Συνέντευξη με τον συγγραφέα Θάνο Κωστάκη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Θάνος Κωστάκης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ''Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Θ.Κ. Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για την πολύ θερμή υποδοχή του νέου μου αυτού συγγραφικού εγχειρήματος.
"Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων" είναι ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο παραμύθι που μας ταξιδεύει σε μια θάλασσα συναισθημάτων και όμορφων εικόνων για τα όσα κάθε παιδί ονειρεύεται, εύχεται, ελπίζει.  Με όχημα το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι που είθισται να στολίζουμε στη χώρα μας και οφείλουμε να μην το ξεχνάμε , κάθε μικρός ή μεγαλύτερος αναγνώστης αντλεί τη μαγική δύναμη εκείνη που του επιτρέπει να ελπίζει. Να ελπίζει πως τα όνειρά του μπορούν να πραγματοποιηθούν! Ειδικά, την περίοδο των Χριστουγέννων που αφήνουμε λίγο περισσότερο την αγάπη να γεμίσει τις καρδιές μας με ελπίδα για το αύριο!

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς αποφασίσατε να στραφείτε στην συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου;

Θ.Κ. Το παιδικό βιβλίο είναι αδιαμφισβήτητα το πιο δύσκολο λογοτεχνικό είδος. Τόσες λίγες λέξεις για τόσα πολλά μηνύματα σε ένα τόσο απαιτητικό κοινό. Παρ' όλ' αυτά, θέλω μέσα από τα παραμύθια μου να μιλήσω για αξίες και έννοιες που ίσως οι προηγούμενες γενιές δεν καταλάβαιναν ή δεν ήθελαν να μεταδώσουν σε εμάς. Είναι καιρός να μιλήσουμε στα παιδιά για την ουσία της αγάπης ανευ όρων, για το σεβασμό, για την αλήθεια μέσα μας. Αν θέλουμε να ελπίζουμε σε έναν καλύτερο κόσμο αύριο, χρειαζόμαστε να μιλάμε στα παιδιά για όσα έχουμε ξεχάσει εμείς οι μεγαλύτεροι. Και ο καλύτερος τρόπος είναι τα παραμύθια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Θ.Κ. Η ιστορία αυτή γράφτηκε μέσα σε μια νύχτα. Δεν είναι σχήμα λόγου αλλά πραγματικότητα. Η ανάγκη μου να μιλήσω αυτά τα Χριστούγεννα για μια ιστορία αγάπης και ελπίδας αρκούσε ώστε να γεννηθεί το παραμύθι αυτό σχεδόν... αστραπιαία. Ταυτόχρονα, δεν ήθελα να αποτελεί "ακόμη ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι" αλλά μια ωδή σε κάτι που έχουμε ξεχάσει ή/και υποτιμήσει: το χριστουγεννιάτικο καραβάκι. Το αποτέλεσμα από τα πρώτα σχόλια αναγνωστών που λαμβάνω με κάνει να ελπίζω πως πιθανώς τα κατάφερα!

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να ‘’κοινωνήσετε’’ στα μικρά παιδιά μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας;

Θ.Κ. Την αξία της αληθινής αγάπης ως το ομορφότερο δώρο που μπορεί κάποιος να μας προσφέρει και να του προσφέρουμε.
Την ελπίδα πως οι ευχές μας και τα όνειρά μας, όσο φανταστικά ή άπιαστα κι αν φαίνονται, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Με ένα μαγικό τρόπο. Ναι, μπορούν. Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποια τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων από μικρή ηλικία;

Θ.Κ. Σε μια εποχή που η εικόνα κυριαρχεί στη ζωή μας και η έτοιμη πληροφορία θεωρείται δεδομένη, τι πιο σημαντικό από τη φαντασία; Πόσο σπουδαίο είναι να μπορεί ένα παιδί να πλάθει εικόνες, να δημιουργεί κόσμους μαγικούς όπου να περιπλανιέται και να διαμορφώνει τον δικό του ιδανικό κόσμο; Πως αλλιώς θα μπορέσει να ζωγραφίσει και αργότερα να διεκδικήσει τα όνειρά του αν δεν δοκιμάσει τα χρώματα στον καμβά της φαντασίας του;

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πώς ένα παραμύθι δύναται να αναπτύξει την κριτική ικανότητα καί σκέψη των παιδιών;

Θ.Κ. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν έλεγε πως "Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι ένα παραμύθι γραμμένο από το χέρι του Θεού.". Φανταστείτε λοιπόν ένα παιδί να μπαίνει στη συνθήκη μιας άλλης ζωής, διαφορετικής ίσως από τη δική του και να καλείται να βιώσει μια τέτοια εμπειρία. Πόσα πολλά συναισθήματα μπορεί να αναπτύξει! Αυτό είναι ένα παραμύθι. Μια εμπειρία ζωής συμπυκνωμένη σε λίγες λέξεις!

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Είναι, τελικά, τα παιδιά οι πιο αυστηροί κριτές καί το πιο απαιτητικό κοινό;

Θ.Κ. Σίγουρα το πιο ειλικρινές κοινό. Και μόνο γι' αυτό όμως, η αξία του να γράφεις παραμύθια για παιδιά είναι ανεκτίμητη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί θα συμβουλεύατε τους νέους συγγραφείς που επιθυμούν να γράψουν βιβλία για παιδιά;

Θ.Κ. Να μην ακούν καμία συμβουλή. Να ακολουθούν την καρδιά και την ψυχή τους ελεύθερα!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat



Συνέντευξη με τον συγγραφέα Θάνο Κωστάκη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Θάνο Κωστάκη Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 16, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.