ΙΣΜΗΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ | ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3. 370 - ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

 

kapa-home-export
 
***

ΙΣΜΗΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3.368

Πρόλογος: Δημήτριος Σταθακόπουλος

Εισαγωγή: Αριστομένης Ι. Συγγελάκης

Επίμετρο: Βασίλης Ν. Κυριαζής

***

Φιλολογική επιμέλεια: Σωτηρία Αποστολάκη

Σχεδιασμός έκδοσης: Ιωάννης Κ. Τσίγκας

***
kalavryta sakellaropoulou cover
***

Ογδόντα χρόνια απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και η Κάπα Εκδοτική σας παρουσιάζει τη νέα της έκδοση.

1995 Μια χρονιά – σταθμός για το θέμα της Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Μια εικονική δίκη Καλαβρυτινών-Γερμανών, μια δίκη που δεν έγινε, εκτυλίσσεται στο θεατρικό έργο της Ισμήνης Σακελλαροπούλου.

«Οι αποζημιώσεις δεν είναι άψυχα νομικά έγγραφα οικονομικών διεκδικήσεων, αλλά μια ιστορική πηγή, μια αναλυτική καταγραφή ενός δράματος και παράλληλα ενός αγώνα, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στο τραγικό έτος 1943. […]. Το θεατρικό έργο είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να μείνει άσβεστη η μνήμη και να αναδειχθεί η ιερή προσπάθεια της δικαίωσης των θυμάτων των Καλαβρύτων και των γύρω χωριών. Για μένα, η προσπάθεια αυτή είναι έργο ζωής!» αναφέρει η ίδια.

«Το θεατρικό έργο της Ισμήνης Σακελλαροπούλου εντάσσεται στις πράξεις που ρίχνουν επιπλέον φως και συμβάλλουν στην πληρέστερη κατανόηση και του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος», επισημαίνει στο επίμετρο της έκδοσης ο Βασίλης Ν. Κυριαζής. [1]

Συμπληρωματικά, ο δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης [2] υποστηρίζει στην Εισαγωγή ότι η συγκεκριμένη έκδοση «συνιστά μία θερμή και τεκμηριωμένη συνηγορία στον αγώνα διεκδίκησης των απαράγραπτων και θεμελιωμένων στο Δίκαιο και την Ιστορία Γερμανικών Αποζημιώσεων. Ένα αγωνιστικό διάβημα Ειρήνης και Δημοκρατίας ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό, που απειλεί να επανακάμψει».

Τέλος, ως μια «εξαιρετική προσπάθεια» τη χαρακτηρίζει στον Πρόλογο της έκδοσης ο Δημήτριος Σταθακόπουλος, [3] προσθέτοντας ότι «η δραματοποίησή της επί σκηνής θα φέρει ρίγη, πετυχαίνοντας τον δέοντα σκοπό του κάθε έργου».

[1] ε.τ. δικηγόρος Πάτρας παρ’ Αρείω Πάγω, Πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

[2] Πανεπιστημιακός, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

[3] Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, πρώην εκπρόσωπος στη CCBE (Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων, Βρυξέλες), Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου – ειδικός σε θέματα ελληνοτουρκικών σχέσεων, Διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής.

kalabryta ismini sakellaropoulou 2243
kalabryta ismini sakellaropoulou 2244
kalabryta ismini sakellaropoulou 2258

Κωδικός προϊόντος: 978-960-628-280-5
Κατηγορία: Ελληνικό Θέατρο
Διαστάσεις: 21 x 17
Σελίδες: 32
Τιμή: 8,00 (χωρίς ΦΠΑ)

kalabryta ismini sakellaropoulou 2265
***
 002

Ισμήνη Σακελλαροπούλου

Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος-Θεατρολόγος, Στέλεχος της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, Υπ. Διδάκτωρ στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ.
Σκηνοθέτης θεατρικών παραστάσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και ταινιών και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, οι οποίες συμμετείχαν και διακρίθηκαν σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού (Kalavryta- GernikaΔικαίωση 3368ΜπαμπούσκαΗ τελευταία κούκλαFragmenta κα). Επίσης έχει λάβει πολλές διακρίσεις με μαθητικά βίντεο ως εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής.

***
▪Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Δήμου Καλαβρύτων για τα ογδόντα χρόνια απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, στις 6.00 το απόγευμα, στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαβρύτων (Αίθουσα Συνεδριάσεων Πρωτοδικείου), απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος» θα παρουσιαστεί η θεατρική απόδοση του ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3368» της θεατρολόγου και σκηνοθέτη Ισμήνης Σακελλαροπούλου.
ΙΣΜΗΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ | ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3. 370 - ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΙΣΜΗΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ | ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3. 370 - ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 14, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.