Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Νικόλαο Φασούλα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων τον συγγραφέα κύριο Νικόλαο Φασούλα. Τον ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις του καί τον χρόνο που μου διέθεσε. Το βιβλίο του με τίτλο ''Το σκληρό παιχνίδι της ζωής'' κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής. Όσοι/ες ενδιαφέρεστε,μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

                                                   Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Ν.Φ. Η συγγραφή ήρθε στην ζωή μου τελείως τυχαία. Γι’ αυτό,άλλωστε,και δεν δηλώνω επαγγελματίας συγγραφέας. Σε μία δύσκολη στιγμή που ήταν ορόσημο για την ζωή μου αποφάσισα πως πρέπει να μιλήσω με τον ίδιο μου τον εαυτό και την ψυχή μου,για να καταφέρω να ισορροπήσω και πάλι και να μείνω όρθιος στην ζωή μου. Ο μόνος τρόπος για να το πράξω αυτό ήταν να καθίσω και να γράψω όσα με βασάνιζαν και με πονούσαν. Να τα βγάλω μ’ αυτό τον τρόπο από μέσα μου. Άνοιξα τον υπολογιστή μου και άρχισα να γράφω,χωρίς να ξέρω που θα καταλήξω. Όταν τελείωσα,έχοντας «αδειάσει» μέσα μου,άρχισα να διαβάζω το κείμενό μου από την αρχή. Τότε διαπίστωσα πως ό,τι είχα γράψει είχε αρχή, μέση, και τέλος καθώς και συνοχή. Ήταν πλούσιο σε έκταση και λεξιλόγιο και θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένα βιβλίο. Δεν έγινε ποτέ και ούτε πρόκειται, γιατί το θέλω για μένα. Αυτό το κείμενο,όμως,στάθηκε η αφορμή για να αρχίσει να με γοητεύει η συγγραφή ενός βιβλίου σαν ιδέα. Άλλωστε,απ’ ότι φαινόταν είχα και την ικανότητα αλλά και τα βιώματα που είναι το κίνητρό μου στην συγγραφή.

EΡΩΤΗΣΗ 2: Ποιά η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας ''Τo σκληρό παιχνίδι της ζωής'';

Ν.Φ. Τα προσωπικά μου βιώματα ως πολίτη με κινητική αναπηρία είτε θετικά είτε αρνητικά,καθώς και οι ανθρώπινες συμπεριφορές και σχέσεις μέσα στην κοινωνία μας τις οποίες παρατηρώ έντονα ως ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείται μέσα σ’ αυτή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Γιατί αποφασίσατε να γράψετε το εν λόγω βιβλίο; Ποιά η αφορμή;


Ν.Φ. Ως πολίτης με αναπηρία πάντα με απασχολούσε το τι σκέφτεται η κοινωνία γι’ αυτή,  έβλεπα και βλέπω τις δομές να εξελίσσονται,να γίνονται πιο προσβάσιμες και φιλόξενες απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Οκ,αυτά χρειάζονται. Όμως για μένα δεν θα πρέπει τα πράγματα να σταματούν εκεί. Εξελίξαμε τις δομές αλλά η αλήθεια είναι ότι τις αντιλήψεις μας και τα πιστεύω μας για την αναπηρία τα αφήσαμε κλειδωμένα σε μία άλλη εποχή φόβου και ολοκληρωτικού αρνητισμού. Άνθρωποι σαν την Στεφανία του βιβλίου δεν υπάρχουν πολλοί γύρω μας κι’ αν υπάρχουν,ίσως είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αντίθετα,άνθρωποι σαν τον Αλέξανδρο μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες δίπλα μας και να μην τους ξέρουμε. Απέναντι σ’ όλη αυτή την κατάσταση θεώρησα χρέος μου να καταθέσω στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο που θα εστιάζει στην νοοτροπία των πολλών απέναντι στην αναπηρία και θα περνά μηνύματα ενάντια στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις γι’ αυτήν. Ίσως με αυτόν τον τρόπο αρχίσω να κινητοποιώ θετικά την νοημοσύνη των αναγνωστών απέναντι στην αναπηρία. Άλλωστε,θεωρώ ότι τα γραπτά μένουν στην συνείδηση των ανθρώπων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Είχατε εξ αρχής στο νου σας το τέλος που θα θέλατε να δώσετε στην ιστορία, ή, την αφήσατε να σας οδηγήσει μόνη της;

Ν.Φ. Το «Σκληρό Παιχνίδι της Ζωής» είναι ένα βιβλίο που υπήρχε στο μυαλό μου πολλά χρόνια τώρα. Όταν ξεκίνησα να το γράφω,ήξερα ήδη πως θα αρχίσει η ιστορία,πως θα εξελιχτεί και πως θα τελειώσει. Ήταν όλα ξεκάθαρα στο μυαλό μου γιατί ήξερα τι ήθελα να γράψω και τι μηνύματα ήθελα να περάσω στον αναγνώστη. Σ’ αυτό το βιβλίο όλα έχουν την σημασία τους ακόμα και το τέλος. Εξ αρχής δεν μπορούσα να φανταστώ διαφορετικό φινάλε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του εν λόγω βιβλίου;

Ν.Φ. Χρειάστηκα περίπου τρία με τέσσερα χρόνια για ολοκληρώσω αυτό το βιβλίο. Ίσως άργησα λιγάκι αλλά σκεφτείτε ότι δεν βιοπορίζομαι από την συγγραφή. Η επιστήμη που σπούδασα και βιοπορίζομαι από αυτή είναι η οικονομία. Απέναντι στο επάγγελμα του οικονομολόγου έχω πολλές υποχρεώσεις καθημερινά και με την συγγραφή ασχολούμαι μόνο το Σαββατοκύριακο δύο ώρες maximum.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Το βιβλίο σας, ''Τo σκληρό παιχνίδι της ζωής'', είναι πολυεπίπεδo. Εκτός από το αισθηματικό κομμάτι, καταπιάνεται κι αναδεικνύει πολλά κοινωνικά ζητήματα, όπως τα θέματα υγείας και την στάση των υγιών ανθρώπων απέναντι στους πάσχοντες. Τί θέλετε να αποκομίσει το αναγνωστικό κοινό από την ιστορία του;


Ν.Φ. Θα έλεγα ότι μέσα από την συνολική ιστορία του βιβλίου μου προσπαθώ να περάσω το μήνυμα των ίσων ευκαιριών. Στην κοινωνία, την παιδεία την εργασία ακόμα και τον έρωτα. Γιατί μόνο όταν ένας άνθρωπος περάσει απ’ όλα αυτά τα στάδια της ζωής,θα γίνει μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα δεν έχουν θέση σε μια κοινωνία. Κι αν ακόμα υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να τα ξεπεράσουν,να θυμούνται ότι τίποτα στην ζωή δεν είναι δεδομένο. Εύχομαι η ιστορία του βιβλίου μου να προβληματίσει τον αναγνώστη με σκοπό να τον κάνει καλύτερο άνθρωπο. Μακάρι να διερωτηθεί απέναντι στον εαυτό του: Πόσο εύκολα αποδέχομαι εγώ την αναπηρία στην κοινωνία που ζω; Πως θα ήταν η ζωή μου δίπλα σ’ έναν πολίτη με αναπηρία ως φίλο, συμμαθητή, συμφοιτητή, συνεργάτη ακόμα και σύντροφο δικό μου ή του παιδιού μου;  Μπορώ να το αντέξω; Να το δω υπό το πρίσμα του ανθρώπου και μόνο; Αν βρει την δύναμη,να πει μπορώ!,τότε και μόνο θα αρχίζουν για μένα να αλλάζουν πολλά πράγματα στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αναπηρία και τα ζητήματα υγείας γενικότερα. Τότε θα έχω πετύχει τον σκοπό της συγγραφής αυτού του βιβλίου.     


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Θα γράφατε ποτέ ένα μυθιστόρημα από κοινού με άλλους συγγραφείς;


Ν.Φ. Για να γράψεις ένα μυθιστόρημα από κοινού με άλλον συγγραφέα,ιδίως κοινωνικού χαρακτήρα σαν αυτά που γράφω εγώ, θεωρώ ότι ο τρόπος γραφής σου, οι ιδέες σου, και οι απόψεις σου για την ζωή κάπου θα πρέπει να συμπλέουν με τον άλλον. Αν αυτό συνέβαινε,τότε δεν θα είχα πρόβλημα. Αν όχι ,καταλαβαίνετε ότι από μόνη της η συνεργασία θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;

Ν.Φ. Δεν έχω μεγάλο όραμα σαν συγγραφέας. Αυτό που επιθυμώ την στιγμή που γράφω είναι να καταφέρω να τελειώσω την ιστορία με την οποία έχω καταπιαστεί, να εκδοθεί και να πάει καλά. Να την αγαπήσει και να την καταλάβει ο κόσμος. Το παραπάνω αν είναι να ‘ρθει,ας έρθει. Εγώ πάντως περιορίζομαι απλά στο στόχο της έκδοσης και της αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό μιας ιστορίας που έχω γράψει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: 'Εχετε γράψει κι άλλα βιβλία. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια καί για εκείνα;

Ν.Φ. Ναι, έχω γράψει ένα ακόμα βιβλίο. «Το σκληρό παιχνίδι της ζωής» είναι το δεύτερο κατά σειρά. Το πρώτο φέρει τον τίτλο: «Επικίνδυνο Πάθος» και κυκλοφόρησε το 2015 από άλλον εκδοτικό οίκο. Και στον πρώτο βιβλίο περιγράφεται ένας δυνατός έρωτας με τελείως διαφορετικά στοιχεία βέβαια ο οποίος όμως βασίζεται εν μέρει σε μία ιστορία που μου αφηγήθηκε ένας φίλος από τα φοιτητικά μου χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Έχετε ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας; Μπορείτε να μας πείτε κάτι γι'αυτό;

Ν.Φ. Ναι ξέρω τι θέλω να γράψω. Κάτι πολύ διαφορετικό. Ένα βιβλίο που δεν θα έχει αρχή, μέση και τέλος. Κάθε κεφάλαιο και μία διαφορετική ιστορία. Κάτι άλλο δεν μπορώ να πω,είναι πολύ νωρίς ακόμα. Έχουμε μέλλον…

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

Ν.Φ. Γενικά δεν έχω κάποιο αγαπημένο βιβλίο ούτε συγγραφέα. Αγαπώ κάθε βιβλίο και εκτιμώ την δουλειά όλων των συγγραφέων. Ξέρετε,πιστεύω ότι ένα βιβλίο είναι η γραπτή κατάθεση της σκέψης ενός ανθρώπου. Όσα περισσότερα βιβλία διαβάσεις,τόσο περισσότερες σκέψεις θα ανακαλύψεις που θα σε βοηθήσουν να κάνεις πιθανά καλύτερο τον εαυτό σου. Γι’ αυτό,κατά την γνώμη μου,δεν πρέπει να έχεις «αδυναμίες» ούτε σε βιβλία ούτε σε συγγραφείς, διαβάζουμε τα πάντα για το καλό μας!

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Ποιό μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στα νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Ν.Φ. Να το πράξουν άφοβα. Αν νομίζουν ότι κάτι έχουν να πουν σ’ αυτή την κοινωνία και την ικανότητα,να το γράψουν, να μην φοβηθούν. Ο χώρος της συγγραφής χρειάζεται συνεχώς νέα μυαλά, νέες φαντασίες για να μπορέσουμε να εξελιχτούμε ως άνθρωποι. Αισιοδοξία και πίστη σε ό΄,τι γράφετε χρειάζεται και όλα θα πάνε καλά.

                                             Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
                          Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Ν.Φ. Και εγώ σας ευχαριστώ για το βήμα λόγου που μου δώσατε.

             Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο ''Το σκληρό παιχνίδι της ζωής'':




Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Νικόλαο Φασούλα Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Νικόλαο Φασούλα Reviewed by Dominica on Μαρτίου 22, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.