XL Ιστορίες αγάπης


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

''Δεκατρείς γυναίκες αφηγούνται. Δεκατρείς αληθινές ιστορίες. Ιστορίες γυναικών που αγάπησαν και αγαπήθηκαν, που ερωτεύτηκαν και πληγώθηκαν, που άλλοτε έπαιξαν ρόλο πρωταγωνίστριας και άλλοτε κομπάρσου. Ιστορίες καθημερινές, οικείες αλλά και μοναδικές. Ιστορίες για σένα και για μένα. Ιστορίες για τον έρωτα που δεν τιθασεύεται σε λέξεις και γράφει μόνος του όσα έχει να πει.''
                                                          (Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Η αγάπη δεν πονάει. Η αγάπη δεν πληγώνει. Η αγάπη δεν αφήνει σημάδια στο κορμί καί στην ψυχή. Η αγάπη λυτρώνει. Η αγάπη είναι ελευθερία κι όχι υποταγή καί φυλακή. Η αγάπη σημαίνει ανιδιοτέλεια καί δεν ζητάει ανταλλάγματα. Η αγάπη δεν έχει φύλο. Η αγάπη είναι ζωή κι όχι θάνατος. Η αγάπη δεν είναι ανήθικη. H αγάπη δεν γνωρίζει τι σημαίνει εγωϊσμός. Η αγάπη δεν είναι άσπρο,ή,μαύρο,μα όλα τα χρώματα μαζί. Η αγάπη είναι όμορφη. Αγάπη χρειαζόμαστε όλοι κι όλες στην ζωή μας,παρ'όλα αυτά,υπάρχουν κάποιοι/ες που την αμαυρώνουν καί την τσαλαπατούν... Γιατί;
  Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το νέο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Στέλλας Καλλέ,με τίτλο ''XL Ιστορίες αγάπης''. Μία συλλογή αυτοτελών διηγημάτων που κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι οι αληθινές ιστορίες πολλών γυναικών εκεί έξω. Ένα βιβλίο που δεν απευθύνεται μόνο στο γυναικείο κοινό,μα καί στους άνδρες.
  Μέσα στο βιβλίο θα συναντήσουμε δεκατρείς ξεχωριστές ιστορίες γυναικών,άρτια δομημένες,με συνεχόμενο λόγο καί κοινό παρανομαστή την αγάπη καί τον έρωτα. Όλες οι ιστορίες είναι ειπωμένες μέσω ενός εξομολογητικού χαρακτήρα. Οι πρωταγωνίστριες στέκουν ''γυμνές'' μπροστά στο αναγνωστικό κοινό καί επιτρέπει στον καθένα/καθεμία να βουτήξει μέσα στα άδυτα της ψυχής του,να δεί καί να νιώσει όσα εκείνες βιώσαν. Είμαι πεποισμένη πως πολλές γυναίκες αναγνώστριες θα ταυτιστούν σε μεγαλύτερο,ή,μικρότερο βαθμό με κάποια ιστορία. Μα καί οι άνδρες αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να δούν τα πράγματα από μία άλλη σκοπιά. Να κατανοήσουν,ως ένα βαθμό,την γυναικεία πλευρά κι άποψη,για όσα συμβαίνουν στις σχέσεις.
  Bρήκα πολύ αρεστό τον τρόπο που επιλέγει η συγγραφέας να αποτυπώσει τις ιστορίες πάνω στο χαρτί. Από την πολύ καλή χρήση της γλώσσας καί των εκφραστικών μέσων,έως καί την πληθώρα των παραστατικών εικόνων καί συναισθημάτων. Περνάμε από την χαρά στην λύπη,από τον πόνο στην λύτρωση. Όπως ακριβώς συμβαίνει καί στην πραγματική ζωή.
  Τα μηνύματα του βιβλίου πολλά καί με πολλούς αποδέκτες. Εγώ αποφασίζω να κρατήσω τα σημαντικότερα. Για να μας αγαπήσουν οι άλλοι,πρέπει πρώτα απ'όλα να μάθουμε εμείς οι ίδιοι/ες να αγαπάμε να τον εαυτό μας. Πρέπει να σεβόμαστε τόσο εμάς,όσο καί τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας. Να μάθουμε να μην ανεχόμαστε αρρωστημένες καταστάσεις,να μην εθελοτυφλούμε καί να μην δικαιολογούμε τα αδιακαιολόγητα. Η αγάπη δεν σημαίνει βία. Κι αν έχετε υπάρξει θύμα λεκτικής,ή,σωματικής κακοποίησης,μην ντραπείτε να το πείτε καί να ζητήσετε βοήθεια. Να θυμάστε ότι δεν φταίτε εσείς.
  Δεν χρειάζεται να μακρυγορήσω παραπάνω. Άλλωστε,υπάρχουν βιβλία σαν κι αυτό που καλό θα είναι οι αναγνώστες να τα γνωρίσουν καί να λάβουν από αυτά ό,τι θεωρούν χρήσιμο για εκείνους/ες. Κλείνοντας,θα σας εκμυστηρευτώ ότι ο τίτλος του κάπως με παραξένεψε,αλλά διαβάζοντας το βιβλίο,μπόρεσα να καταλάβω για ποιον λόγο τον επέλεξε η συγγραφέας. Σαν σύνολο μου άρεσε πολύ καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε.
                                                            Καλές σας αναγνώσεις.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΛΕ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ
 

XL Ιστορίες αγάπης XL Ιστορίες αγάπης Reviewed by Dominica on Ιουνίου 18, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.