Λήθαργος

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Συνεχίζοντας τα αναγνωστικά μου ταξίδια,επέλεξα το αστυνομικό/ψυχολογικό θρίλερ του συγγραφέα κυρίου Πάνου Κανελλόπουλου,με τίτλο ''ΛΗΘΑΡΓΟΣ''. Ένα βιβλίο που μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις καί έθεσε τον πήχη ψηλά,όσον αφορά τις ''απαιτήσεις'' μου από την γραφή του συγγραφέα στο μέλλον. Ένα βιβλίο που με ''κέρδισε'' από την πρώτη στιγμή που το έπιασα στα χέρια μου καί θα μείνει αρκετό καιρό νωπό στην μνήμη μου.
   Πόσες φορές μέσα στον ύπνο σας δεν έχετε αισθανθεί ότι πέφτετε στο κενό περιτριγυρισμένοι/ες απ΄το απόλυτο σκοτάδι καί ξυπνάτε απότομα; Πόσες φορές οι εφιάλτες σας μοιάζουν να είναι πραγματικότητα καί δεν μπορείτε να διακρίνετε αν κοιμάστε,ή όχι; Πόσες φορές δεν έχετε πέσει σε έναν τόσο βαθύ ύπνο,όμοιο με λήθαργο,καί μετά νιώθετε εξαντλημένοι/ες χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αιτία; Πώς θα αισθανόσασταν,άραγε,αν όλα όσα βλέπατε καί ζούσατε στους εφιάλτες σας,ξαφνικά έπαιρνα σάρκα καί οστά μπροστά στα μάτια σας;
   Από την περίληψη του βιβλίου μαθαίνουμε τα εξής: ''Κεντρική ηρωίδα η πρώην αστυνομικός Άνναλιζ Φλερ η οποία έρχεται αντιμέτωπη με ολοζώντανους εφιάλτες που στοιχειώνουν τις νύχτες καθώς καλείται να αναμετρηθεί με απόκοσμα σενάρια πλασμένα στα βάθη του υποσυνείδητου και βουτηγμένα στο αδιαπέραστο σκοτάδι. Εφιάλτες ή κάτι ακόμα χειρότερο; Η υποψία αυτή θα οδηγήσει την Άνναλιζ σε μια λαβυρινθώδη αναζήτηση με συνοδοιπόρους τον Κέβιν, τον Άρθουρ και τη Βάλερι, που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν το απόλυτο κακό που έρχεται αιφνίδιο, σαρωτικό, σκιώδες.''
  Ο λόγος του συγγραφέα είναι δομημένος σωστά καί με τέτοιον τρόπο,ώστε η αγωνία να παρουσιάζει αυξητική τάση σελίδα με την σελίδα. Παίζει με την ψυχολογία τόσο της κεντρικής ηρωϊδας,όσο καί του αναγνωστικού κοινού. Ξέρει πότε πρέπει να χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες λέξεις καί εικόνες για να πετύχει τον στόχο του. Οι ανατροπές είναι συνεχόμενες καί μη αναμενόμενες. Δεν πέφτει στο τρυπάκι να εκβιάσει συναισθήματα,αλλά αφήνει να γεννηθούν ομαλά μέσα στις ψυχές των αναγνωστών. Η δε δράση είναι ασταμάτητη. Ένιωθα λες καί παρακολουθούσα μία κινηματογραφική ταινία καί ήμουν κι εγώ τρόπο τινά μέρος αυτής. Εν ολίγοις,εδώ έχουμε ένα βιβλίο με σφιχτοδεμένη δομή.
   Ένα,επιπλεόν,θετικό στοιχείο του βιβλίου είναι η σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων. Έχει γίνει με πολλή προσοχή καί καλοδουλεμένο τρόπο. Φέρουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα ήθελα να έχουν,με αποτέλεσμα να τους νιώθω οικείους καί αρεστούς. Δεν θα πρόσθετα,ούτε θα αφαιρούσα κάτι από πάνω τους. Είναι σωστά τοποθετημένοι μέσα στην ιστορία καί καθένας από αυτούς θα παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στην ομαλή ροή των γεγονότων,όσο καί στην τελική έκβαση της ιστορίας.
   Καταλήγοντας,μπορώ να πώ ότι το μυθιστόρημα ''ΛΗΘΑΡΓΟΣ'' είναι ένα άκρως ευανάγνωστο καί καλογραμμένο βιβλίο,που όποιος/α το διαβάσει θα μείνει πολύ ικανοποιημένος/η από την ανάγνωσή του. Μου άρεσε πάρα πολύ η σύνδεση του μεταφυσικού στοιχείου με την πραγματικότητα. Έφτιαξαν ένα ανατριχιαστικό,ονειρικό σκηνικό που θα μας στοιχειώσει σαν τους χειρότερους εφιάλτες. Όσο για το μεγάλο φινάλε του βιβλίου,δεν έχω λόγια. Αυτό καί μόνο αρκεί για να ξαναδιαβάσω το βιβλίο μελλοντικά. Αναζητήστε το κι εσείς.
                                                          Καλά σας αναγνώσματα!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΑΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ
   
   





Λήθαργος Λήθαργος Reviewed by Dominica on Αυγούστου 27, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.