Συνέντευξη με την συγγραφέα Ηώ Αυγέρη


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΗΩ ΑΥΓΕΡΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Ηώ Αυγέρη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Το πιο πρόσφατο έργο της είναι το βιβλίο ''Δύο κόσμοι'' το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αυγέρη. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.



Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί είναι για εσάς η συγγραφή; Τί προσφέρει στην ψυχή σας;

Η.Α. Η συγγραφή είναι πολλά περισσότερα από ένα χαρτί, ένα μολύβι και μια αράδα λέξεων. Είναι εξομολόγηση, κατάθεση αλλά και τοποθέτηση. Είναι ψυχική, πνευματική αλλά και συναισθηματική έκφραση. Αυτό που προσφέρει στην ψυχή μου είναι από τη μία πλευρά αποφόρτιση και από την άλλη φωτοχυσία. 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Τί μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την συγγραφέα Ηώ Αυγέρη;

Η.Α. Μα τι άλλο από την ίδια τη ζωή. Για εμένα ένας άνθρωπος της τέχνης του λόγου δεν αρκεί να διαβάζει μονάχα, μα πρέπει και να ζει. Τα πάντα γύρω μου είναι σπόρος, που αν βρει την κατάλληλη χρονική στιγμή εύφορο έδαφος μέσα μου μπορεί να ανθίσει έμπνευση. Ένα πρόσωπο, μια λέξη, μια μελωδία, μια αυγή, μια εμπειρία, μια ιστορία που άκουσα κατά λάθος στο διπλανό τραπέζι κάποιου μαγαζιού ακόμα και ένα συναίσθημα. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα αποτελούν πηγή έμπνευσης. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα βιβλία σας που κυκλοφορούν ήδη;

Η.Α. Προσφάτως, όπως αρκετοί γνωρίζουν από το διαδίκτυο, γύρισα σελίδα και ξεκίνησα τον πρόλογο μιας νέας πορείας. Η δημιουργία της δικής μου εκδοτικής στέγης ήταν μια απόφαση που ωρίμασε και πάρθηκε τη στιγμή που εγώ ένιωσα έτοιμη να κάνω το επόμενο βήμα στο όρος του χώρου. Άλλωστε το διακριτικό χαρακτηριστικό των εξωφύλλων μου αλλά και του εκδοτικού μου είναι η τελεία, που για εμένα εκτός από σημείο στίξης σημαίνει πως όταν κάτι τελειώνει δίνει το ελεύθερο σε κάτι άλλο να αρχίσει. Την κορδέλα έκοψε στις 31 Μαρτίου το έργο μου με τίτλο ‘δύο κόσμοι’, το οποίο μας ταξιδεύει σε ακριβώς αυτό… στον κόσμο που καθένας κρύβει μέσα του και είναι δομημένος τόσο από τα ψυχικά βάρη όσο και από τις αξίες. Η αγάπη φυσικά αποτελεί τον πυρήνα και περιτριγυρίζεται από κοινωνικές αλήθειες, νοοτροπίες αλλά και πραγματικά γεγονότα που είτε αντιμετώπισα είτε ήμουν μάρτυρας.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα βιβλία μου όπως το ‘κι όμως’, η ‘ατίθαση’ και  το ‘δαίμονας’ έχω ήδη αποφασίσει την επανέκδοσή τους ξεκινώντας από το τελευταίο, το οποίο θα επανέρθει στο προσκήνιο λίαν συντόμως ως αναθεωρημένη έκδοση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γράφετε τα βιβλία σας χρησιμοποιώντας ένα πλάνο/σχεδιάγραμμα ή αφήνετε να σας οδηγήσουν τα πρόσωπα και η ιστορία τους;

Η.Α. Η αλήθεια είναι πως δεν αγαπώ τους κανόνες, τα όρια και τα πρέπει. Πιστεύω πως η τέχνη γενικώς είναι συνώνυμη με την ελευθερία. Για αυτό και όταν γράφω, το μόνο που κάνω είναι να κρατώ απλώς βασικές σημειώσεις της ιστορίας που γεννιέται στο μυαλό και την καρδιά μου, δίνοντάς της το εισιτήριο να κυλήσει μόνη της. Καταγράφω σκηνές που σπιθίζουν στον νου μου ακόμα και αν δεν έχει έρθει η σειρά τους. Αφήνομαι στους ήρωες, στις προσωπικότητές τους, στους καημούς, τα συναισθήματα και τα θέλω τους. Αυτοί άλλωστε έχουν τον πρώτο λόγο και εγώ απλώς είμαι ένας πιστός συνεργάτης τους που οφείλει να τους κατανοήσει, να τους στηρίξει, να τους τιμωρήσει ενίοτε, να τους δικαιώσει αλλά πάνω από όλα να καταγράψει την ιστορία τους με αγάπη.   
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Θα γράφατε ποτέ ένα βιβλίο, η ιστορία του οποίου θα βασιζόταν σε αληθινά γεγονότα; Ναι, ή όχι; Και γιατί.

Η.Α. Η απάντηση δεν είναι θετική στην περίπτωση που η ιστορία ανήκει σε κάποιον άλλον από την αρχή ως το τέλος της.  Αυτό το είδος και με αυτό τον τρόπο δεν είναι για εμένα, καθώς θεωρώ πως είναι μια καταγραφή γεγονότων εμπλουτισμένη από λογοτεχνική έκφραση. Προσωπικά έχω ανάγκη να μπω συναισθηματικά σε μια ιστορία πριν από τη γραφή της πρώτης λέξης, που σημαίνει ότι τη ζω εγώ προσωπικά για να μπορέσω να τη μοιραστώ με τους αναγνώστες μου. Παρ’ όλα αυτά, όπως έχω ξαναπεί, σε όλα τα έργα μου υπάρχουν αλήθειες τόσο σε προσωπικότητες που έχω συναντήσει στη ζωή μου όσο και σε γεγονότα που είτε αντιμετώπισα είτε ήμουν θεατής. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Η.Α. Αυτή η ερώτηση κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ανάμεσα στις απορίες των ανθρώπων. Είναι από τα λίγα πράγματα που οφείλουμε να θεωρούμε αυτονόητα. Άλλωστε από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας καλούμαστε να μάθουμε γραφή και ανάγνωση. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούμε γνώσεις μα δεν θα σταθώ μονάχα σε τούτο αλλά στη θεραπευτική ιδιότητα του διαβάσματος που είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνει τα επίπεδα του άγχους. Πέραν όλων, η ανάγνωση είναι η τροφή του νου και της καρδιάς. Είναι το οικονομικότερο ταξίδι σε ακριβούς προορισμούς

EΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε; 

Η.Α. Για εμένα το διάβασμα είναι διδακτικό, εκγύμναση του νου μου και της φαντασίας. Επιλέγω βιβλία διαφορετικού είδους από αυτά που γράφω γιατί θέλω να ανακαλύψω πως λειτουργεί το μυαλό ενός ομότεχνου που ξετυλίγει το κουβάρι μιας αστυνομικής ιστορίας για παράδειγμα, εξού και οι σημειώσεις που κρατώ κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Επιπλέον αγαπώ πολύ τα βιβλία ψυχολογίας γιατί μέσα από αυτά μαθαίνω περισσότερο τον εαυτό μου και τους ανθρώπους. Διαβάζω τις ελληνικές πένες των ανθρώπων που εκτιμώ και σέβομαι στον χώρο αλλά και κλασσικούς λογοτέχνες.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί να αναμένει προσεχώς το αναγνωστικό κοινό από εσάς;

Η.Α. Το πάθος μου για το γράψιμο και την αγάπη μου για αυτούς. Αυτό μεταφράζεται σε αναγνωστικά ταξίδια και πολλές εκπλήξεις. Προς το παρόν, όπως προανέφερα, ο ‘δαίμονας’ επανέρχεται για να μας θυμίσει την ιστορία του, αλλά και να μας πει τι έκανε μετά το τέλος της. 

Η.Α. Σας ευχαριστώ για τις όμορφες ερωτήσεις και τη φιλοξενία!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat



Συνέντευξη με την συγγραφέα Ηώ Αυγέρη Συνέντευξη με την συγγραφέα Ηώ Αυγέρη Reviewed by Dominica on Μαΐου 23, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.