Αίσθησις



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Τί είναι για εσάς ο έρωτας; Πώς τον αντιλαμβάνεστε με τον νού σας; Για μένα,κάλλιστα,θα μπορούσε να παρομοιαστεί σαν ένας άλλος κατακτητής που σκοπό του έχει να κυριαρχήσει πάνω στον άνθρωπο,ο οποίος με την σειρά του μοιάζει σαν απροστάτευτη πόλη. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση,το άτομο παραδίνεται αμαχητί καί τρέφει έντονα συναισθήματα καί δένεται σχεδόν ολοκληρωτικά με τον κυρίαρχό του. Θεωρώ ότι η ποίηση είναι ένας από τους πιο κατάλληλους τρόπους για να μιλήσει κάποιος/α για τον έρωτα καί να του δώσει μορφή καί υπόσταση.
   Έφτασε προ ημερών στα χέρια μου η ποιητική συλλογή της συγγραφέως κυρίας Μαρίας Παγώνη με τίτλο ''Αίσθησις'',που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Grotesque. Ολοκλήρωσα την ανάγνωση των ποιημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα καί μου άφησαν μία γλυκόπικρη αίσθηση,όπως μπορεί να συμβεί καί με τον έρωτα.
   Όλα τα ποιήματα έχουν ως κεντρικό θέμα τον έρωτα. Την δύναμη που ασκεί πάνω μας αλλά καί τα ανεξίτηλα σημάδια που χαράζονται πάνω στην ψυχή μας εξαιτίας της απώλειάς του. Η συγγραφέας/ποιήτρια επιλέγει να χρησιμοποιήσει τον ελεύθερο στίχο καί όχι τον έμμετρο. Προσωπικά δεν με ενόχλησε καθόλου αυτό. Έτσι,ενισχύεται το νόημα καί η ένταση των συναισθημάτων που εκπέμπουν τα ποιήματα. Γίνονται πιο οικεία καί κατανοητά από τους αναγνώστες. Καί τελικά οι αναγνώστες γίνονται ''έρμαιά'' τους,ότι δηλαδή συμβαίνει καί με τον έρωτα. Η λογική χάνεται καί το συναίσθημα επικρατεί. Ο αναβλύζων ερωτισμός αλλά καί ο πόνος είναι συνοδοιπόροι μας σε αυτό το ταξίδι.
   Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης είχα την αίσθηση πως μπορούσα να δω όλα όσα διάβαζα,γιατί τα ποιήματα είναι πλημμυρισμένα από περιγραφικότητες εικόνες καί συναισθήματα. Οι αναγνώστες προβιβάζονται από απλούς αναγνώστες σε πρωταγωνιστές. Μία από τις ιδιότητες του έρωτα είναι να παίρνει πολλές μορφές,με αποτέλεσμα ο καθένας να τον βιώνει με του τρόπο. Κοινός παρανομαστής η ομορφιά του καί η αίσθηση που μας αφήνει.
    Τα ποιήματα της συλλογής είναι πολλά,ποιοτικά καί καλογραμμένα. Σαν κι εμένα καί οι υπόλοποι αναγνώστες θα δείξουν την προτίμησή τους σε μεγαλύτερο βαθμό σε κάποια εξ αυτών,κυρίως λόγω προσωπικών εμπειριών.
    Δεν μου αρέσει να υπεραναλύω την ποίηση,φοβούμενη μήπως χάσει κάτι από την μαγεία της. Καθένας εκεί έξω λαμβάνει από εκείνη κάτι το ιδιαίτερο καί ταιριαστό γι'αυτόν. Αν λοιπόν αγαπάτε την ποιήση,αυτή η συλλογή είναι μία πολύ καλή πρόταση.
                                                            Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                  ΠΕΡΙΛΉΨΗ

Είναι μέθη και μέθεξη.

Έκσταση και έξαψη.
Μετουσίωση του ανθρώπινου σε θείο.
Καυτός σαν ήλιος, ψυχρός σαν ατσάλι.
Ένας μακρύς και άγονος δρόμος προς την ελπίδα
του ανεκπλήρωτου
Μετουσίωση του ανθρώπινου σε θείο                                                 
Καυτός σαν ήλιος, ψυχρός σαν ατσάλι.
Ένας χορός αισθήσεων που χρωματίζει
άλλοτε με κόκκινο κι άλλοτε με γκρίζο
τον ουρανό σου.
Μία απαστράπτουσα στιγμή σύζευξης δύο σωμάτων
σε μία καρδιά, μία ανάσα, μία ζωή.


Έρωτας, η έκτη Αίσθησις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΓΩΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: GROTESQUE
Αίσθησις Αίσθησις Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 15, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.