Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Χάρη Γαντζούδη



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Σημερινός καλεσμένος μου στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας κύριος Χάρης Γαντζούδης. Τον ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις του καί τον χρόνο που μου διέθεσε. Το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Ελεονόρα'' κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λέμβος. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο.

                                                         Πάμε να δούμε τι μου είπε.....

                                                    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Χ.Γ. Δεν πήρα ποτέ κάποια απόφαση. Η συγγραφή προέκυψε μάλλον από την αγάπη μου για τη λογοτεχνία. Από μικρό παιδί μου άρεσε να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία και να ψάχνω πληροφορίες για τους δημιουργούς τους. Ακόμα θυμάμαι τον ενθουσιασμό μου όταν διάβασα τον Μικρό Ναυαγό του Κριστόφ Σμιθ, τα μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν, της Πηνελόπης Δέλτα, Τα ψηλά βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου.Και κάπου εκεί, στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού άρχισα να γράφω τις πρώτες ιστορίες. Για αρκετά χρόνια το ενδεχόμενο της έκδοσης δεν υπήρχε στο μυαλό μου. Αυτό ήρθε αργότερα, όταν κατάλαβα πως η συγγραφή είναι ο δικός μου τρόπος επικοινωνίας με τους άλλους.

EΡΩΤΗΣΗ 2: Από το βιογραφικό σας μαθαίνουμε ότι έχετε στο ενεργητικό σας διηγήματα,νουβέλες ,ποιήματα,παραμύθια,καθώς καί συμμετοχές σε πολλά συλλογικά έργα.Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο γι'αυτά;

Χ.Γ. Όταν τον Μάιο του 2012 δημοσιεύτηκε το πρώτο μου διήγημα ένα υπέροχο ταξίδι ξεκίνησε. Αποτέλεσμα όσα αναφέρατε. Αγαπώ όσα έχω γράψει. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλα καλά ή άξια λόγου. Αλλά και μέσα από τα λάθη σου μπορείς να μάθεις πολλά. Από όλα αυτά λοιπόν που αναφέρατε ξεχωρίζω κάποια ποιήματα, κάποιες μικρές ιστορίες, τις συναντήσεις μου με σημαντικούς ανθρώπους και τις συνεντεύξεις που προέκυψαν από αυτές, το πρώτο μου θεατρικό έργο «Ας κάνουμε απόψε ένα...παιδί» που είχα την χαρά και την τιμή να ανέβει στο Θέατρο Από Κοινού, τα βιβλία μου «Κλικ δευτερολέπτων» και «Ελεονόρα» που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Λέμβος, τη στήλη μου "Χαρη...τολογώντας" στην εφημερίδα ο Πολίτης στην οποία αρθρογραφώ τα τελευταία χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Το βιβλίο σας με τίτλο ''Ελεονόρα'' κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λέμβος. Πόσος καιρός χρειάστηκε να το γράψετε; Eίχατε εξ αρχής στον νού σας όλη την ιστορία του,ή,το αφήσατε να σας οδηγήσει μόνο του;

Χ.Γ. Την ιστορία της Ελεονόρας την έγραψα πριν από τρία χρόνια περίπου. Όχι όμως με τη μορφή μυθιστορήματος αλλά ενός μικρού διηγήματος το οποίο δημοσιεύτηκε μαζί με άλλες ιστορίες στο προηγούμενο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λέμβος με τίτλο «Κλικ δευτερολέπτων». Η αγάπη των αναγνωστών ήταν αυτή που με έκανε να θέλω να αφηγηθώ ξανά την ιστορία της Ελεονόρας. Αυτή τη φορά με περισσότερες λεπτομέρειες, να ψάξω πιο βαθιά μέσα στην ψυχή της και να φωτίσω περισσότερες πλευρές της δύσκολης ζωής της. Έτσι προέκυψε αυτό το μυθιστόρημα η συγγραφή του οποίου κράτησε περίπου έναν χρόνο. Επειδή η βασική ιστορία, όπως και κάποια γεγονότα, προϋπήρχε κάποια σημεία ήταν «έτοιμα» στο μυαλό μου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συγγραφής προέκυψε η ανάγκη εισαγωγής νέων χαρακτήρων στην ιστορία τους οποίους, σε μεγάλο βαθμό, τους άφησα να με οδηγήσουν. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Έχετε ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας; Μπορείτε να μας πείτε κάτι γι'αυτό;

Χ.Γ. Δεν σταματώ ποτέ να σκέφτομαι και να καταγράφω καινούργιες ιδέες αλλά είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για το επόμενο βιβλίο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Αν κάποιο έργο σας δεν γινόταν τόσο αρεστό στο αναγνωστικό κοινό,θα σας έκανε να πεισμώσετε παραπάνω καί να δώσετε ακόμη ένα πιο καλό αποτέλεσμα μελλοντικά,ή,το αντίστροφο;

Χ.Γ. Αυτό συμβαίνει έτσι κι αλλιώς και δεν συνδέεται με την απήχηση που μπορεί να έχει ένα βιβλίο. Θέλω να πω, πως κάθε φορά προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος, να μαθαίνω από τα λάθη μου, να εξελίσσομαι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θέλετε να πείτε μέσα από τα βιβλία σας καί τις ιστορίες τους;

Χ.Γ. Κάθε βιβλίο, κάθε ιστορία είναι διαφορετική. Οπότε, διαφορετικό και το μήνυμα. Γενικά πιστεύω πως ένα βιβλίο είναι καθρέφτης του δημιουργού του. Δηλαδή στις σελίδες του βρίσκουμε κομμάτια της προσωπικότητας του, τις απόψεις, τους προβληματισμούς του, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Τουλάχιστον στα δικά μου βιβλία αυτό συμβαίνει. Δεν μπορώ να γράψω για κάτι που δεν ξέρω ή που δεν με απασχολεί. Οπότε μέσα από τα βιβλία μου μοιράζομαι με τους αναγνώστες όλα αυτά και πραγματικά απολαμβάνω τις συζητήσεις που προκύπτουν με αφορμή μια ιστορία ή ένα βιβλίο. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Το βιβλίο σας ''Ελεονόρα'' το κοσμεί ένας πολύ όμορφος πίνακας.Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι'αυτόν καί πως έγινε η επιλογή του;

Χ.Γ. Ο πίνακας είναι έργο της Ελένης Παπανικολάου η οποία εκτός από εξαιρετική ζωγράφος έχω την τιμή να είναι και προσωπική μου φίλη. Έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και πάντα η χαρά μου είναι μεγάλη. Σε μια συνάντηση μας, πριν από χρόνια και πριν γεννηθεί η ιστορία της Ελεονόρας στο μυαλό μου, μου είχε δείξει αυτό το έργο της το οποίο και ξεχώρισα. Αυτή η γυναικεία φιγούρα, αναποφάσιστη, μετέωρη, αποτυπώθηκε στο μυαλό μου και όταν προέκυψε η Ελεονόρα, η Ελένη Παπανικολάου μου επέτρεψε να την χρησιμοποιήσω στο εξώφυλλο του βιβλίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τί αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς;

Χ.Γ. Τα πάντα. Σχέσεις, φίλοι, συζητήσεις, τυχαία περιστατικά, παράξενες ή καθημερινές εικόνες, η ίδια η ζωή αποτελεί πηγή έμπνευσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τί θα λέγατε στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Χ.Γ. Να διαβάζουν, να γράφουν, να μην απογοητεύονται, να προσπαθούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένος συγγραφέας καί βιβλίο;

Χ.Γ. Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση της συζήτησής μας. Είναι τόσα πολλά τα βιβλία και οι συγγραφείς που αγαπώ που σίγουρα κάποια θα ξεχάσω. Αγαπώ την Μαργαρίτα Καραπάνου, τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Καβάφη, τον Χριστιανόπουλο, τον Ταχτσή, τη Γουλφ, τον Ουγκώ, τον Φλωμπερ και τόσους άλλους...

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                                       Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

                       https://dominicamat.blogspot.com/2020/02/blog-post_22.html
Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Χάρη Γαντζούδη Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Χάρη Γαντζούδη Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 26, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.