Συνέντευξη με την συγγραφέα Ειρήνη Κουρουνιώτη


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Ειρήνη Κουρουνιώτη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο ''Η Μονμάρτ των Αθηνών". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί είναι για εσάς η συγγραφή; Τί προσφέρει στην ψυχή σας;

Ε.Κ. Για μένα, η συγγραφή είναι μεράκι, δημιουργία και δημιουργικότητα. Από τότε που συνειδητοποίησα πόσο πολύ μου αρέσουν οι ιστορίες, έβαλα στόχο να τις μοιραστώ με το κοινό, να τις διηγηθώ στο χαρτί. Ανά περιόδους, έχουν λειτουργήσει μέχρι και ψυχοθεραπευτικά για μένα, καθώς πάντα γνωρίζω πως η όλη διαδικασία δε θα με απογοητεύσει ποτέ.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Η Μονμάρτ των Αθηνών’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Ε.Κ. Σας ευχαριστώ πολύ! Η «Μονμάρτ των Αθηνών» είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα. Μια Γαλλίδα σεφ αποφασίζει να φύγει προσωρινά από το Παρίσι και να πάει στην Αθήνα, όπου η Ελληνίδα γιαγιά της τής έχει αφήσει κληρονομιά ένα σπίτι στα Εξάρχεια. Εκεί, ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια της όλα τα γεγονότα που έχουν σημαδέψει το κέντρο των Αθηνών τα τελευταία χρόνια με τα αποτυπώματα της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού, την αύξηση της εγκληματικότητας και το ζήτημα της πολιτικής προστασίας. Παράλληλα, δίνονται λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωταγωνίστρια μέσα σ’ ένα επάγγελμα ανδροκρατούμενο και τις επιπτώσεις που έχει στην ψυχολογία της μια τοξική ερωτική σχέση. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς έγινε η επιλογή του τίτλου ‘’Η Μονμάρτ των Αθηνών’’;

Ε.Κ. Είναι μια ονομασία που χαρακτήριζε πιο παλιά τα Εξάρχεια, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για το «πάντρεμα» των δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων που παρουσιάζονται στο βιβλίο. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, η πρωταγωνίστρια διαμένει στη Μονμάρτη μέχρι τη στιγμή που θα βρεθεί στην καρδιά των Αθηνών, στο κέντρο των Εξαρχείων. Μένει να διαπιστώσουμε εάν θα το νιώσει σαν το σπίτι της.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας; 

Ε.Κ. Θα επιθυμούσα να συντροφέψουν την πρωταγωνίστρια, την Ινέζ, σε κάθε της βήμα. Να αισθανθούν οικειότητα με τα θέματα που αποφάσισα να θίξω μέσα στο βιβλίο που θεωρώ ότι μας έχουν απασχολήσει όλους, ειδικά τα τελευταία χρόνια με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Από τί εμπνέεστε συνήθως;

Ε.Κ. Από συζητήσεις με φίλους, από κάτι που διάβασα, από κάτι που έζησα. Μου έχει τύχει να βασίσω μια ιστορία μέχρι και σ’ ένα μουσικό κομμάτι που μου ξύπνησε αναμνήσεις και ήθελα να δώσω στους ήρωές μου την ευκαιρία να το ακούσουν κι αυτοί.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Επιλέγετε να γράφετε ένα βιβλίο χρησιμοποιώντας ένα πλάνο/σχεδιάγραμμα, ή, αφήνετε να σας οδηγήσουν τα πρόσωπα καί η ιστορία του;

Ε.Κ. Να σας πω την αλήθεια, σχεδιάγραμμα μέχρι στιγμής χρησιμοποίησα μόνο στο πρώτο μου μυθιστόρημα, το «Κόκκινο Είδωλο», επειδή ήταν ψυχολογικό θρίλερ με μια αστυνομική χροιά και έπρεπε τα βήματα να είναι προσεκτικά σχεδιασμένα, προκειμένου να οδηγήσουν με ακρίβεια στην τελική κορύφωση και αποκάλυψη. Στα επόμενα πονήματά μου δε χρειάστηκε να κάνω κάποιο πλάνο. Πάντα γνωρίζω την αρχή και το τέλος της υπόθεσης κι εκεί που αφήνω την ιστορία και τους ήρωες να με εκπλήξουν είναι το κυρίως μέρος. Οι απόψεις και οι πράξεις τους με έχουν παρασύρει αρκετές φορές, μπορώ να πω!  

EΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Ε.Κ. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα αστυνομικά, γιατί με ιντριγκάρει πάντα μια υπόθεση όπου πρέπει να ακολουθήσεις βήμα-βήμα τον συλλογισμό του συγγραφέα, προκειμένου να φτάσεις στην τελική λύση. Θεωρώ ευφυές το πλέξιμο τέτοιων ιστοριών. Μου αρέσει επίσης πάρα πολύ το ψυχολογικό θρίλερ, γιατί διαβάζω ψυχολογία και είναι πραγματικά συγκλονιστικό το πού μπορεί να μας οδηγήσει ο ίδιος μας ο εαυτός ή πώς μπορούν τα ένστικτά μας να μετουσιωθούν σε άκρως επικίνδυνα και αυτοκαταστροφικά.   

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Ε.Κ. Να έχουν ερεθίσματα, να αφήνουν τους εαυτούς τους ελεύθερους να ακούν και να χάνονται στις καλές ιστορίες. Να αγαπούν το διάβασμα, να είναι εντατικοί αναγνώστες. Κι επίσης, όταν ξεκινήσουν να γράφουν, να ξέρουν από πριν για ποιο πράγμα θέλουν να μιλήσουν, τι ακριβώς θέλουν να θίξουν με αυτό τους το έργο. Μόνο έτσι θα μοιραστεί το κοινό τους το όραμά τους.  

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat











Συνέντευξη με την συγγραφέα Ειρήνη Κουρουνιώτη Συνέντευξη με την συγγραφέα Ειρήνη Κουρουνιώτη Reviewed by Dominica on Μαΐου 24, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.