Εικονικός εφιάλτης


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Τίτλος: Εικονικός εφιάλτης

Συγγραφέας: Διονύσης Καλαμβρέζος

Σε μια εποχή που διαρκώς αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, ποια η δική μας θέση μέσα σε αυτήν; Προφανώς κι όλοι/ες συμφωνούμε πως είναι απαραίτητη η διαρκής εξέλιξη του κόσμου, αν θέλουμε να ζούμε σε κοινωνίες φιλικά προσκείμενες προς τους πολίτες που υπάρχουν μέσα σε αυτές. Ναι, η τεχνολογία, η άνοδος καί εξέλιξή της έχουν αποτελέσει -καί εξακολουθούν να το κάνουν- σημαντικό παράγοντα προς την επίτευξη αυτού του σκοπού. Υπάρχουν, όμως, παράμετροι που παραμένουν κρυφοί καί εγκυμονούν κινδύνους; Όχι, δεν μου αρέσει, ούτε επιθυμώ να δημιουργήσω ένα κλίμα τρομολαγνείας, αλλά κακά τα ψέματα, πάντα οφείλουμε όσο ανοικτοί/ες είμαστε σε κάποια πράγματα, άλλο τόσο να κρατάμε μία ασφαλή απόσταση καί να μην αφήνουμε στην άκρη την κριτική μας ικανότητα καί σκέψη... Να μην παρασυρόμαστε από λάγνα λόγια καί υποσχέσεις διάφορων λαοπλάνων, που επιτελούν άλλους σκοπούς...

Με δεδομένες τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα γύρω από το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης, της θέση της στην καθημερινή μας ζωή με τον όποιο αντίκτυπο, αλλά καί την εμφανή αντίθεση του ''είναι'' καί του ''φαίνεσθαι'', με υπερίσχυση του δεύτερου (ας πάρουμε για παράδειγμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), ο πολυγραφότατος συγγραφέας Διονύσης Καλαμβρέζος εμπνέεται την υπόθεση του νέου του μυθιστορήματος, με τίτλο ''Εικονικός εφιάλτης'', που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση, συνδυάζοντας αρμονικά την δυστοπία με ψήγματα της επιστημονικής φαντασίας μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. 

Διαβάζοντας το βιβλίο μου άρεσε η αμεσότητα του λόγου του συγγραφέα, που δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει, αλλά να αφυπνίσει την συλλογική συνείδηση, έχοντας ως παράδειγμα το εφιαλτικό σενάριο που ξεδιπλώνεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου, το οποίο αν δεν προσέξουμε, είναι πολύ πιθανό να συμβεί μελλοντικά. Ένα βιβλίο ιδιαίτερο, που αποτελεί τροφή για σκέψη.

Περιγραφή:

Ο Εικονικός εφιάλτης διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον, στη Νέα Υόρκη, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιοποίηση, οι κυβερνοεπιθέσεις και η μετανάστευση. Μετά τις μεγάλες πανδημίες, τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, τις ενεργειακές κρίσεις και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, εγκαθιδρύεται στις ΗΠΑ, η στρατηγική για μια νέα εποχή ασφάλειας, ευημερίας και ανάπτυξης για όλους και λαμβάνονται σχετικά μέτρα. Καθώς όμως αυτά δεν έχουν άμεσο αποτέλεσμα σε μια κατηγορία πολιτών, δημιουργείται η Μεταβατική Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας, με σκοπό να συμβάλει στην ομαλή προσαρμογή τους στη νέα εποχή. Εκείνη την περίοδο, εκτός από τις συμβατικές κυβερνοεπιθέσεις που συνεχίζονται παρά τα μέτρα, οι περισσότερες προερχόμενες από ξένους εχθρικούς δρώντες και εγκληματικά δίκτυα, πραγματοποιούνται και μη συμβατικές επιθέσεις. Άγνωστοι δημιουργούν έναν εικονικό τόπο, στον οποίο παρασύρουν τους χρήστες του Διαδικτύου, μεταφέροντάς τους σε απροσδιόριστα εικονικά περιβάλλοντα. Στις εξελίξεις και στις ακούσιες εικονικές περιπλανήσεις εμπλέκονται στελέχη κρατικών υπηρεσιών, ερευνητές σε προγράμματα αντιμετώπισης ψυχώσεων αποδιδόμενων στις νέες τεχνολογίες, κάποιοι που υποφέρουν από συγκεκριμένες νευρολογικές ασθένειες, αντικυβερνητικοί ακτιβιστές και μια μυστηριώδης νεαρή γυναίκα. Η μυστηριώδης αυτή γυναίκα, ενώ φαίνεται ότι ζει μια συνηθισμένη ζωή, έχει κεντρικό ρόλο, συχνά ακούσια και ανεξέλεγκτα, χωρίς η ίδια να το αντιλαμβάνεται, σε μια παράλληλα εξελισσόμενη ιστορία, στον πραγματικό αλλά και στον εικονικό κόσμο.

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.




Εικονικός εφιάλτης Εικονικός εφιάλτης Reviewed by Dominica on Μαΐου 22, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.