Άγρια Θάλασσα



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Η ζωή μας θα μπορούσε κάλλιστα να μοιάζει με την θάλασσα. Όταν επικρατεί ειρήνη,είναι γαλήνια καί ήρεμη,κι όταν εισβάλλει ο πόλεμος φουρτουνιάζει καί γίνεται άγρια. Τότε,εμείς θα πρέπει να καταφέρουμε να ''κολυμπήσουμε'' καί να ανταπεξέλθουμε απέναντι στα πελώρια κύματα που έχουν σηκωθεί κι απειλούν να μας ''πνίξουν''... Η θάλασσα,όπως καί η ζωή,έχει δύο πρόσωπα κι ανάλογα με το τι ''καιρός'' επικρατεί μας δείχνει την ομορφιά,ή,την ασχήμια της...
  Είναι γεγονός ότι από την αρχή της χρονιάς φτάνουν στα χέρια μου πολύ δυνατά μυθιστορήματα,εκ των οποίων τα περισσότερα είναι πρωτόλεια δείγματα γραφής,που με εντυπωσιάζουν καί με ξαφνιάζουν πολύ ευχάριστα. Για ένα τέτοιο βιβλίο πρόκειται να σας μιλήσω σήμερα. Ο λόγος για το ιστορικό μυθιστόρημα της συγγραφέως κυρίας Vanessa De Haan,με τίτλο ''Άγρια Θάλασσα''.
  Η πλοκή του βιβλίου σχετίζεται με την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καί διαδραματίζεται στην Αγγλία της τότε εποχής. Μία ιστορία που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι αληθινή,αφού όπως αναφέρει καί η συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου,βασίστηκε σε πράγματα που είχε ακούσει για εκείνα τα χρόνια.
 Αν καί ιστορικό βιβλίο,η υπόθεσή του είναι περίτεχνη καί πολυεπίπεδη. Καταπιάνεται με πολλά ζητήματα που απασχολούσαν την κοινωνία. Εστιάζει στις οικογενειακές σχέσεις,στην αδερφική αγάπη,στον έρωτα που γεννάται ακόμη καί κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες,στην ασχήμια του πολέμου καί στην άσβεστη ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι ο πόλεμος δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους,τις κοινωνικές τάξεις,την καταγωγή καί το χρώμα. Όλοι είναι ανίσχυροι μπροστά του καί το τέλος έρχεται με τον ίδιο,αμείλικτο τρόπο για όλους...
  Η γραφή της συγγραφέως είναι μεστή καί σχεδόν κινηματογραφική. Ο λόγος είναι στρωτός,αδιάκοπος καί ενισχύεται από τις παραστατικές εικόνες καί τους ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Η ροή των γεγονότων είναι συνεχόμενη καί δεν παρεμβάλονται περιττές επαναλήψεις,ή,κοιλιές. Το άφθονο,οικείο λεξιλόγιο βοηθάει με την σειρά του να έχουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί καί καθηλώνει από την αρχή έως καί το τέλος τον αναγνώστη.
  Γοητεύομαι από τα βιβλία που αναφέρονται στην περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου γιατί φαντάζει τόσο μακρυά καί τόσο κοντά μας ταυτόχρονα. Υπάρχουν επιζώντες εκείνης της εποχής που τα ζήσανε από πρώτο χέρι καί τα διηγούνται στις επόμενες γενιές. Δεν υπάρχει κάτι πιο συγκλονιστικό από το να τις ακούς από τα στόματα εκείνων που τις βίωσαν. Ρίγη ανατριχίλας διαπερνούν όλο μας το κορμί καί μας γεννούν σκέψεις κι ερωτηματικά... Γιατί,άραγε,η ανθρωπότητα φτάνει εκεί; Γιατί δεν μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος καί συνεχώς τείνουμε να τα επαναλαμβάνουμε;
  Ζωές παράλληλες που αν κι αρχικά μοιάζουν να μην συγκλίνουν πουθενά,τελικά θα ''συναντηθούν'' σε ένα περίεργο σταυροδρόμι της μοίρας. Οι ήρωές μας θα καλεστούν να ''παίξουν'' σε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι καί θα μπλεχτούν σε ένα γαϊτανάκι,που θα τους κρατήσει όλους σφιχτά δεμένους μέχρι το τέλος της ζωής τους... Κανείς δεν θα μπορέσει να ξεφύγει,όσο κι αν το προσπαθήσει. Η ελπίδα,όμως,πεθαίνει τελευταία καί γι'αυτό είναι η κινητήριος δύναμή μας. Αυτή θα βοηθήσει τους ήρωές μας να επιβιώσουν καί να τα καταφέρουν.
   Τώρα που μένουμε μέσα στο σπίτι,καλό είναι να αφιερώσουμε αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο μας στην αναγνώση βιβλίων σαν κι αυτό. Εγώ το λάτρεψα καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. Η ανάγνωσή του θα σας δικαιώσει.
                                                              Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                       ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένα επικό μυθιστόρημα με φόντο τα ταραγμένα χρόνια του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου.

Το πρώτο μυθιστόρημα της Vanessa De Haan είναι βασισμένο σε προσωπικές της οικογενειακές ιστορίες και εμπνευσμένο από την αγάπη της για τα Χάϊλαντς της Σκωτίας και τη θάλασσα.

1939. Τρεις ζωές διασταυρώνονται στη δίνη του πολέμου. Μέσα σε κλίμα αναταραχής και φόβου, με τον πόλεμο να μαίνεται σε αέρα, στεριά και θάλασσα, ολόκληρη η Βρετανία βρίσκεται σε αναβρασμό.
Ο Τζακ, που έχει μεγαλώσει μέσα στους βομβαρδισμούς, δραπετεύει για να καταταγεί στο Εμπορικό Ναυτικό. Τα ταξίδια του στη Ρωσική Αρκτική μπορεί να είναι σκληρά, αλλά του προσφέρουν διέξοδο σε μια νέα ζωή.
Όσο βρίσκεται με άδεια στο μυστικό λιμάνι του Βασιλικού Ναυτικού στη Σκωτία, ο Τζακ γνωρίζει την Ολίβια, τη χαϊδεμένη κόρη ενός αξιωματικού. Ελεύθερη επιτέλους να τριγυρίζει εδώ κι εκεί, η Ολίβια απολαμβάνει τις καινούριες δυνατότητες που της προσφέρει ο πόλεμος. Όμως, η οικογένειά της –και ιδίως ο Τσάρλι, ένας ραγδαία ανερχόμενος πιλότος– δεν χαίρεται μ' αυτές τις εξελίξεις. Ειδικά με την έλευση του Τζακ που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον όλων τους.

Η ιστορία τριών νέων που ενηλικιώνονται εν μέσω του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου και ακροβατούν ανάμεσα στην απώλεια, τον φόβο, το πάθος και τον κίνδυνο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: VANESSA DE HAAN

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Restless Sea

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΟΦΙΑ ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
  
  
Άγρια Θάλασσα Άγρια Θάλασσα Reviewed by Dominica on Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.