Παίζουμε «Χώρες»;


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Όλα γύρω μας αλλάζουν,όπως καί οι συνθήκες της ζωής μας. Αυτές οι αλλαγές τις περισσότερες φορές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους αλλά πρέπει να μάθουμε να συμβαδίσουμε καί να συμβιβαστούμε μαζί τους.
  Η ακούσια καί εκούσια μετανάστευση καί ο ερχομός των προσφύγων στην χώρα μας μοιάζει περίεργος καί ίσως δυσνόητος για τα μικρά παιδιά. Ως ενήλικες οφείλουμε να τους εξηγήσουμε με τα κατάλληλα λόγια καί επιχειρήματα για την ηλικία τους την κατάσταση που επικρατεί. Πρέπει να διδαχθούν να αποδέχονται καί να σέβονται την διαφορετικότητα των άλλων.
  Είμαστε όλοι άνθρωποι με ίσα δικαιώματα κι ανάγκες καί αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς είναι ότι διαφέρουμε μεταξύ μας. Δεν πρέπει να φοβόμαστε το ξένο καί να είμαστε προκατειλημμένοι απέναντί του. Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νού,πως μπορεί να έρθει η στιγμή να βρεθούμε καί εμείς οι ίδιοι σε μία τέτοια δυσμενή θέση καί θα χρειαστεί κάποιος να απλώσει το χέρι του καί να μας προσφέρει βοήθεια. Μία βοήθεια που συνήθως έρχεται από άτομα που δεν το περιμένουμε καί μας εκπλήσσουν με την στάση τους.
   Κανένας νοήμων άνθρωπος,θέλω να πιστεύω,ότι δεν επιθυμεί να ξενιτευτεί από τον τόπο του άνευ σοβαρού λόγου καί αιτίας,πόσο μάλλον εξαιτίας ενός καπρίτσιου. Επειδή κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται καί να είναι ρατσιστής,καλό θα είναι από μικρή ηλικία τα παιδιά μέσω των παιδικών βιβλίων να μαθαίνουν την αποδοχή καί την προσφορά στον συνάνθρωπο.
   Γι'αυτό λοιπόν σήμερα είμαι εδώ καί σας προτείνω το νέο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου με τίτλο ''Παίζουμε «Χώρες»;''. Πάρα τον μικρό του όγκο είναι μεστό καί ουσιώδες. Το βρήκα πολύ καλό καί θεωρώ ότι οι μικροί βιβλιόφιλοι θα ενθουσιαστούν διαβάζοντάς το. Θα τα βοηθήσει όχι μόνο να αντιληφθούν όσα ανέφερα παραπάνω αλλά να αναπτύξουν κριτική ικανότητα καί σκέψη καί να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. Σας προτρέπω να το αναζητήσετε!
                                                               Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                     ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο κύριος Ευτύχης, ο μάγος της οδού Ελπίδας, μαθαίνει στα παιδιά της γειτονιάς ένα καινούριο παιχνίδι που λέγεται «Χώρες». Όποιος κερδίζει παίρνει κομμάτια απ’ τις χώρες των άλλων. Όποιος χάνει στο τέλος μένει χωρίς χώρα. Το παιχνίδι αυτό παίζεται πολύ εύκολα, με μια μπάλα κι ένα ξυλαράκι. Όμως, πώς είναι στ’ αλήθεια να χάνεις τη χώρα σου;

Υ.Γ. Βρείτε στην ίδια σειρά μεγάλη ποικιλία βιβλίων που απευθύνονται σε πολλές ηλικίες.

 Γεωργία Στύλου
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΕΣ 7+
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ



Παίζουμε «Χώρες»; Παίζουμε «Χώρες»; Reviewed by Dominica on Μαρτίου 13, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.