Συνέντευξη με τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Σαγκριώτη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Σαγκριώτης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Αιχμάλωτοι''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Με ποιον τρόπο ‘’εισχώρησε’’ η συγγραφή στη ζωή σας;

Κ.Σ. Λίγο αναπάντεχα η αλήθεια είναι. Προέκυψε σαν μια ανάγκη. Ένιωσα ότι είχα ιδέες και πράγματα να αποτυπώσω στο χαρτί, πρώτα για μένα και αρκετά αργότερα για τους ανθρώπους γύρω μου. Η πρώτη ιστορία που έγραψα δεν διαβάστηκε για μεγάλο διάστημα από κανένα, γιατί ακριβώς δεν το είχα ανάγκη. Μου αρκούσε που είχα αποτυπώσει, όσα έφτιαχνε η φαντασία μου, στο χαρτί.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ''Αιχμάλωτοι''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Κ.Σ. Μπορώ να σας πω αρκετά νομίζω, ναι. Θα σταθώ στο ότι είναι ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να κρατήσει σταθερό το ενδιαφέρον του αναγνώστη και ίσως να το αυξάνει σελίδα με τη σελίδα. Είναι μια περιπέτεια που εμπνεύστηκα, καθώς την έγραφα, βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση του αναγνώστη και αφήνοντας την ιστορία να με πάει, όπου τελικά με πήγε. Σχεδόν κάθε σελίδα είναι αποτέλεσμα έμπνευσης της στιγμής που την έγραφα για πρώτη φορά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;

Κ.Σ. Ως πηγή της ιστορίας θα υποδείκνυα κάθε βιβλίο, ιστορία, σειρά ή ταινία που έχω δει, χωρίς να ξεχωρίζω κάποιο συγκεκριμένο. Μπορώ να πω, όμως, ότι σημαντικό ρόλο στο να αποφασίσω τι μορφή θέλω να δώσω στην ιστορία μου έπαιξε ένα Masterclass του Dan Brown που παρακολούθησα και μου έδωσε μια γενική κατεύθυνση και από εκεί τα πράγματα πήραν σιγά σιγά τη σειρά τους.

EΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Κ.Σ. Το βιβλίο γράφτηκε αποσπασματικά σε ένα διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο ετών. Ήταν κάτι αρκετά απαιτητικό, καθώς έπρεπε να το συνδυάσω με μια σχετικά γεμάτη καθημερινότητα, όπου ο ποιοτικός χρόνος για γράψιμο ήταν αρκετές φορές πολυτέλεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα θρίλερ; Τι σας ελκύει στο συγκεκριμένο είδος;

Κ.Σ. Πάντα με γοήτευε όταν ένα βιβλίο με κρατούσε καθηλωμένο και με έκανε να γυρίσω με ανυπομονησία στην επόμενη σελίδα. Όταν ένα βιβλίο δεν σε αφήνει κυριολεκτικά να πάρεις ανάσα, ξέρεις ότι ο συγγραφέας έχει κάνει κάτι καλά. Τα θρίλερ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου τύπου βιβλίων και ήταν ένα είδος στο οποίο ήθελα να δω τι μπορώ να κάνω.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τι θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Κ.Σ. Οι αναγνώστες μπορεί να αντλήσουν από το βιβλίο μου τελείως διαφορετικά πράγματα ή ακόμα και απολύτως τίποτα. Θα ήθελα όμως να τους κάνει να φανταστούν τους ήρωες, να ταξιδέψουν με το μυαλό τους στις τοποθεσίας της ιστορίας, να νιώσουν αγωνία και να ξεχαστούν για λίγο από οτιδήποτε άλλο. Αυτό το τελευταίο είναι, νομίζω, το πιο σημαντικό για μένα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Κ.Σ. Αγαπημένο βιβλίο ‘Το νησί των Θησαυρών’ του Robert Louis Stevenson και αγαπημένος συγγραφέας ο Charles Bukowski.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

Κ.Σ. Θα τους έλεγα ότι είμαι μάλλον πολύ νέος στο χώρο για να τους συμβουλέψω για το τι να κάνουν ή όχι, υπάρχουν συγγραφείς εκεί έξω που μπορούν να τους εμπνεύσουν και να τους καθοδηγήσουν καλύτερα από ότι εγώ. Το μόνο που μπορούσα να τους πω, σαν μια μικρή προσωπική πρόταση και όχι συμβουλή, θα ήταν να μη διστάζουν να δοκιμάσουν να γράψουν το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό. Να αφεθούν, να επιτρέψουν στον εαυτό τους να έχουν ένα γραπτό που τους εκφράζει πραγματικά και είναι ‘δικό’ τους.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat




Συνέντευξη με τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Σαγκριώτη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Σαγκριώτη Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 28, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.