ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΤΑΓΓΕΡΗΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Καθ΄όλη την διάρκεια της ζωής μας θα συναντήσουμε πολλούς ανθρώπους. Άλλοι απλά θα είναι περαστικοί κι αδιάφοροι κι άλλοι θα γίνουν φίλοι μας καί θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία μας. Θα μας συμβουλέψουν καί θα σταθούν δίπλα μας σε χαρούμενες αλλά καί δυσάρεστες στιγμές. Η φιλία για να εδραιωθεί,απαιτείται εμπιστοσύνη καί από τις δύο πλευρές. Πότε,όμως,η φιλία μεταμορφώνεται σε εμμονή; Για ποιούς λόγους ένα άτομο προσκολλάται τόσο πολύ πάνω σε κάποιον άλλον;
  Κατά καιρούς ακούμε διάφορες ιστορίες για πολλούς φανατικούς θαυμαστές,ή, stalkers,όπως συνηθίζουν να τους αποκαλούν,οι οποίοι αναπτύσσουν ακραία συναισθήματα για κάποια πρόσωπα. Είτε διασήμους,είτε ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Ζούν καί παρακολουθούν ό,τι σχετίζεται με εκείνους. Προσπαθούν να τους προσεγγίσουν καί να τους μοιάσουν. Κι όταν για οποιοδήποτε λόγο το άτομο που τους ενδιαφέρει,είτε είναι φίλος,ή,ακόμη καί άγνωστος σε αυτούς,τολμήσει να εκφράσει την δυσαρέσκειά του,τότε η ψυχολογία τους αλλάζει άρδην καί επιθυμούν να τους προκαλέσουν κακό γιατί δεν αντέχουν στην σκέψη πως δεν σημαίνουν το ίδιο για εκείνους,ή,κάποιος άλλος θα πάρει την θέση τους. Κάθε νέα γνωριμία των προσφιλών τους ανθρώπων,στα μάτια τους φαντάζει απειλή που πρέπει να εξαληφθεί. Μάλιστα,δεν είναι λίγα τα γνωστά παραδείγματα τέτοιων αλλόκοτων συμπεριφορών. Δύσκολα κανείς μπορεί να τους υποψιαστεί,αφού η ευφυϊα τους είναι αρκετά υψηλή καί ξέρουν πως να προστατεύονται. Καί εντέλει μας ξεγελούν.
  Η συγγραφέας κυρία Κριστίν Μανγκαν κάνει την παρθενική της εμφάνιση στον χώρο της λογοτεχνίας με το πρώτο της αστυνομικό βιβλίο με τίτλο ''ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΤΑΓΓΕΡΗΣ'' που συνδυάζει απόλυτα το crime με το ψυχολογικό θρίλερ. Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί καί διανθίζεται από πολύ μυστήριο καί σασπένς. Οι ανατροπές  είναι συνεχόμενες καί καθηλώνουν τους αναγνώστες. Χωρίζεται σε τρία μέρη τα οποία με την σειρά τους λειτουργούν σαν τα τρία βήματα που θα πρέπει να κάνουμε παρέα με τους ήρωες,ώστε να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση της υπόθεσης.
  ''ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΤΑΓΓΕΡΗΣ'' ο τίτλος του,όπως προανέφερα,καί νοερά μεταφερόμαστε στον τόπο που έλαβαν χώρα τα γεγονότα καί συνειρμικά κάνω την σκέψη ότι αυτός ο δυνατός ήλιος μας αποσπά την προσοχή.Μας τυφλώνει καί μας παραπλανά. Μας αποπροσανατολίζει καί δεν μας επιτρέπει να δούμε κατάματα την αλήθεια που στέκει μπροστά μας. Κανείς δεν θα πονηρευτεί ότι αυτός που τόσο επιμελώς κρύβεται,είναι εκεί.
  Οι περιγραφές των εικόνων είναι γλαφυρές καί αρκετά αληφοθανείς. Σε αυτό βοηθάει πολύ η σωστή χρήση της γλώσσας καί των εκφραστικών μέσων από την συγγραφέα. Επίσης,η παράλληλη αφήγηση των γεγονότων από τις δύο κύριες πρωταγωνίστριες στοχεύει ώστε να δοθεί στο αναγνωστικό κοινό μία πλήρης καί σαφή εικόνα,καθώς καί το να προσεγγίσουν ευκολότερα τον χαρακτήρα της καθεμίας καί να κατανοήσουν(ή όχι) τον λόγο που πράττουν έτσι καί τον τρόπο σκέψης των.
   Με υπόθεση που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία σαν εκείνες τις κλασικές,ασπρόμαυρες του παλιού σινεμά,το βιβλίο μου προξένισε την γέννηση πολλών συναισθημάτων. Από φόβο για το ποιοι είναι οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας,για το αν υπάρχει έστω καί η παραμικρή πιθανότητα να κινδυνεύουμε από αυτούς έως καί την ύστατη,φρούδα ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε καί θα βγούμε νικητές. Το τέλος,δε,του βιβλίου είναι ανατρεπτικό,αφού η συγγραφέας με περίτεχνο καί ευφυή τρόπο αλλάζει την πορεία της υπόθεσης καί μας αφήνει πολύ ικανοποιημένους.
  Εγώ το βιβλίο το βρήκα πολύ δυνατό καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. Θα κολλήσετε πάνω του σαν άλλοι stalkers!
                                                             Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                     ΠΕΡΙΛΗΨΗ 

Ο τελευταίος άνθρωπος που περίμενε να δει η Άλις Σίπλεϊ στην Ταγγέρη ήταν η Λούσι Μέισον. Κάποτε ήταν αχώριστες, αλλά από εκείνο το ατύχημα στο Μπένινγκτον δεν ξαναμίλησαν ποτέ. Τώρα η παλιά της συγκάτοικος στεκόταν μπροστά της, δείχνοντας πως ήθελε να ξαναγίνουν όλα όπως πριν. Και ίσως δεν ήταν κακή ιδέα. Η Άλις, που είχε έρθει νιόπαντρη στο Μαρόκο με τον άντρα της, δεν μπορούσε να συνηθίσει τα πολύβουα παζάρια και την εξαντλητική ζέστη. Η άφοβη Λούσι θα την έβγαζε από το καβούκι της, θα τη βοηθούσε να προσαρμοστεί.
Αλλά σύντομα ένα γνώριμο συναίσθημα αρχίζει να κατατρώει την Άλις∙ ένιωθε πως η Λούσι την έλεγχε και την καθοδηγούσε σε κάθε της κίνηση. Κι όταν ο σύζυγός της εξαφανίστηκε, η Άλις άρχισε να αμφιβάλλει για τα πάντα: τη σχέση της με την αινιγματική φίλη της, την απόφασή της να έρθει στην Ταγγέρη, την ίδια την πνευματική της ισορροπία…

Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα μυστηρίου με φόντο μια γοητευτικής, εξωτική χώρα, τόσο καλοφτιαγμένο που θα σας κόψει την ανάσα.

«Λες και η Ντόνα Ταρτ, η Τζίλιαν Φλιν και η Πατρίσια Χάισμιθ συνεργάστηκαν για να γράψουν το σενάριο μιας ταινίας του Χίτσκοκ – αγωνιώδες και ατμοσφαιρικό».

Τζόις Κάρολ Όουτς, συγγραφέας

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΡΙΣΤΙΝ ΜΑΝΓΚΑΝ(Christine Mangan)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Tangerine

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΝΙΣΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ


ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΤΑΓΓΕΡΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΤΑΓΓΕΡΗΣ Reviewed by Dominica on Μαρτίου 27, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.