Το σημάδι της σταγόνας - Δοκιμασία


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Άν καί στο εξωτερικό το είδος της φανταστικής λογοτεχνίας είναι άκρως διαδεδομένο κι αγαπητό από το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καί στην χώρα μας. Ναι, δεν είναι λίγες οι φορές που έχω αναρωτηθεί -ούσα αναγνώστρια ανάλογων βιβλίων- για ποιους λόγους μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μεγάλη συζήτηση θα μου πείτε πως ανοίγω τώρα, καί θα συμφωνήσω μαζί σας, οπότε, ας περάσω στο προκείμενο. Διάβασα καί σας καταθέτω τις σκέψεις μου γύρω από το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Ρήγα Βικιώτη, με τίτλο ''Το σημάδι της σταγόνας - Δοκιμασία", το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως καί ανοίγει την σειρά βιβλίων ''Το σημάδι της σταγόνας''.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου:

Ο Μάξιμος χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, καθώς βρίσκεται μπροστά σε μία συνταρακτική αποκάλυψη: η ανθρωπότητα συμβιώνει με εξωγήινους που έφτασαν στην Γη από τον πλανήτη Άρτιξ και διαθέτουν υποθαλάσσιες βάσεις τεράστιας στρατιωτικής ισχύος. Οι Γήινοι βρίσκονται σε κίνδυνο γιατί μία πανίσχυρη ομάδα Αρτιξιανών, που συνεργάζονται με σπουδαίους επιστήμονες, θέλουν αρχικά να τους παραπλανήσουν και στη συνέχεια να τους εξολοθρεύσουν με βιολογικά όπλα, για να κατακτήσουν τον πλανήτη και να δώσουν περισσότερο χώρο σε εξωγήινους που δεν μπορούν να επιβιώσουν σε κανέναν άλλον πλανήτη. Η σύγχυση στο μυαλό του Μάξιμου επιτείνεται, καθώς διαπιστώνει ότι ακόμα και η αγαπημένη του σύζυγος Τιμοθέα κρατάει πολλά μυστικά. Κι ενώ απειλείται η οικογένειά του, εκείνος πρέπει να αναλάβει επικίνδυνες αποστολές για να αποτρέψει την καταστροφή της Γης και της ανθρωπότητας, χωρίς να γνωρίζει ποιοι είναι σύμμαχοι και ποιοι εχθροί. Ποιον μπορεί να εμπιστευτεί όταν μάλιστα η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει;

Άν καί πολλάκις έχω εκφράσει τόσο ιδιωτικά, όσο καί δημοσίως, την αγάπη μου για την ανάγνωση βιβλίων του Φανταστικού, για να είμαι ειλικρινής, όσον αφορά το ''παρακλάδι'' της επιστημονικής φαντασίας, δεν μπορώ να πω πως έχω εντρυφήσει τόσο πολύ, καθώς είναι πολύ λίγα τα βιβλία της συγκεκριμένης κατηγορίας που έχω διαβάσει, πόσω μάλλον να έχω μείνει ικανοποιημένη, στον βαθμό που επιθυμούσα, απ'αυτά. Μία ανέλπιστα καλή περίπτωση είναι το βιβλίο ''Το σημάδι της σταγόνας - Δοκιμασία". Καί για να σας προλάβω, όχι δεν το λέω για να χαϊδέψω (εντός κι εκτός εισαγωγικών) κανενός τα αυτιά. Άλλωστε, δεν το έχω κάνει ποτέ έως σήμερα, αλλά ούτε καί πρόκειται να το κάνω μελλοντικά. Κι αφού το ξεκαθαρίσαμε κι αυτό, ας περάσω στα στοιχεία του βιβλίου που με έπεισαν καί με έκαναν να θέλω να διαβάσω καί την συνέχεια.

- Διαβάζοντας το βιογραφικό του συγγραφέα, εντόπισα πολλά κοινά με τον βασικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης, με αποτέλεσμα να μου φανεί πιο οικείος, ρεαλιστικός καί κατ'επέκταση πειστικός μέσα στο γενικότερο κλίμα.

- Αυτή η στρατιωτική πειθαρχία (λόγω της εργασίας του συγγραφέα) που μεταφέρεται καί στο βιβλίο, που δεν πλατιάζει, δεν κουράζει με περιττές επαναλήψεις καί πληροφορίες, καθώς καί ο άμεσος -κατά τόπους πιο λακωνικός- λόγος του συγγραφέα που μας δίνει ένα καλογραμμένο κείμενο με σφιχτοδεμένη πλοκή.

- Η περιγραφή των σκηνών καί των μαχών (εντάξει, μπορεί να μην είναι τόσο αιματοβαμμένες καί σκληρές στον βαθμό που κάποιοι/ες θα ήθελαν, αλλά εμένα μου ήταν αρκετά αρεστές) σε συνδυασμό με τις ανατροπές σε κομβικά σημεία της αφήγησης.

- Τέλος, ο αλληγορικός χαρακτήρας συνολικά του βιβλίου. Ο συγγραφέας επιλέγει καί καταφέρνει να συνδυάσει την επιστημονική φαντασία με το κοινωνικό στοιχείο. Ουσιαστικά μας μιλάει για τον τρόπο που συμβιώνουμε αρμονικά, ή μη, όλοι εμείς οι άνθρωποι μεταξύ μας. Το πως εύκολα μπορεί να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου, απλώς καί μόνο για να επικρατήσει/ουν εκείνος/οι που εσφαλμένως θεωρεί/ουν τον εαυτό/τους εαυτούς του/τους ανώτερο/τους των υπολοίπων. Το πόσο εύκολα μπορεί να παρασυρθούμε από τα μεγάλα λόγια κάποιου, ή, από λαοπλάνους που με την ευγλωττία τους ''παίζουν'' με την σκέψη καί τους φόβους μας, διασπείροντας ψευδείς τρομακτικές ειδήσεις.

΄Ενα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που κάνει ακόμη καί τους/τις πιο δύσπιστους/ες, προς το είδος, να το διαβάσουν. Άραγε, τί μας επιφυλάσσει μελλοντικά στα επόμενα βιβλία της σειράς;
Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Το σημάδι της σταγόνας - Δοκιμασία Το σημάδι της σταγόνας - Δοκιμασία Reviewed by Dominica on Απριλίου 29, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.