Ο διάβολος μόνο ξέρει



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Ακούγοντας συνεχώς δύο φίλες που αγαπούν καί διαβάζουν βιβλία,να συζητούν με πολύ ενθουσιασμό για τον συγγραφέα,αστυνομικών μυθιστορημάτων,κύριο Ian Rankin('Ίαν Ράνκιν) καί για τα βιβλία του,δεν σας το κρύβω ότι αμέσως μπήκα στην διαδικασία να ψάξω να βρώ κάποιο του έργο. Η τύχη,η μοίρα,πείτε το όπως θέλετε,με έφερε μπροστά στο μυθιστόρημά του με τίτλο ''Ο διάβολος μόνο ξέρει''. Αντιλαμβάνεστε,λοιπόν,ότι ο τίτλος που το κοσμεί ήταν αρκετά δελεαστικός ώστε να με κάνει να το αγοράσω. Δεν μπορούσα να πάρω το βλέμμα μου από πάνω του. Ένιωθα ότι έπρεπε να το αποκτήσω.
  Το ενδιαφέρον μου για το εν λόγω βιβλίο εντάθηκε παραπάνω εξαιτίας της περίληψής του,την οποία διάβασα καί σας την παραθέτω αυτολεξεί. ''Κάποιες υποθέσεις απλώς δεν ξεχνιούνται.
Για τον Τζον Ρέμπους η υπόθεση που ποτέ δεν θα ξεχάσει είναι η δολοφονία της νεαρής Μαρίας Ταρκουάντ, η οποία βρέθηκε νεκρή πριν από σαράντα χρόνια στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου όπου διέμενε ένας διάσημος ροκ σταρ και η συνοδεία του. Ο δράστης δεν συνελήφθη ποτέ. Στο μεταξύ ο υπόκοσμος του Εδιμβούργου μοιάζει ακέφαλος. Ένα από τα επίδοξα αφεντικά του, ο Ντάριλ Κρίστι, έχει πέσει θύμα επίθεσης, ενώ μια έρευνα για ξέπλυμα χρήματος τον έχει φέρει σε δεινή θέση. Ο γερο-Κάφερτι, η νέμεση και ο πιο παλιός εχθρός του Ρέμπους, τα έχει στ’ αλήθεια παρατήσει ή περιμένει να πέσει το Εδιμβούργο στα χέρια του σαν ώριμο φρούτο;''.
  Ο Ίαν Ράνκιν,σαν μία άλλη αράχνη που υφαίνει τον ιστό της για να αιχμαλωτίσει τα υποψήφια θύματά της,πλέκει μία ιστορία περίπτεχνη καί πολύπλοκη που θα ''παιδέψει'' ευχάριστα το μυαλό των αναγνωστών καί δεν θα τους δώσει στο πιάτο τόσο εύκολα την λύση της.
  Με ακατάπαυστη δράση,αγωνία καί σασπένς από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου,ο συγγραφέας καταφέρνει καί κερδίζει την προσοχή του αναγνώστη. Ο κεντρικός ήρωας γνώριμος από προγενέστερες περιπέτειές του(για όσους/ες έχει τύχει να διαβάσουν τα προηγούμενα βιβλία) θα προσπαθήσει για μία ακόμη φορά να εξιχνιάσει την υπόθεση. Εννέα μέρες γεμάτες από ανατροπές,ένοχα μυστικά κι αποκαλύψεις θα χρειαστεί να περάσουν για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όσα ακριβώς καί τα μέρη στα οποία χωρίζεται το βιβλίο. Κάθε μέρα σαν ένα άλλο σκαλοπάτι μιας σκάλας που πρέπει να ανεβούμε για να πετύχουμε τον στόχο μας.
  Αν καί δεν έχω διαβάσει κάποιο άλλο του βιβλίο,δεν βρήκα κάτι το οποίο θα με δυσκόλευε στην ανάγνωση καί κατανόηση του περιεχομένου του παρόντος. Είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο,που θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει κάπου κάποιο κενό. Διαβάζεται γρήγορα καί σε αυτό βοηθάει πολύ ο τρόπος που έχει αποτυπωθεί η ιστορία πάνω στο χαρτί,το σύγχρονο λεξιλόγιο,οι περιγραφικές εικόνες καί όλο το σκοτεινό πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την ατμόσφαιρα.
   Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι η διαφθορά των κατεχόντων την εξουσία καί οι παλιές σχεδόν ''αποδεκτές'' κι αναμενόμενες έχθρες καταλήγουν εντέλει να έχουν θανάσιμα αποτελέσμα. Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να λειττουργήσει σαν το φυτίλι που παίρνει φωτιά καί πυροδοτεί με την σειρά του αλλεπάλληλες εκρήξεις με πολλές απώλειες...
  Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου καί λίγο πριν το κλείσω,πέρασε αστραπιαία από τον νού μου η σκέψη ότι ο διάβολος μόνο ξέρει τι υπάρχει μέσα στις ψυχές των ανθρώπων...
  Εγώ θα σας προτείνω να ξεκινήσετε την ανάγνωση όλων των βιβλίων του συγγραφέα που αναφέρονται στον συγκεκριμένο ήρωα με την σειρά που έχουν εκδοθεί για να έχετε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Παράλληλα,μπορείτε να προμηθευτείτε κι άλλα βιβλία του ιδίου.
                                                           Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: IAN RANKIN(ΙΑΝ ΡΑΝΚΙΝ)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Rather be the devil

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΝΑΝΤΗ ΣΑΚΚΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
   
Ο διάβολος μόνο ξέρει Ο διάβολος μόνο ξέρει Reviewed by Dominica on Μαρτίου 01, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.