Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων την συγγραφέα καί εικονογράφο κυρία Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου,την οποία ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Τα εξαιρετικά της έργα μπορείτε να τα δείτε στην σελίδα της στο facebook: ''Angel Eyes''. Τα βιβλία της σειράς ''Angel Eyes'',καθώς καί το ''Inari:Ο Δράκος με τις επτά καρδιές'' κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Momentum καί αξίζει να τα αναζητήσετε.


                                Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΛΙΛΑ ΚΙΣΣΑ-ΦΡΑΓΚΟΜΙΧΑΛΟΥ

                                                  Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Λ.Κ. Έγραφα από την εφηβεία μου περισσότερο ως ανάγκη έκφρασης συναισθημάτων, καθώς ήμουν μάλλον ντροπαλή και αρκετά εσωστρεφής. Έπειτα,με το πέρασμα των χρόνων οι ιστορίες που σκεφτόμουν άρχισαν να μεγαλώνουν σε μέγεθος. Η συγγραφή έγινε εθισμός, αν μου επιτρέπεται ο όρος! Όμως,ήξερα κάπου μέσα μου ότι δεν με είχε ακόμα επισκεφτεί ακόμα εκείνη η μία ιστορία που θα ήθελα να μοιραστώ με τους συνανθρώπους μου. Περίμενα καρτερικά μέχρι το 2011 γι’ αυτό, αλλά άξιζε την αναμονή!

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;

Λ.Κ. Το όραμά μου είναι κατά πρώτον να επαναφέρω το εικονογραφημένο μυθιστόρημα φαντασίας στο προσκήνιο. Και νομίζω ότι έχω κάνει μια αρχή πάνω σε αυτό. Κατά δεύτερον,θα ήθελα να δω το Φανταστικό σαν λογοτεχνικό είδος να ανεβαίνει και στην Ελλάδα, λαμβάνοντας τη θέση που του αξίζει. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι, ξέρουμε πότε περίπου θα το έχουμε στα χέρια μας;

Λ.Κ. Το επόμενο βιβλίο μου, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σαν κείμενο, έχει τίτλο ‘Το Δάσος που Βρυχάται’. Και καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, πάντα από τις εκδόσεις Momentum.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιά η πηγή έμπνευσης της σειράς ‘’AngelEyes’’;

Λ.Κ. Η μαγεία, ο εσωτερισμός και ένα διαυγές όνειρο οδήγησαν στη γέννηση του Ονειρόκοσμου Angel Eyes το φθινόπωρο του 2011. Και από τότε ταξιδεύω σε αυτόν,προσπαθώντας κάθε μέρα να τον ‘δω’ ακόμα καλύτερα για να σας πάρω μαζί μου μέσα σε αυτόν! Του χρόνου θα γιορτάσω την πρώτη δεκαετία!

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ασχολείστε και με την εικονογράφηση, παράλληλα με την συγγραφή, και στο ενεργητικό σας έχετε ήδη μία ατομική έκθεση. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια;

Λ.Κ. Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου πρωτίστως εικονογράφο. Εάν η συγγραφή είναι εθισμός, η ζωγραφική είναι το ίδιο το οξυγόνο που χρειάζομαι για να ζω! Η πρώτη μου έκθεση έγινε το 2015 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου και ήταν το πρώτο μου τόλμημα να βγάλω το έργο μου έξω από το σπίτι. Ένιωθα φόβο στην ιδέα του να εκτίθεμαι, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Φέτος τον Φεβρουάριο, παρ’ όλη την αναστάτωση της πανδημίας, επανήλθα με μια 3η ατομική έκθεση στο Ομήρειο, όπου παρουσιάστηκε ολόκληρος ο Ονειρόκοσμός μου. Και το χάρηκα πολύ,διότι απ’ ότι φάνηκε ήταν μεγάλη η ανάγκη των συνανθρώπων μου να ξεφύγουν λίγο από τα προβλήματα και να αφήσουν για λίγο την ψυχή τους να πετάξει σε φανταστικούς κόσμους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Την εικονογράφηση των βιβλίων σας την κάνετε μόνη σας. Η δουλειά σας είναι εξαιρετική. Πρώτα γράφετε την ιστορία και μετά κάνετε τα σκίτσα;Tο αντίστροφο, ή παράλληλα με την συγγραφή;

Λ.Κ. Ναι, εικονογραφώ μόνη μου τα βιβλία μου. Και με τιμούν πολύ τα καλά σας λόγια! Αυτό που σίγουρα προηγείται είναι η εικόνα που γεννιέται στη φαντασία μου. Οι χαρακτήρες, οι τόποι, οι σκηνές, τα όπλα, όλα υπάρχουν εκεί και περιμένουν να γραφούν και να ζωγραφιστούν. Αλλά όχι,δεν είναι στάνταρ το τι γίνεται πρώτο και τι δεύτερο. Το ένα συμπληρώνει το άλλο με έναν κοινό ιερό σκοπό: να ενεργοποιήσουν τη φαντασία του αναγνώστη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Έχετε γράψει και το βιβλίο “Ιnari: Ο Δράκος με τις επτά καρδιές». Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτό;

Λ.Κ. Ναι, ο Inari είναι μια νουβέλα φαντασίας που κυκλοφόρησε πέρυσι το καλοκαίρι. Και είναι ένα βιβλίο που στέκει μόνο του δίχως να έχει διαβάσει κανείς τη σειρά Angel Eyes. Όμως και αυτό συνδέεται με την κοσμοπλασία του Ονειρόκοσμου, που περιλαμβάνει διαστάσεις όπως το φυσικό πεδίο, το αιθερικό, το αστρικό κλπ. Ο Δράκος με τις Επτά Καρδιές θα έλεγα ότι είναι ένας μύθος του αιθερικού πεδίου της Ιαπωνίας, που είναι μια χώρα-έρωτας για μένα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Θα μπορούσατε να γράψετε από κοινού με κάποιον άλλον συγγραφέα ένα βιβλίο; Ναι ή όχι; Και γιατί; 

Λ.Κ. Θεωρώ πραγματικά αξιοζήλευτες τέτοιες συνεργασίες! Το μεγάλο μου ζήτημα σχετικά με αυτό,  είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ‘γεννώ’ τις ιστορίες μου είναι μάλλον μοναχικός. Βρίσκω απίστευτα δημιουργικό το να συζητώ με συναδέλφους ένα ήδη υπάρχον concept δικό μου ,ή, δικό τους και μέσω αυτής της συζήτησης να κερδίζουν όλοι. Αλλά πάνω στο ίδιο το θέμα της συγγραφής, θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου μάλλον δύστροπο! Τόσο οι ήρωές μου, όσο και η ίδια η πλοκή έχουν μια τάση να μου επιβάλλονται θα έλεγα. Πολλές φορές ξαναγράφω σκηνές ολόκληρες, αλλάζω σκηνοθεσία, κάνω προσθήκες ,ή, αφαιρέσεις… Είναι μπελάς! Και αν κανείς σκεφτεί ότι είμαι και control freak, τότε το project ‘συνεργατική συγγραφή’ θα κατέληγε σκέτο βασανιστήριο! Παρ'όλα αυτά, ναι, εάν η θεματολογία μιας Ανθολογίας για παράδειγμα μου γεννούσε μια ιδέα, με μεγάλη χαρά θα συμμετείχα!

EΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε; 

Λ.Κ. Είμαι κυρίως fantasy reader, αν και τώρα τελευταία δεν έχω τόσο χρόνο για ανάγνωση. Αλλά δεν θα πω όχι και σε ένα καλό μυστήριο ,ή, σε ένα σκοτεινό αστυνομικό έργο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τί είναι για εσάς η συγγραφή;

Λ.Κ. Ένας εθισμός ,όπως είπα και παραπάνω, που όμως μονάχα ωφελεί!

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας; 

Λ.Κ. Έχω αρκετούς αγαπημένους έλληνες συγγραφείς από τον χώρο του Φανταστικού κυρίως! Και η λίστα με τα βιβλία που θέλω να αγοράσω δεν τελειώνει ποτέ! Κάθε φορά γυρνάω από τα φεστιβάλ στο σπίτι με μπαγκάζια γεμάτα βιβλία ελλήνων λογοτεχνών και είμαι καταχαρούμενη, διότι και η κόρη μου είναι δεινή αναγνώστρια! Και μου αρέσουν πάρα πολύ και οι μελέτες. Για παράδειγμα «Το Φάντασμα στο Χιόνι» της Αγγελικής Ράδου που μελετά τα yurei (φαντάσματα) της ιαπωνικής παράδοσης πραγματικά ήταν instant buy για μένα!

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Λ.Κ. Θα τους έλεγα να μην είναι βιαστικοί! Να είναι απαιτητικοί με τον εαυτό τους. Να διαβάσουν πολύ, αλλά να τολμήσουν δικές τους πρωτότυπες ιδέες. Να περιμένουν εκείνη την ιστορία που θα τους διαλέξει. Να ονειρευτούν δίχως όρια!!!


                             Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

                               Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Λ.Κ. Κι εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις όμορφες ερωτήσεις σας, και τον πολύτιμο χρόνο που μου αφιερώνετε! Σας εύχομαι ότι καλύτερο για το blog σας!

Διαβάστε εδώ τις κριτικές μου για τα τέσσερα πρώτα βιβλία της σειράς ''Angel Eyes'',καθώς καί το μίνι αφιέρωμα που έκανα στην συγγραφέα:

                                   https://dominicamat.blogspot.com/2020/04/angel-eyes.html



Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου Reviewed by Dominica on Απριλίου 05, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.