Ο πόλεμος των κουμπιών


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Ο πόλεμος των κουμπιών

Συγγραφέας: Louis Pergaud (Λουί Περγκό)

Θυμάστε που σε προγενέστερο άρθρο μου σας είχα μιλήσει για την ''επιστροφή'' του αναγνωστικού κοινού καί των εκδοτικών οίκων σε παλιά καί κλασικά έργα; Ε, λοιπόν, με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω πως αυτή η τάση δεν αφορά μόνο βιβλία που απευθύνονται σε ενήλικες, μα καί σε βιβλία που προορίζονται καί για παιδιά. Διάβασα καί σας προτείνω το κλασικό έργο του συγγραφέα Λουί Περγκό, με τίτλο ''Ο πόλεμος των κουμπιών'', που επανακυκλοφορεί στην χώρα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της κυρίας Τατιάνας Μιχαλά καί εικονογράφηση από τον κύριο Βασίλη Γρίβα. 

Το βιβλίο ''Ο πόλεμος των κουμπιών'' έχει μία μεγάλη δυναμική. Μιλάμε για ένα βιβλίο που μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, χάρη στον διαχρονικό χαρακτήρα των νοημάτων της ιστορίας του, που είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 10 ετών καί άνω. Ένα βιβλίο καλογραμμένο, πνευματώδες, διασκεδαστικό καί διδακτικό την ίδια στιγμή. Ένα βιβλίο που μας κάνει να νοσταλγήσουμε την παιδική μας ηλικία. Ένα βιβλίο που διαβάζεται το ίδιο ευχάριστα, τόσο από τα παιδιά, όσο καί από εμάς τους ενήλικες.

Περιγραφή:

Ο Πόλεμος των κουμπιών εκδόθηκε στο Παρίσι το 1912, από τον εκδοτικό οίκο Mercure de France. Από τότε επανεκδόθηκε περισσότερες από 30 φορές, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, μεταφέρθηκε 5 φορές στον κινηματογράφο, ενώ περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών γαλλικής λογοτεχνίας του γαλλικού γυμνασίου.

Κάθε χρόνο, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά δύο γειτονικών χωριών της ανατολικής Γαλλίας, στις αρχές του 20ού αιώνα, ρίχνονται σε έναν ανελέητο πόλεμο στα δάση και στα εγκαταλειμμένα λατομεία της περιοχής. Έναν πόλεμο στον οποίο οι νικητές αφαιρούν τα κουμπιά και τις ζώνες από τα ρούχα των ηττημένων, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν σπίτι ημίγυμνοι και ταπεινωμένοι και να υποστούν την οργή των γονιών τους.

Ένα κλασικό νεανικό μυθιστόρημα που ξεκινά με χιούμορ και αθωότητα, αλλά γίνεται όλο και πιο ρεαλιστικό καθώς η γραμμή μεταξύ παιχνιδιού και σκληρής πραγματικότητας θολώνει. Μέσα από τα κωμικοτραγικά περιστατικά που αναδεικνύουν πόσο ωραίο είναι να είσαι νέος, ελεύθερος και να ενθουσιάζεσαι με το παραμικρό χτίζεται μια αλληγορία του πολέμου που καταγγέλλει την ανθρώπινη υποκρισία, την αφέλεια και τη σκληρότητα που οδηγούν σε αδικαιολόγητες και ανούσιες πολεμικές συγκρούσεις με πραγματικά θύματα.

Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.






Ο πόλεμος των κουμπιών Ο πόλεμος των κουμπιών Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.