Πνοές από μελάνι


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Στην χώρα μας υπάρχει μεγάλη ποικιλία τόσο στα βιβλία ενηλίκων,όσο καί στα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά με πολύ ωραίες ιστορίες καί αξιόλογους συγγραφείς. Παρατηρώ,όμως,ότι υπάρχει μία μεγάλη έλλειψη στα βιβλία της εφηβικής λογοτεχνίας. Αντιλαμβάνεστε την χαρά μου όταν φτάνει στα χέρια μου μία αξιοπρόσεκτη προσπάθεια ελληνίδας συγγραφέως,το βιβλίο της οποίας προορίζεται για το εφηβικό αναγνωστικό κοινό.
  Τα βιβλία είναι απαραίτητα για όλους μας ανεξαρτήτως ηλικίας. Πέραν του ψυχαγωγικού τους χαρακτήρα,έχουν καί ένα διδακτικό που βοηθάει στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας καί σκέψης. Καλώς,ή,κακώς για να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση από τα παιδικά βιβλία σε αυτά των ενηλίκων χρειάζεται μία ''γέφυρα'' που λέγεται εφηβική λογοτεχνία. Αν δεν υπάρχει αυτή,πώς γίνεται να έχουμε την ''απαίτηση'' τα παιδιά μεγαλώνοντας να έρθουν σε επαφή με τα βιβλία; Πρέπει να υπάρχει μία συνεχόμενη επαφή με αυτά σε όλη την διάρκεια της ζωής τους.
  Κυκλοφόρησε προ ημερών από τις εκδόσεις Γράφημα το νέο εφηβικό μυθιστόρημα της συγγραφέως κυρίας Ελισάβετ Κουκουμάκα,με τίτλο ''Πνοές από μελάνι''. Ένα βιβλίο γεμάτο από συναισθήματα καί περιπέτεια που υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις στους αναγνώστες του. Εγώ το διάβασα με μία ανάσα καί σας προτρέπω να το διαβάσετε κι εσείς.
  Η συγγραφέας με μαεστρία συνδυάζει την πραγματικότητα με την φαντασία καί προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό μία δελεαστική ιστορία που θα ικανοποιήσει όλους κι όλες. Ο λόγος είναι στρωτός καί οικείος. Τον ενισχύει το άφθονο καθημερινό λεξιλόγιο,οι παραστατικές περιγραφές των εικόνων,η επιτρεπτή δόση λυρικότητας καί οι αληθοφανείς,γρήγοροι διάλογοι ανάμεσα στους ήρωες.
  Η υπόθεση του βιβλίου θίγει το θέμα της παντελούς εξάλειψης των βιβλίων από τον κόσμο μας καί τις προσπάθειες που γίνονται καθημερινά από πολλούς ανθρώπους με σκοπό την διάσωσή των. Αν σας δινόταν η ευκαιρία να τα προστατέψετε,με ποιόν τρόπο θα επιλέγατε να το κάνετε; Κι αν η ανταμοιβή σας γι'αυτό,θα ήταν να μπορείτε να ''μπαίνετε'' μέσα στις ιστορίες τους καί να ζείτε όλα όσα επιλέχθηκαν να βιώσουν οι ήρωες,τί θα κάνατε; Δεν ξέρω για εσάς,αλλά εμένα μου ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Πάντα υπήρχαν καί θα υπάρχουν υπέρμαχοι κι εχθροί των βιβλίων. Στο χέρι μας,λοιπόν,είναι αν θα τα προφυλάξουμε,ή,όχι.
  Λόγω της υπάρχουσας δύσκολης κατάστασης,όχι μόνο στην χώρα μας αλλά παγκοσμίως,τα παιδιά καί οι έφηβοι κάθονται πολλές ώρες σπίτι. Καλό θα ήταν να τους προμηθεύσετε με τα κατάλληλα βιβλία για την ηλικία τους. Είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να τους στρέψουμε προς την ανάγνωση των βιβλίων. Αυτές οι εποχές βοηθούν για πνευματική ανασυγκρότηση καί για πολλές σκέψεις με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον. Να θυμάστε! Τα παιδιά καί οι έφηβοι είναι οι βιβλιόφιλοι του μέλλοντος.
                                                                Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                          ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πώς θα σου φαινόταν αν μπορούσες να ταξιδέψεις κυριολεκτικά διαμέσου των βιβλίων; Αν μπορούσες να ζήσεις περιπέτειες σε κόσμους που μόνο νοερά έως τώρα μπορούσες να επισκεφθείς; Να βιώσεις και να γίνεις μέρος γεγονότων που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας; Σίγουρα ακούγεται συναρπαστικό…

Όμως, πρόσεχε! Ένα τέτοιο ταξίδι φέρει μεγάλη ευθύνη και κρύβει παγίδες. Η παραμικρή λάθος επιλογή μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες. Η εκπαίδευση απαιτεί πειθαρχία και αντοχή, άμυνα σε παιχνίδια του μυαλού και γερά νεύρα. Θα το άντεχες;

Η Κλαίρη είναι ένα φαινομενικά συνηθισμένο κορίτσι της Α΄ Λυκείου. Μέσα από μια σειρά γεγονότων συναντά  τον έρωτα και τη μοναξιά. Αμύνεται σε ψυχολογικούς πολέμους, παλεύει με τους φόβους της, γνωρίζει καινούριους κόσμους αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό. Ανακαλύπτει  νέες δυνάμεις και μας πάει σε μέρη που μόνο η φαντασία μάς πήγαινε έως τώρα.

Στον δικό της κόσμο, το μελάνι δίνει πνοή και τα βιβλία αποκτούν φωνή!


Εσύ… μπορείς να τα ακούσεις;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΡΑΦΗΜΑ
Πνοές από μελάνι Πνοές από μελάνι Reviewed by Dominica on Απριλίου 05, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.