τόσο ευχάριστη αίσθηση. Παρ'όλ'αυτά,είναι μία λέξη που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στην καθημερινή μας ζωή σαν άλλη πανάκεια (αυτό δείτε το σαν ''ποιητική αδεία'') με την οποία περιγράφουμε σχεδόν στο σύνολό τους τις όποιες σκέψεις,προβληματισμούς καί συναισθήματά μας. Λες καί αυτή η τραχιά καί τόση δα μικρή λέξη κρύβει μέσα της τόσα πολλά. 
Μα αλήθεια είναι έτσι; 
Είναι,όντως,η ζωή μας χάλια; Κι αν ναι,ποιο το δικό μας μερίδιο ευθύνης; 
Μήπως καί οι δικές μας επιλογές μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το σημείο; 
Μήπως με το να μεμψιμοιρούμε καί να αποδεχόμαστε αγόγγυστα όλα όσα μας έρχονται,να συμβάλλουμε έτσι ώστε να ζούμε μία χάλια ζωή; 
Ποιος/α θα έχει το θάρρος να το παραδεχθεί ανοιχτά;
Μεγάλος ο πρόλογός μου καί παρασύρθηκα,όχι από το ρέμα,αλλά από τον ειρμό των σκέψεών μου καί ξέχασα να σας πω πως το βιβλίο υπογράφει ο συγγραφέας Μανώλης Παπαντωνίου.

"Ο Νικόλας βουλιάζει στην απελπισία και την απόγνωση, κάθε μέρα κάνει κι από ένα βήμα προς την κατάθλιψη. Μόνη του παρηγοριά, η καταχρήσεις. Μόνο του στήριγμα, ο επιστήθιος φίλος του Γιάννης. Ο Δέσποινα έχει μία ευχάριστη ζωή. Είναι όμορφη, σπουδάζει, εργάζεται, συντηρεί ένα τακτοποιημένο διαμερισματάκι, διασκεδάζει με την καλύτερή της φίλη την Δήμητρα, έχει και τον Γιώργο που την αγαπάει. Ένα βράδυ, σε ένα μπαρ στα Εξάρχεια, ο Νικόλας συναντά την Δέσποινα και της αφηγείται ιστορίες. Και τότε, αυτήν τη νύχτα, ξεσπά η θύελλα." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Δεν έχω διαβάσει το προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα,μα μπορώ να πω πως με κέρδισε σε μεγάλο βαθμό η αμεσότητα της γραφής του,που δεν φοβάται να κριθεί,να ''τσαλακωθεί'',αλλά πάει κόντρα καί επιλέγει να μην συμβιβαστεί με τις όποιες παγιωμένες νόρμες. Ο συγγραφέας έχει έναν λόγο ευθύ,σαρκαστικό που κατά τόπους μετατρέπεται σε κυνικό,ωμό καί όσο πρέπει αθυρόστομο ώστε να αναδείξει καί να καυτηριάσει πολλά από τα θέματα της εποχής μας. Οι ρεαλιστικοί διάλογοι μεταξύ των προσώπων της ιστορίας (είμαι βέβαιη πως θα σας φανούν οικείοι/ες) βοηθούν να έχουμε ένα βιβλίο ''ζωντανό''. Ένα βιβλίο,όχι απλά ένα στα τόσα που κυκλοφορούν,αλλά ένα άρτιο ψυχογράφημα της εποχής μας αναφορικά με τις ανθρώπινες σχέσεις σε φιλικό καί ερωτικό επίπεδο καί κατ'επέκταση του ίδιου μας του εαυτού.

Όχι! Η ζωή μας δεν είναι χάλια,ούτε καί το εν λόγω βιβλίο! Απλά χρειάζεται από εμάς να αποβάλλουμε τον όποιο φόβο καί πόνο,να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας καί να μην τους αναλώνουμε έτσι απλά καί κυρίως να είμαστε ειλικρινείς καί έτοιμοι/ες για να ανταπεξέλθουμε σε ό,τι προκύψει. Εγώ αυτά κρατώ από το βιβλίο καί μελλοντικά θα ''επιστρέψω'' πάλι σε αυτό.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.




Χάλια Χάλια Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 07, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.