ΜΠΕΡΕΝ ΚΑΙ ΛΟΥΘΙΕΝ


Γράφει η Κυριακη Γανίτη(Dominica Amat)

  Ο συγγραφέας κύριος Τζ.Ρ.Ρ Τόλκιν,εκτός του ότι ήταν ο πατέρας καί πρωτομάστορας των βιβλίων της φανταστικής λογοτεχνίας,είναι το πρόσωπο-πρότυπο πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν πολλοί μεταγενέστεροι συγγραφείς με την βαθεία επιθυμία κάποια μέρα να ακολουθήσουν την ίδια πορεία καί να αφήσουν καί το δικό τους στίγμα στην λογοτεχνία. Το πόσοι θα το καταφέρουν τελικά,ή,όχι,ο χρόνος θα το δείξει... Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που πολλοί εμπνεύστηκαν από τις ιστορίες του,ώστε να γράψουν τα δικά τους βιβλία..
  Σε μία συζήτησή μου με άλλες δύο βιβλιόφιλες έγινε αναφορά στον συγγραφέα καί στην σχεδόν επιτακτική ανάγκη να αναζητήσω καί να διαβάσω τα βιβλία του. Όσες ταινίες βασισμένες σε αυτά κι αν δούμε,ποτέ δεν θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με την εξαιρετική κι ευφυή πένα του συγγραφέα. Να'μαι,λοιπόν,σήμερα εδώ να σας παρουσιάζω το βιβλίο ''ΜΠΕΡΕΝ ΚΑΙ ΛΟΥΘΙΕΝ'',το οποίο,όπως εύλογα αντιλαμβάνεστε,αναφέρεται στο αγαπημένο (τουλάχιστον δικό μου) ζευγάρι από την τριλογία ''Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών''.
  Μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα διαβάσουμε αρκετές εκδοχές της ιστορίας του ζευγαριού,που μέχρι πρότινος δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας καί δεν αναφέρονταν το ίδιο αναλυτικά στα προηγούμενα βιβλία. Ο γιος του συγγραφέα,χρόνια μετά τον θάνατο του Τόλκιν,επέλεξε να τα εκδώσει συγκεντρωμένα κάτω από ένα μυθιστόρημα επικής φαντασίας. Πρόκειται για μία ιστορία που μπορεί να σταθεί επάξια από μόνη της κι έρχεται να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες καί να γεμίσει τυχόν κενά.
  Ο Τόλκιν είναι αναμφισβήτητα ο πυλώνας της φανταστικής λογοτεχνίας καί το αποδεικνύει περίτρανα για πολλοστή φορά μέσα από το εν λόγω βιβλίο. Με απόλυτη μαεστρία παντρεύει τον έρωτα με την φαντασία καί δίνει ως αποτέλεσμα έναν απόλυτο μύθο πασπαλισμένο με πολλή νεραϊδόσκονη. Μια σχέση εξωπραγματική καί ζηλευτή την ίδια στιγμή. Μία ιστορία αγάπης που κάνει ακόμη καί τον πιο δύσπιστο να πιστέψει καί να την αναζητήσει. Δείτε το σαν μία άλλη απεικόνιση των ανθρώπινων σχέσεων,με τις ομορφιές τους καί τις δυσκολίες τους.
  Η γραφή του Τόλκιν είναι ασυναγώνιστη,εθιστική,καθηλωτική καί μεστή. Όποιος/α διαβάσει έργα του ''λαβώνεται'' από αυτήν καί γίνεται έρμαιό της. Το ίδιο συνέβη καί σε μένα. Δεν μπορούσα στιγμή να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου. Με λόγο αδιάκοπο καί στρωτό καθ'όλη την διάρκεια της ανάγνωσης,άξια παίρνει τον τίτλο ''page turner''. Ευελπιστώ σύντομα να μου δοθεί η ευκαιρία να διαβάσω όλα τα βιβλία του.
  Αν είστε κι εσείς από τους ελάχιστους/ες που δεν έχει τύχει να διαβάσουν είτε αυτό το βιβλίο,είτε τα υπόλοιπα έργα του μέχρι τώρα,σπεύσατε! Θα συμφωνήσω με αυτό που λένε,πως αν δεν διαβάσεις Τόλκιν,δεν ξέρεις τι σημαίνει φανταστική λογοτεχνία.
                                                            Καλά σας αναγνώσματα!

Υ.Γ. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ανηρτημένος κατάλογος ονομάτων προς διευκόλυνση των αναγνωστών καί καλύτερη κατανόηση του κειμένου.

                                                                    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το θέμα του Μπέρεν και Λούθιεν φαντάζει απλό: ο απεγνωσμένος έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους. Ωστόσο, στα χέρια του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, η ερωτική ιστορία του θνητού Μπέρεν και της αθάνατης Λούθιεν μεταμορφώνεται σε έναν συγκλονιστικό μύθο. Ο πατέρας της Λούθιεν, βασιλιάς των Ξωτικών, ο οποίος αντιτίθεται στη σχέση της με τον Μπέρεν, αναθέτει στον αγαπημένο της κόρης του μια εξαιρετικά δύσκολη δοκιμασία. Αν κατορθώσει να τη φέρει σε πέρας, τότε θα μπορέσει να την παντρευτεί. Οι συναρπαστικές περιπέτειες των δύο ηρώων θα τους οδηγήσουν στα βορειοδυτικά της Μέσης-γης, στο τεράστιο κάστρο της Άνγκμπαντ, της Σιδερένιας Κόλασης, και θα τους φέρουν αντιμέτωπους με την ενσάρκωση του κακού: τον τρομερό Μόργκοθ.


Η ιστορία Μπέρεν και Λούθιεν γράφτηκε από τον Τόλκιν το 1917 και παρέμενε ανέκδοτη μέχρι πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ένα σημαντικό νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Μέσης-γης, που συνομιλεί με το Χόμπιτ, τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το Σιλμαρίλλιον και τις υπόλοιπες αφηγήσεις που έχτισε με ασύγκριτη μαστοριά ο ανεπανάληπτος Τόλκιν.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΤΖ.Ρ.Ρ. ΤΟΛΚΙΝ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Beren and Lúthien

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΛΛΙΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ
ΜΠΕΡΕΝ ΚΑΙ ΛΟΥΘΙΕΝ ΜΠΕΡΕΝ ΚΑΙ ΛΟΥΘΙΕΝ Reviewed by Dominica on Μαρτίου 23, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.