ΧΟΜΠΙΤ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

''O Μπίλμπο Μπάγκινς είναι ένα καλόβολο μεσήλικο χόμπιτ που απολαμβάνει χωρίς ενοχές τις μικρές χαρές της άνετης καθημερινής ζωής: καπνίζει την πίπα του καθισμένος μπροστά στη φωτιά και απολαμβάνει το ωραίο γεύμα του. Η ηρεμία του όμως διακόπτεται ξαφνικά, όταν μια μέρα στο κατώφλι του σπιτιού του εμφανίζονται ο μάγος Γκάνταλφ και μια παρέα νάνων, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να τον παρασύρουν σε μια περιπέτεια με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους.
Το σχέδιό τους είναι να αρπάξουν το θησαυρό που φυλάει ο Δράκος Σμάουγκ (Νοσφιστής), με τον οποίο ο Θόριν Δρύασπις, μέλος της πα-ρέας των νάνων και κληρονόμος του Βασιλείου των Νάνων, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν.
Ο Μπίλμπο Μπάγκινς δεν έχει καμιά όρεξη να εγκαταλείψει το ειδυλλιακό χωριό του Σάιρ. Όμως, όσον αφορά την καταγωγή του, ο Μπίλμπο είναι κατά το ήμισυ Τουκ, ένα γένος ονειροπόλο, που διψάει για ηρωικά κατορθώματα. Έτσι η προοπτική του ταξιδιού αφυπνίζει τον κρυμμένο εαυτό του και τον ωθεί να συμφωνήσει και να πάρει μέρος σε μια περιπέτεια που ξεπερνάει κάθε φαντασία.''
                                                        (Περίληψη οπισθοφύλλου)

  O συγγραφέας κύριος Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν είναι αδιαμφισβήτα ο απόλυτας άρχοντας της φανταστικής λογοτεχνίας. Τα έργα του εκτός του ότι είναι διαχρονικά καί πρωτότυπα,είναι καί η αφορμή για να ασχοληθούν πολλοί/ες με αυτό το είδος λογοτεχνίας αλλά καί να αγαπηθούν τα εν λόγω βιβλία ακόμα κι από τον πιο δύσπιστο αναγνώστη. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτόν τον ιδιαίτερο ''ερωτισμό'' που εκπέμπουν.
   Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι το βιβλίο,με τίτλο ''ΧΟΜΠΙΤ'',το οποίο όπως εύλογα αντιλαμβάνεστε αναφέρεται στην προσωπική ιστορία του αγαπημένου μας ήρωα. Ένα βιβλίο που άνετα μπορεί να θεωρηθεί ως ο προάγγελος της πολυαγαπημένης τριλογίας ''Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών''.
  Εδώ έχουμε ένα μυθιστόρημα,που αν κι ανήκει στην φανταστική λογοτεχνία,είναι πολυεπίπεδο. Τί θέλω να πώ με αυτό; Η ιστορία του μας διδάσκει ότι όλοι/ες πρέπει να πιστέψουμε στην δύναμη που κρύβουμε μέσα στην ψυχή μας καί στον ηρωϊσμό που συνδέεται με εκείνη καί όχι απαραίτητα με την σωματική διάπλαση,το φύλο,ή την καταγωγή.
  Άν κι έχω δεί τις ταινίες,τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την αίσθηση που σου αφήνει η ανάγνωση του βιβλίου. Όχι μόνο διαβάζουμε περισσότερες πληροφορίες καί σκηνές,που στη ταινία δεν περιέχονται λόγω όγκου καί χρόνου,αλλά ερχόμαστε σε επαφή με την παρθενική,σχεδόν,μορφή της ιστορίας. Όπως,δηλαδή,την έχει αποτυπώσει πάνω στο χαρτί ο συγγραφέας.
  Με γραφή καθηλωτική ο συγγραφέας μας μεταφέρει σε έναν κόσμο εξωπραγματικό,τον οποίο μόνο με την φαντασία μας μπορούμε να πλάσουμε καί να επισκεφτούμε. Μικροί καί μεγάλοι γίνονται ένα καί διασκεδάζουν με την ψυχή τους. Η φαντασία καί η δράση δεν έχουν όρια. Τα πάντα εκεί είναι πιθανά καί σε συνδυασμό με την συνάντησή μας,έστω καί νοερά,με τα αλλόκοτα αυτά πλάσματα,όλοι θα μείνουμε εκστασιασμένοι. Οι εικόνες είναι τόσο περιγραφικές,που μοιάζουν να χρωματίζονται καί να ''ζωντανεύουν'' μπροστά μας καί να μας καθιστούν έτσι μέρος της ιστορίας.
  Έαν είστε από εκείνους τους αναγνώστες που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος,για τον εκάστοτε λόγο,μα θέλετε τώρα να ξεκινήσετε,εγώ σας προτρέπω να αρχίσετε με το εν λόγω βιβλίο κι έπειτα με τα υπόλοιπα του συγγραφέα. Θα δείτε να ''ξεδιπλώνεται'' μπροστά στα μάτια σας ένας άλλος κόσμος. Εγώ το βιβλίο το διάβασα μέσα σε λίγες ώρες καί μου κράτησε καλή συντροφιά. Γιατί,λοιπόν,να μην το αναζητήσετε κι εσείς;
                                                       Καλά σας αναγνώσματα!

Υ.Γ. 1. Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει χρήσιμο γλωσσάρι,με αναλυτικά τα ονόματα των προσώπων που θα συνατήσουμε μέσα στην ιστορία.

Υ.Γ. 2. Κάποιες σελίδες του βιβλίου κοσμούνται από εικόνες ζωγραφισμένες από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Υ.Γ. 3. Στην αρχή καί στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν χάρτες του τόπου όπου θα διεξαχθούν τα γεγονότα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΤΖ. Ρ. Ρ. ΤΟΛΚΙΝ(J.R.R. Tolkien)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Hobbit

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Α. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ & Χ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ

Το ΧΟΜΠΙΤ πρωτοκυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1978, από τις Εκδόσεις Κέδρος.
Επανεκδόθηκε το 2012 με νέα επιμέλεια και νέο εξώφυλλο.
Το βιβλίο κυκλοφορεί και με μαλακό εξώφυλλο.

Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν επίσης τα τρία μέρη της τριλογίας Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η συντροφιά του δαχτυλιδιού, Οι δύο πύργοι, Η επιστροφή του βασιλιά.
 
  
ΧΟΜΠΙΤ ΧΟΜΠΙΤ Reviewed by Dominica on Ιουνίου 11, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.