ΑΥΤΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΜΕ ΤΡΕΛΑΝΕΙ!


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Η φράση ''Σε κάθε σπίτι ένας τρελός καί στο δικό μου όλοι'' είναι γνωστή τοις πάσι. Παραδεχτείτε το! Μην ντρέπεστε. Καί εσείς οι ίδιοι/ες που τώρα διαβάζετε αυτό το κείμενο,ναι για εσένα μιλάω κι ας μην σε βλέπω,έχετε πολλές φορές αναφωνήσει,πάντα με στόμφο,αυτήν την φράση σε κάποια φάση της ζωής σας,ειδικά όταν νιώθατε πως η οικογένειά σας,ή πιο σωστά,κάποια μέλη αυτής,σας έχουν φέρει στο αμήν καί δεν αντέχετε άλλο. Από όταν ήμουν μικρή,θυμάμαι την γιαγιά μου να λέει πως ''Κάθε σπίτι έχει καί τον ''διάολό'' του'' εννοώντας προφανώς εκείνους που φημίζονταν για τον κακό καί οξύθυμο χαρακτήρα τους. Μπορείτε να σκεφτείτε την πιθανότητα να υπάρχουν καί οι ''τρελοί'' καί οι ''διάολοι'' μέσα σε ένα σπίτι; Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα;
  Η συγγραφέας κυρία Κατερίνα Μανανεδάκη υπογράφει το νέο της μυθιστόρημα,με τίτλο ''ΑΥΤΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΜΕ ΤΡΕΛΑΝΕΙ!''. Ένα βιβλίο που διακρίνεται για το διάχυτο χιούμορ που χαρακτηρίζει την συγγραφέα καί υπόσχεται να σας κάνει να γελάσετε μέχρι δακρύων. Για μένα ήταν η δεύτερη φορά που ήρθα σε επαφή με την γραφή της καί μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
  Η καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού,τα επακόλουθα αυτής,καθώς καί οι δυσκολίες που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας έχουν ως φυσικό επακόλουθο,πολλοί συνάνθρωποί μας να αισθάνονται περισσότερη πίεση καί εκνευρισμό από ό,τι πρίν. Κακά τα ψέματα,όλοι κι όλες έχουμε επηρεαστεί,αφού διαταράχθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι καθημερινές μας συνήθειες καί εντέλει οι ζωές μας.
  Το βιβλίο της κυρίας Κατερίνας Μανανεδάκη κυκλοφόρησε την πιο ταιριαστή στιγμή καί δίνει έναν άλλον εύθυμο τόνο στην πνιγηρή μας καθημερινότητα. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας της πρωταγωνίστριας,όχι μόνο η μεγαλύτερη μερίδα του αναγνωστικού κοινού θα ταυτιστεί μαζί τους,αλλά θα αρχίσουν να γελάνε με την ψυχή τους. Κάτι που το έχουν ξεχάσει τους τελευταίους μήνες. Για μένα,το βιβλίο μοιάζει σαν μία τονωτική ένεση η οποία περιέχει ''βιταμίνες ψυχαγωγίας'' αντί κάποιου φαρμάκου. Θα μου πείτε,εύλογα,αν γίνεται αυτό. Μα καί βέβαια! Να ξέρετε πως το χιούμορ καί δεν εννοώ το σαχλό,ή,το χυδαίο,μπορεί να ξορκίσει πολλά κακά,ή,τουλάχιστον να τα κάνει να φαίνονται στα μάτια μας πιο μικρά κι όχι εκείνα τα τεράστια τέρατα που έχουν σκοπό να μας κατασπαράξουν.
   Ναι,πολλές φορές φωνάζουμε κι αγανακτούμε καί σκεφτόμαστε πως γίνεται όλα τα στραβά να συμβαίνουν σε εμάς καί όσοι μας περιστοιχίζουν να μην μας καταλαβαίνουν. Πιστέψτε με,δεν έχετε το μονοπώλειο. Σε όλες τις οικογένειες υπάρχουν καί τα καλά καί τα κακά. Ίσως φταίει κάπου το ελληνικό ταπεραμέντο,που σκεφτόμαστε τόσο υπερβολικά. Γιατί,αν κάτσουμε καί το δούμε πιο νηφάλια,τότε θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι χωρίς την οικογένειά μας,θα ήμασταν μισοί καί πάντα κάτι θα μας έλειπε. Θα υπήρχε στην θέση τους ένα αναπλήρωτο κενό. Γι΄αυτό είμαστε ευγνώμονες που τους έχουμε.
  Η γραφή του βιβλίου είναι άρτια καί μεστή. Ο λόγος χειμαρρώδης,χιουμοριστικός καί άκρως απολαυστικός. Οι διάλογοι ανάμεσα στους ήρωες γρήγοροι καί σύχγρονοι,έδιναν στο κείμενο μία νότα αναζωογόνησης καί οικειότητας. Οι δε εικόνες ήταν τόσο περιγραφικές που νομίζει κάποιος ότι συμβαίνουν όλα μπροστά του εκείνη την στιγμή. Τέλος,η σκιαγράφηση των χαρακτήρων γίνεται με έντεχνο τρόπο από την συγγραφέα,καθιστώντας τους αληθοφανείς. Είναι ουσιαστικά οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Είναι εμείς οι ίδιοι.
   Ήταν το δεύτερο χιουμοριστικό βιβλίο που διάβασα αυτόν τον καιρό καί μπορώ να σας πώ ότι μου κράτησε καταπληκτική συντροφιά. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Όπου κι αν βρεθείτε την περίοδο των διακοπών,έχετέ το μαζί σας. Θα σας χαρίσει άπλετο γέλιο.
                                                            Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                   ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τρελαθήκατεεε; Τρελαθήκατεεε;
Κοντεύετε; Α, ωραία. Μια στιγμή να απολυμάνω στα γρήγορα έναν ζουρλομανδύα και πάμε παρέα να γελάσουμε, να ξεφύγουμε από τους πάντες και τα πάντα. Είχα, που λέτε, τον άντρα, τα παιδιά, τον σκύλο, μια δουλειά, και μια ωραία πρωία έκαναν την εμφάνισή τους η παγκόσμια πανδημία και τα πεθερικά μου! Γιατί χέρι χέρι έρχονται πάντα οι καταστροφές. «Ο καλός ο πεθερός, γάιδαρος καμαρωτός,και η κακιά η πεθερά, κολοβή οχιά». Και για περισσότερη τρέλα, σας έχω καυτό κούκλο toy boy, που χορεύει τσίτσιδος στο απέναντι μπαλκόνι, έχω «καθαρισμό αύρας» για να διώξετε την αρνητική ενέργεια, έχω σούπερ σέξι μεγάλο έρωτα dj, όχι παίξε γέλασε, φίλες σε απόγνωση, τρελές παρακολουθήσεις και ωραιότατα υπαρξιακά τού τύπου «ποια είμαι;», «πού πάω» και «με αδυνατίζει καθόλου η κόκκινη μάσκα με τις ροζ καρδούλες ή να αρκεστώ στα κίτρινα γάντια που έχω στολίσει με πολύχρωμα φωτάκια»; Μια οικογένεια που θα μπορούσε να είναι… η δική σας, στο πιο αστείο και επίκαιρο βιβλίο της εποχής μας. Γιατί… και τα ζούμε και προλαβαίνουμε να τα γράψουμε!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΑΝΕΔΑΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
   
ΑΥΤΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΜΕ ΤΡΕΛΑΝΕΙ! ΑΥΤΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΜΕ ΤΡΕΛΑΝΕΙ! Reviewed by Dominica on Ιουλίου 17, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.