Σίβυλλα, Το τίμημα της ύβρεως


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Ανέκαθεν υπήρχαν καί θα εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι/ες είναι προικισμένοι/ες με το χάρισμα να μπορούν να ''βλέπουν'' τα μελλούμενα,ακόμη καί γεγονότα του παρελθόντος με πολλές λεπτομέρειες που ήταν φύσει αδύνατο να τα γνωρίζουν. Στην αρχαιότητα,κιόλας,είχαν πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία αυτοί οι μάντεις καί ειδικότερα η Πυθία,στο Μαντείο των Δελφών,της οποίας οι χρησμοί ήταν ζωτικής σημασίας καί πολλοί βασιλείς,στρατηγοί όπως καί πολλοί απλοί πολίτες ζητούσαν,σχεδόν καθημερινά,να τους κάνει μία πρόβλεψη. Βάσει αυτής όριζαν τις αποφάσεις καί τις πράξεις των.
  Η συγγραφέας κυρία Δήμητρα Παπαναστασοπούλου στο βιβλίο της ''Σίβυλλα, Το τίμημα της ύβρεως'' συνδυάζει τα ιστορικά γεγονότα με αποτέλεσμα ένα πάντρεμα πραγματικότητας κι ονείρου,αλήθειας καί θρύλου. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη από τις πρώτες του κιόλας λέξεις καί κρατά αδιάκοπο το ενδιαφέρον του μέχρι καί το κλείσιμο της ιστορίας.
  Πόσοι/ες δεν έχουν ευχηθεί,τουλάχιστον για μία φορά στην ζωή τους,να μπορούσαν να προβλέψουν ένα μελλοντικό γεγονός,κυρίως κακό,καί να το αποτρέψουν; Αν ήσασταν προικισμένοι/ες με αυτήν την δύναμη,είστε σίγουροι/ες πως θα μπορούσατε να αντιληφθείτε το μέγεθός της καί να την χειρίζεστε με φειδώ; Θα δεχόσασταν να σας την ''χαρίσουν'' με βασική προϋπόθεση ότι θα υπήρχαν όρια για το μέχρι που θα σας δινόταν η δυνατότητα να την χρησιμοποιήσετε; Ότι δεν θα σας επιτρεπόταν να παρέμβετε στον ρου των πραγμάτων καί ότι παράλληλα θα ήσασταν τρόπον τινά υποχρεωμένοι/ες να θυμάστε μία ζωή καί τα άσχημα πέρα των όμορφων στιγμών; Θα συμβιβαζόσασταν,τότε,με όλα αυτά γνωρίζοντας ότι το κόστος της καταπάτησης του όρκου σας θα μεταφραζόταν αυτόματα ως ύβρι καί οι συνέπειες θα ήταν απόλυτα καταστροφικές για εσάς;
  Η συγγραφέας μας παίρνει από το χέρι καί συντροφιά με τους ήρωες της ιστορίας,μας οδηγεί σε ένα μαγικό ταξίδι πίσω στον χρόνο. Θα ταξιδέψουμε στην αρχαία Ελλάδα,τότε που ο χριστιανισμός είχε πλέον εδραιωθεί καί ο αρχαίος πολιτισμός δείχνει να φθίνει καί να του ''μεταβιβάζει'' τα σκήπτρα,ύστερα στην Χίο του 14ου αιώνα καί στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν καί μετά την άλωσή της από τους Τούρκους καί τέλος πάλι πίσω στην Χίο,στις αρχές του 20ου αιώνα,όπου η ανάγκη για μετανάστευση στην Αμερική ταυτιζόταν με ένα καλύτερο,ελπιδοφόρο μέλλον.
  Ο λόγος είναι λυρικός,περιεκτικός,συνεχόμενος καί απόλυτα οικείος για τους αναγνώστες. Τα κεφάλαια μικρά καί ευανάγνωστα βοηθούν στην ομαλή εξιστόρηση των γεγονότων. Το βιβλίο θεωρείται άρτιο καί μεστό εξαιτίας του άφθονου λεξιλογίου καί των παραστατικών εικόνων. Η δράση,η περιπέτεια καί το σασπένς επικρατούν σε μεγάλο βαθμό μέσα στην πλοκή.
  Ο αναγνώστης μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου,εκτός του ότι μαθαίνει άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου μας καί της ''συνάντησής'' του με σπουδαία,ιστορικά πρόσωπα,διεισδύει,έστω καί λίγο,στα αρχαία μυστήρια καί μυστικά που μοιάζουν σαν ένα άλλος κοιμώμενος δράκος,που αν ξυπνήσει,θα βγάλει φωτιές από το στόμα του καί θα κάψει συθέμελα πολλά από όσα γνωρίζουμε. Είμαστε,άραγε,έτοιμοι/ες για μία τέτοια γνώση;
  Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η γυναίκα είναι ένα από τα πιο προικισμένα έμβια όντα της φύσης. Οι ικανότητές της είναι πολύ περισσότερες από ό,τι φανταζόμαστε. Αρκεί καί μόνο το γεγονός ότι στις γυναίκες δόθηκε το σπουδαιότερο δώρο της φύσης,που δεν είναι άλλο από την κυοφορία καί την γέννηση ενός άλλου ανθρώπου. Οι αρχαίοι πολιτισμοί την λάτρευαν γι΄αυτό αλλά στην πορεία έγινε ο στόχος πολλών με σκοπό την εξόντωσή της. Η γυναίκα έρχεται στην ζωή για να επιτελέσει έναν απώτερο καί ιερό σκοπό. Πρέπει να τον αντιληφθεί καί να πράττει αναλόγως. Αν παρεκκλίνει από αυτόν,η τιμωρία θα είναι μεγάλη καί δεν είναι δεδομένο ότι θα της δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία.
  Ήταν η πρώτη μου επαφή με την πένα της συγγραφέως καί έμεινα ευχαριστημένη από την ανάγνωση του μυθιστορήματος. Είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα καί ιδιαίτερα βιβλία του είδους που έχω διαβάσει έως σήμερα καί σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.
                                                             Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                       ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια μαγική, μυθική ύπαρξη γεννιέται και μεγαλώνει στον απαιτητικό δέκατο τέταρτο αιώνα, με προορισμό να φέρει σε πέρας την προσωπική της δοκιμασία. Τυφλωμένη από τις τεράστιες ικανότητες που διαθέτει και τον άκρατο εγωισμό της θα επαναστατήσει, θα θελήσει να σπάσει τις αλυσίδες της νομοτέλειας στην οποία είναι υποχρεωμένη να υπακούει και θα το πληρώσει πολύ ακριβά.

Θα καταφέρει να βρει τη δύναμη να φτάσει στην ουσία των πραγμάτων και να δει καθαρά τον λόγο της υπόστασής της; Όταν όλα καταρρεύσουν, θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να επανορθώσει;

Ένα έπος γεμάτο αρμύρα, κάστρα και πέλαγος, με άντρες σκληρούς και δυνατούς, που εκτείνεται από την αρχαιότητα έως και τον εικοστό αιώνα.

Η Χίος απέναντι στη Γένουα, η στέψη ενός Παλαιολόγου στην Αγία Σοφία, ένας λαός αντιμέτωπος με βαρβαρικά στίφη, η μοιραία και τραγική άλωση της Πόλης.

Όλα μέσα από τα μάτια και τις πράξεις αυτής της σαγηνευτικής Σίβυλλας.

Μια καταιγιστική γραφή, μια καθηλωτική μυθοπλασία ανάμεσα στην Ιστορία και τον μύθο που αγγίζει τα όρια του θρύλου και συνταράσσει, για να μας αφήσει στο τέλος τη λυτρωτική γεύση της ολοκλήρωσης, της αισιοδοξίας και της νίκης.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
Σίβυλλα, Το τίμημα της ύβρεως Σίβυλλα, Το τίμημα της ύβρεως Reviewed by Dominica on Μαρτίου 28, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.