Κεφάλαιο Τέταρτο


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Η ζωή μας είναι απρόβλεπτη. Το μόνο δεδομένο που πρόκειται να μας συμβεί καί δεν μπορεί κανείς μας να το αποφύγει,είναι ο θάνατος. Γιατί μοιραία ό,τι γεννιέται είναι καταδικασμένο να πεθάνει. Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί,περνάμε από κάποια στάδια,ή,κεφάλαια όπως αρέσκονται πολλοί να τα αποκαλούν. Λειτουργούν,δε,σαν κύριοι σταθμοί στην διάρκεια της ζωής μας.
  Ο συγγραφέας κύριος Χρήστος Αντωνιάδης στο νέο του βιβλίο με τίτλο ''Κεφάλαιο Τέταρτο'' επιχειρεί να μιλήσει στο αναγνωστικό κοινό για θέματα βαθιά κοινωνικά που επηρεάζουν όλους μας ανεξαιρέτως.
  Καταπιάνεται με το ζήτημα των διαπροσωπικών σχέσεων καί των ανθρώπινων συμπεριφορών μέσα στην κοινωνία. Από την σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα ανδρόγυνο καί πως εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου,στο νεαρό ζευγάρι που διατηρεί ερωτική σχέση από την οποία η κοπέλα περιμένει παραπάνω πράγματα έως καί την σχέση γονέων-παιδιού καί την συμπεριφορά των εφήβων.
  Με μεγάλη δεξιοτεχνία ο συγγραφέας ''παίρνει'' κάθε φορά διαφορετικό ρόλο καί φορά πότε το προσωπείο της εργαζόμενης,συζύγου καί μητέρας που έχει επωμιστεί όλα τα βάρη,πότε την μάσκα του μεσήλικα άνδρα που δείχνει να μην ικανοποιείται από την ζωή του,πότε του μποέμ συνταξιούχου με την γεμάτη ζωή,πότε της νεαρής ψυχολόγου που αναζητά την σταθερότητα καί προσπαθεί να αποκτήσει την δική της οικογένεια αλλά καί του εφήβου με την ιδιάζουσα,κοινωνιοπαθή συμπεριφορά. Κι όλα αυτά με τρόπο ρεαλιστικό κι αληθοφανή. Όπως,άλλωστε,είναι καί η ιστορία του βιβλίου.
  Αναρωτιόμαστε πολλές φορές πως γίνεται η ζωή μας να αλλάξει άρδην μέσα σε λίγες ώρες. Κι όμως,είναι δυνατό γιατί δεν είναι όλα στο χέρι μας. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις επιλογές καί στις πράξεις των γύρω μας,παρά μόνο στις δικές μας.
   Άν ήταν εφικτό να το κάνουμε,πόσοι/ες θα το επιχειρούσαν; Άν πάλι παρατηρούσατε ότι η συμπεριφορά ενός δικού σας,κοντινού ανθρώπου δεν είναι η ενδεδειγμένη κι αποκλίνει,θα τολμούσατε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό,ή,θα το ''βάζατε'' κάτω από το χαλί παρέα με την λανθασμένη εντύπωση πως τάχα είναι για το καλό του;
  Το βιβλίο,όπως προείπα,εστιάζει,διερευνά καί καταγράφει πολλά σημεία των καιρών κι αποτυπώνει σκληρές,ωμές αλήθειες που δεν θέλουμε να ακούσουμε καί να δεχτούμε. Τελικά,τί είναι το ''Κεφάλαιο Τέταρτο'' στην ζωή ενός ανθρώπου; Ποιός το ορίζει; Ποιός ο πρωταγωνιστής καί ποιός ο σκηνοθέτης;
                                                                  Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                          ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δεκαπέντε ώρες. Τόσο χρειάζεται για να αποδομηθούν η ζωή και η καθημερινότητα του Σωτήρη. Προσπαθώντας να ισορροπήσει τη ζωή του ανάμεσα στη γυναίκα του, την ερωμένη του, τον γιο του, την καριέρα του και την ταινία που θέλει να φτιάξει, προσπαθεί να προλάβει. Παλεύει για να του φτάσει ο χρόνος που κυλάει και τον αφήνει με ανολοκλήρωτες επιθυμίες, με όνειρα απραγματοποίητα, με απωθημένα.

Δεκαπέντε ώρες. Τόσο χρειάζεται ο γιος του Σωτήρη για να κλείσει τη δική του ταινία. Ανήσυχος, εσωστρεφής, πάντα στη σκιά των γονιών του, μοιάζει να παλεύει με την τρικυμία της εφηβείας.

Δεκαπέντε ώρες. Τόσο χρειάζεται ο πατέρας του Σωτήρη για να αποφασίσει εάν θα αποκαλύψει την αλήθεια. Διανοούμενος, εραστής της ζωής και του πνεύματος, αγωνιά για την πορεία της ζωής του γιου του. Όμως, ξέρει ήδη το τέλος της ταινίας.


Άραγε, πόσες ώρες χρειάζονται για να αλλάξει ο επίλογος στην ταινία της ζωής σου; Κι αν το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο από την αρχή, ποιος είναι ο πραγματικός σκηνοθέτης αυτής της ιστορίας;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ
  
Κεφάλαιο Τέταρτο Κεφάλαιο Τέταρτο Reviewed by Dominica on Μαρτίου 13, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.