Συμφωνία ζωής



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Είναι εφικτό μέσα σε ένα βιβλίο 83 μόνο σελίδων να αποτυπωθεί μέσω μίας απλής,κατά τ'άλλα καθημερινής,ιστορίας το νόημα της ζωής; Ποιός/α θα ορίσει πόσο πρέπει να κοστολογείται η ανθρώπινη ύπαρξη; Ποιός/α έχει το δικαίωμα να εκφράσει την σκέψη ότι κάποιος/α επιτρέπεται να πεθάνει ενός κάποιος άλλος όχι; Κατά καιρούς πολλοί έχουν προσπαθήσει/τολμήσει να καταπιαστούν με το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά ποτέ δεν έχουν φτάσει σε ένα ασφαλές καί λογικό συμπέρασμα.
  Το βιβλίο ''Συμφωνία ζωής'' από τον συγγραφέα κύριο Fredrik Backman αποτελεί τρανή απόδειξη ότι δεν χρειάζονται περιττές φιοριτούρες,τάσεις βερμπαλισμού καί ανούσια,βαρύγδουπα λόγια αποτυπωμένα σε πολλές σελίδες για να είναι ένα βιβλίο ουσιώδες καί να ακουμπάει τις ψυχές των αναγνωστών. Η απλότητα καί η ειλικρίνεια στην πλοκή είναι δύο από τα κύρια συστατικά για να θεωρηθεί ένα βιβλίο καλό.
  Ο συγγραφέας μέσω της λιτής του ιστορίας μιλάει για όλα εκείνα τα ζητήματα μικρότερα,ή,μεγαλύτερα που μας απασχολούν στην καθημερινή μας ζωή καί τελικά μας κάνουμε να βλέπουμε το δέντρο καί να χάνουμε το δάσος. Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό;
  Για να κάνει αυτό του το εγχείρημα πιο ομαλό καί εύηχο στα αυτιά των αναγνωστών,ο συγγραφέας επιλέγει να τοποθετήσει τον κεντρικό του ήρωα σε μία μέση ηλικία που ενώ έχει τα πάντα,του απομένει λίγος χρόνος ζωής. Η συνάντησή του με ένα μικρό ετοιμοθάνατο κοριτσάκι είναι η αφορμή για να αλλάξει τρόπο σκέψης. Καταφεύγει σε μία εξομολόγηση των προσωπικών του σκέψεων σε ένα γράμμα με μοναδικό παραλήπτη τον γιό του. Μοιάζει σαν να κάνει κάποιος/α μια βουτιά στα βάθη της ψυχής του ήρωα καί να τον αντικρίζει απογυμνωμένο καί ευάλωτο.
   Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται γιατί εμείς οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε την ματαιότητα κάποιων πραγμάτων όταν γνωρίζουμε πως πλησιάζουμε προς το τέλος της ζωής μας καί δεν το σκεφτόμαστε νωρίτερα. Πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το έσχατο σημείο; Τί είναι αυτό που θα μας ''ξεβολέψει'' από την θέση μας καί θα μας κάνει να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι;
   Είναι από εκείνα τα βιβλία που διαβάζονται με μία ανάσα καί θα μείνει καιρό νωπό στην μνήμη μου. Αξίζουν συγχαρητήρια στον κύριο Γιώργο Μαθόπουλο για την απόδοση καί μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά. Είχα την αίσθηση ότι ο ίδιος έχει γράψει το βιβλίο. Ήταν προσεγμένο καί ανέδυε όλα όσα επιθυμούσε να περάσει ο συγγραφέας στους αναγνώστες.
   Εντέλει η ζωή μας ορίζεται από τον τρόπο που επιλέγουμε να την ζήσουμε καί όλα τα υπόλοιπα έγκεινται στο πως καί με τι τρόπο την μοιραστήκαμε με τους γύρω μας; Θα θυσιάζατε την ζωή σας για να ζήσει ένα άλλο άτομο γνωρίζοντας ότι θα πάψετε να υπάρχετε ούτε καν ως ανάμνηση; Τί μετράει πιο πολύ; Η λαχτάρα μας για ζωή,ή,να μας θυμάται κάποιος/α ενώ έχουμε πεθάνει; Αυτό θα σας αφήσω να το απαντήσετε μόνοι/ες σας.
                                                            Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                      ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένας άντρας που έχει κατακτήσει όλα όσα οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς ονειρεύονται – επιχειρήσεις, ακίνητα, περιουσία – έρχεται αντιμέτωπος με τον καρκίνο. Στο νοσοκομείο κάνει έναν απολογισμό της ζωής του. Τις επιτυχίες στα επαγγελματικά διαδέχονται οι αποτυχίες στις προσωπικές σχέσεις, και κυρίως στη σχέση με τον γιο του.

Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται ένα πεντάχρονο κορίτσι που περνάει τον χρόνο του ζωγραφίζοντας, θαρρείς και έτσι θα καταφέρει να νικήσει την αρρώστια. Έχει καταλάβει βέβαια ότι αυτό είναι αδύνατο, αλλά συνεχίζει, για να δίνει κουράγιο στους μεγάλους.

Την παραμονή των Χριστουγέννων ο άντρας συνειδητοποιεί ότι μπορεί να ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη μοίρα της μικρής και αποφασίζει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τη σώσει. Για να το καταφέρει πρέπει πρώτα να μάθει αν η δική του ζωή είχε πραγματικά κάποια αξία· ο γιος του είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση.


Με αυτή την τρυφερή ιστορία ο Μπάκμαν μας υπενθυμίζει ότι η ζωή είναι ένα ανέλπιστο δώρο· αυτό που αφήνουμε πίσω μας εξαρτάται από τον τρόπο που μοιραστήκαμε τη ζωή μας με όσους αγαπήσαμε.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: FREDRIK BACKMAN(ΦΡΕΝΤΡΙΚ ΜΠΑΚΜΑΝ)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Ditt livs affär

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ
   
Συμφωνία ζωής Συμφωνία ζωής Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 25, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.