Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Ήρα Βλάχου


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Η σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων είναι η συγγραφέας κυρία Ήρα Βλάχου. Την ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Είναι αλήθεια πως μετά από καιρό ενθουσιάστηκα τόσο από βιβλίο ανερχόμενης συγγραφέως. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ''Η Αλλαγή'' κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις 24γράμματα. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

                                                    Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας....


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

H.B. Διάβαζα λογοτεχνία από παιδί. Έψαχνα να βρω χρόνο αναμεσα στα μαθήματά μου, για να καταφέρω να ολοκληρώσω το όποιο βιβλίο είχα ξεκινήσει εκείνη την περίοδο. Το να γράψω κάτι, ήταν μια σκέψη φωλιασμένη στο πίσω μέρος του μυαλού μου που έκανε την εμφάνισή της την πιο κατάλληλη στιγμή.

ΕΡΏΤΗΣΗ 2: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο 24 γράμματα, το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο “Η Αλλαγή”. Ποιό ήταν το αρχικό σας συναίσθημα, όταν πιάσατε το πρώτο αντίτυπο στα χέρια σας;

H.B. Η αλήθεια είναι ότι είχα δύο αρχικά συναισθήματα κι έπιασα δύο φορές δύο πρώτα αντίτυπα στα χέρια μου! Άλλωστε,πώς είναι δυνατόν ένα βιβλίο που φέρει τον τίτλο “Η Αλλαγή” να μην αλλάζει; Τρεις μήνες μετά την πρώτη κυκλοφορία, ο προηγούμενος εκδοτικός οίκος έκλεισε και, αρκετούς μήνες μετά, “Η Αλλαγή” ξαναγεννήθηκε μεσα από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Η γέννηση είναι χαρά, είναι ελπίδα, είναι δέος μπροστά σε κάτι άγνωστο και καινούργιο που ξεκινάει. Η αναγέννηση,όμως,είναι πίστη που δε χάθηκε, είναι συλλογή εμπειριών, είναι στενοχώρια που έγινε χαρά, είναι νίκη! Όλα αυτά σκέφτηκα κι ένιωσα όταν κράτησα για δεύτερη φορά το πρώτο αντίτυπο στα χέρια μου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα 24 γράμματα και τον εκδότη μου, τον κύριο Γιώργο Δαμιανό, για την δεύτερη ευκαιρία που μου πρόσφερε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να γράψετε το εν λόγω βιβλίο;

H.B. Αρκετός διότι υπήρξε μια μακρόχρονη περίοδος στη ζωή μου που είχα σταματήσει να το γράφω. Είχα ξεκινήσει την συγγραφή αυτού του βιβλίου όταν άρχισα να καταλαβαίνω – υποσυνείδητα πάντα – ότι χρειάζομαι μια αλλαγή στη ζωή μου. Σταμάτησα να το γράφω όταν νόμιζα ότι η αλλαγή που αναζητούσα είχε έρθει. Ξεκίνησα πάλι να το γράφω όταν είχα αρχίσει πραγματικά να αλλάζω. Και τότε τελείωσα το βιβλίο μέσα σε λίγους μήνες.

ΕΡΏΤΗΣΗ 4: Μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας καταπιάνεστε με ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Πόσο έντονη ήταν η συναισθηματική σας φόρτιση κατά τη διάρκεια της συγγραφής; Πόσες φορές χρειάστηκε να το αφήσετε στην άκρη για να αποφορτιστείτε και να γυρίσετε πίσω σε αυτό;

H.B. Καμία φορά. Όταν άρχισα να ξαναγράφω την Αλλαγή, δεν μπορούσα να περιμένω λεπτό. Αποφορτιζόμουν μόνο όταν έγραφα. Διότι η ίδια η ζωή δεν σταματάει, δεν μας περιμένει να αποφορτιστούμε από τις δύσκολες καταστάσεις, από τα απανωτά χτυπήματα που μας κατακεραυνώνουν σε διάφορες περιόδους της. Η ζωή προχωράει, τρέχει πολλές φορές κι εμείς δεν πρέπει να είμαστε πίσω της, αλλά δίπλα της. Κάθε σελίδα που ολοκλήρωνα, ήταν κι ένα βήμα προς τη λύτρωση της ηρωίδας μου. Και δεν ήθελα να την αφήνω να περιμένει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Το βιβλίο σας “Η Αλλαγή” σπάει ταμπού και κατέστημένα ετών. Κάτι που δεν συναντάμε εύκολα από ανερχόμενες συγγραφείς, ειδικά στο πρώτο τους βιβλίο. Ιδιαίτερο και τολμηρό εγχείρημα. Φοβηθήκατε μήπως δεν γίνει αποδεχτό από το αναγνωστικό κοινό; Κι αν αυτό συνέβαινε, θα συνεχίζατε την ενασχόλησή σας με τη συγγραφή, ή όχι;

H.B. Δεν φοβήθηκα καθολου! Στην πορεία,όμως,κατάλαβα ότι θα έπρεπε να είχα φοβηθεί. Υπήρξε βιβλιόφιλος που αρνήθηκε να το διαβάσει όταν άκουσε την υπόθεση, υπήρξαν άνθρωποι που με κοίταξαν... “καχύποπτα”, και υπήρξαν και άνθρωποι που, στο άκουσμα της υπόθεσης αναφώνησαν:
“Ααα! Πιασάρικο, εμπορικό!!”.
    Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του πιστεύω τα οποία πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστά. Το διαφορετικό πάντα θα μας ξενίζει, πάντα θα τραβάει το βλέμμα μας λίγο περισσότερο απ' ότι στα συνηθισμένα πράγματα.
    Και φυσικά, όσο υπάρχει έμπνευση, το γράψιμο συνεχίζεται!

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Είχατε πλασμένη από την αρχή την ιστορία στο μυαλό σας, ή την αφήσατε να σας οδηγήσει μόνη της;

H.B. Σαν σκελετός, η ιστορία υπήρχε στο μυαλό μου απ' την αρχή μέχρι το τέλος της. Ένιωθα όμως ότι η ηρωίδα, και αργότερα ο ήρωας του βιβλίου, διάλεξε τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσει μέχρι εκεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Ποιά μηνύματα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες μέσα από την υπόθεση του βιβλίου σας;

H.B. Τί άλλο; Την αλλαγή! Την αλλαγή με την ευρύτερη σημασία της. Να αλλάζουμε ό, τι μας ενοχλεί, μέσα από τις αλλαγές να πηγαίνουμε τις ζωές μας ένα βήμα παραπέρα. Να μη μένουμε εγκλωβισμένοι σε μια ρουτίνα που δεν μας αρέσει μόνο και μόνο γιατί την έχουμε συνηθίσει.
    Και σε ένα άλλο επίπεδο, αν όχι να αγκαλιάσουμε, τουλάχιστον να δεχτούμε τους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη και το θάρρος να αλλάξουν τα πάντα πάνω τους, μέσα τους και γύρω τους.
    Πίσω από κάθε αλλαγή, πάντα υπάρχει μια ιστορία. Ας δημιουργήσει ο καθένας μας τη δική του!

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Γιατί σαν κοινωνία εξακολουθούμε να είμαστε τόσο αρνητικοί και προκατειλλημένοι απέναντι στο διαφορετικό;

H.B. Η κάθε κοινωνία είναι διαφορετική. Υπάρχουν κοινωνίες που θεοποιούν το διαφορετικό, το λατρεύουν. Ακόμα και στη φύση, στην κοινωνία μιας μικρής κυψέλης είναι η μεγαλύτερη μέλισσα αυτή που γίνεται η βασίλισσα. Από αυτά καταλαβαίνουμε ότι η διαφορετικότητα είναι τόσο υποκειμενική...
    Στη δική μας κοινωνία έχουμε επιλέξει να κρύβουμε το διαφορετικό. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε μια αλλαγή φύλου, αλλά και σε έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να είναι πρώην τοξικομανής για παράδειγμα και το κρυβει γιατί είναι διαφορετικός, είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Ενώ στην ουσία είναι παράδειγμα προς μίμηση για χιλιάδες παιδιά εξαρτημένα στις ουσίες, γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος κατάφερε να ξανακερδίσει τη ζωή του.
     Δεν ξέρω γιατί σαν κοινωνία είμαστε αρνητικοί απέναντι στο διαφορετικό. Ξέρω,όμως,πως πρέπει να σταθούμε μπροστά του, μ' ενδιαφέρον. Γιατί σίγουρα κάτι θα μάθουμε από αυτό. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;

H.B. Το όραμά μου σαν άνθρωπος είναι να συλλέγω όμορφες εμπειρίες και, ως συγγραφέας, να τις αποτυπώνω στο χαρτί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τί αποτελεί πηγή εμπνευσης για εσάς;

H.B. Έμπνευση είναι κάτι που βλέπεις ή ακούς, δεν του δίνεις όμως καθόλου σημασία, νομίζεις ότι το ξέχασες και, την κατάλληλη στιγμή έρχεται πάλι στο μυαλό με τη μορφή έμπνευσης. Να γίνει ιστορία, να γίνει προβληματισμός, να γίνει ταξίδι μέσα από ένα βιβλίο.


 ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Έχετε ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας; Αν ναι, μπορείτε να μας πείτε κάτι γι' αυτό;

H.B. Είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, προς το παρόν γνωριζόμαστε με τους ήρωες, τους μαθαίνω και με μαθαίνουν. Πραγματεύεται την αδελφική αγάπη, μια σχέση τόσο σίγουρη και αυτονόητη, αλλά ταυτόχρονα και τόσο δύσκολη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Αγαπημένος συγγραφέας και βιβλίο;

H.B. Η Αλκυόνη Παπαδάκη είναι η αγαπημένη μου. Έχω διαβάσει όλα της τα βιβλία, το καθένα από αυτά ήταν για μένα ένα μικρό ταξίδι, και ξεχωρίζω “Το χαμόγελο του δράκου” που είναι από τα πιο πρόσφατα δημιουργήματά της.

ΕΡΩΤΗΣΗ 13: Έχετε να δώσετε κάποια συμβουλή στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

H.B. Λόγω του ότι είμαι κι εγώ νέα στον συγγραφικό κόσμο, δεν έχω την απαιτούμενη εμπειρία για να δώσω συμβουλές, εκτός απο το ότι, αν το θέλουν πραγματικά, τότε πρέπει να το τολμήσουν!

                                                     Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. 

                             Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat.

H.B. Ευχαριστώ εγώ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

                                Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο ''Η Αλλαγή'':

                             https://dominicamat.blogspot.com/2020/03/blog-post_90.html

   
     

Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Ήρα Βλάχου Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Ήρα Βλάχου Reviewed by Dominica on Μαρτίου 26, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.