Περί ελευθερίας


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Η ελευθερία... 'Αχ η ελευθερία. Ένα εκ των βασικοτέρων καί σπουδαιότερων ανθρώπινων δικαιωμάτων. Κι όμως,ακόμη δεν είναι δεδομένο για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πρόκειται για μία επιτακτική ανάγκη της ανθρώπινης φύσης που δυστυχώς καταπατάται καθημερινώς με διάφορους τρόπους. Αν κάποιος/α προσπαθήσει να διεκδικήσει τα αυτονόητα,φιμώνεται καί αυτομάτως μπαίνει στην μαύρη λίστα εκείνων που ορίζουν,με τρόπο αυταρχικό,τον εαυτό τους αρχηγό των πάντων..
  Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι το κλασσικό,πλέον,βιβλίο του συγγραφέα κυρίουΤζον Στιούαρτ Μιλ με τίτλο ''Περί ελευθερίας'' που επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μίνωας. Στην συγκεκριμένη έκδοση προλογίζει ο κύριος Θεοφάνης Τάσης,ο οποίος έχει κάνει καί την μετάφραση του κειμένου.
  Η διαχρονικότητα του κειμένου καί των λόγων του συγγραφέα καθιστούν το βιβλίο πιο επίκαιρο καί απαραίτητο για το αναγνωστικό κοινό από ποτέ. Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον καί συναρπαστικό να βλέπεις πως ένας άνδρας συγγραφέας του παρελθόντος κατάφερε κι αποτύπωσε πάνω στο χαρτί σκέψεις,αγωνίες καί προβληματισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι σήμερα. Σκέψεις για το μέχρι που μπορεί να φτάσει η ελευθερία των ανθρώπων,που σταματάει,ποιος τελικά την ορίζει καί με ποιον τρόπο.
  Κι όλα αυτά δοσμένα κάτω από ένα κοινωνικό,πολιτικό καί φιλοσοφικό πρίσμα με αποκλειστικό σκοπό του συγγραφέα να αφυπνίσει συνειδήσεις καί να καταστήσει για πολλοστή φορά το πρόβλημα υπαρκτό καί την ανάγκη για την επίλυση του πιο υποχρεωτική από ποτέ.
  Ας μην κλείνουμε τα μάτια καί μην εθελοτυφλούμε. Αναλογιστείτε,μόνο,πως αυτός ο άνθρωπος έζησε καί μίλησε για ό,τι συνεχίζει να μας απασχολεί μέχρι καί τώρα,πρίν από δύο αίωνες. Αυτό καί μόνο αρκεί,για να ανάψει η σπίθα καί να έρθει η πολυπόθητη αλλαγή. Μπορεί η τεχνολογία να εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς αλλά η σκέψη των ανθρώπων με βραδείς ρυθμούς.
  Όσο για την γραφή καί τον λόγο του κειμένου είναι πολύ οικεία για τον αναγνώστη. Το λεξιλόγιο είναι πλούσιο καί προσιτό. Δεν υπάρχουν τάσεις εντυπωσιασμού,ή,χρήση βερμπαλισμών. Αν καί αρχικά φοβήθηκα μήπως ο τρόπος του συγγραφέα είναι τραχύς κι απότομος,διαψεύστηκα καί χάρηκα γι'αυτό. Το βιβλίο είναι άκρως ευανάγνωστο καί σε αυτό συμβάλλει κατά πολύ καί η χρήση των σωστών επιχειρημάτων που ενισχύουν το τι θέλει να πει ο συγγραφέας.
  Τώρα που μένουμε σπίτι καί έχουμε χρόνο για διάβασμα,σας προτρέπω να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. Θα σας κρατήσει πολύ καλή παρέα.
                                                               Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                       ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Η ανεξαρτησία του ατόμου είναι αυτονόητα απόλυτη. Το άτομο είναι κύριος του εαυτού του, του σώματός του και του νου του».

To Περί Ελευθερίας του Τζον Στιούαρτ Μιλ εκδόθηκε το 1859 και αποτελεί έκτοτε ένα από τα σημαντικότερα έργα υπεράσπισης της ατομικής ελευθερίας. Για τον Μιλ η ατομική ελευθερία είναι η μοναδική οδός που οδηγεί στην ανάπτυξη του ανθρώπου, αλλά και της ανθρωπότητας εν γένει. Ο Μιλ πίστευε σε ένα είδος κοσμικής ηθικής που θα είχε ως πυλώνα το δημοκρατικό ήθος και θα χαρακτηριζόταν από αγάπη για την ελευθερία και την αυτονομία. Πίστευε στον ορθό λόγο και την ανεκτικότητα, αγαπούσε την ελευθερία όντας εχθρός του θρησκευτικού φανατισμού, προάσπιζε την απόλυτη ισότητα των φύλων.

Στις μέρες μας που οι αποδεκτοί κανόνες διαλόγου απειλούνται από τους λαϊκιστές και τα πολιτικά άκρα, που παρατηρείται η συστηματική χρήση της παραπληροφόρησης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων, η επιχειρηματολογία του Μιλ για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης ως μέσου για την κατάκτηση της γνώσης και την εύρεση της αλήθειας με βάση τον διάλογο είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΤΖΟΝ ΣΤΙΟΥΑΡΤ ΜΙΛ(JOHN STUART MILL)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: On Liberty

ΠΡΟΛΟΓΟΣ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΤΑΣΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ
Περί ελευθερίας Περί ελευθερίας Reviewed by Dominica on Μαρτίου 25, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.