ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020) - Επίσημα δελτία τύπου

 


                                         ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ


                                                     Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2020


                                                                  ΔΟΚΙΜΙΑ


Νίκολας Α. Χρηστάκης

ΤΟ ΤΟΞΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Η βαθιά και διαρκής επίπτωση του κορωνοϊού στον τρόπο ζωής μας

 

Στην ελληνική μυθολογία, ο θεός Απόλλωνας ο Εκηβόλος, δηλαδή αυτός που εξαπολύει αθέατος τα βέλη του από απόσταση, όπως ήταν ένα από τα αναρίθμητα προσωνύμιά του, μπορούσε να σώσει τους ανθρώπους από επιδημίες, συνάμα όμως μπορούσε και να τους βλάψει εκτοξεύοντας θανατηφόρους λοιμούς με τα βέλη του.

 

Το Τόξο του Απόλλωνα είναι μια ενδελεχής, επιστημονική ανάλυση για το πώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού πρόκειται ν’ αλλάξει τον τρόπο ζωής μας για πάντα. Ο γνωστός Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale Νίκολας Χρηστάκης, μέσα από τη νέα του μελέτη, απαντά σε μια σειρά από ερωτήματα:

·       Πώς η πανδημία Covid-19 μπορεί να συγκριθεί με τις πανδημίες του παρελθόντος, όπως αυτή της γρίπης του 1957 και του 1918;

·       Τι μας διδάσκουν οι πανδημίες του παρελθόντος για τον Covid-19; Πώς αντίδρασή μας στην πανδημία Covid-19 συγκρίνεται με τις αντιδράσεις μας σε παρελθούσες επιδημίες;

·       Ενώθηκαν οι άνθρωποι στο παρελθόν, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με πανδημίες; Μας ενώνει η ασθένεια και ο θάνατος; Με ποιους τρόπους μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό;

·       Οι πανδημίες ευνοούν την καχυποψία και την έξαρση ψευδών ειδήσεων;

·       Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πάντα την ικανότητά τους να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον, για να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις;

·       Ποια μαθήματα μπορούμε να διδαχθούμε από άλλες κοινότητες ή από το παρελθόν, τα οποία θα μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε;

 

Μάθε πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την κατάσταση σήμερα, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, που το τόξο του Απόλλωνα είναι εδώ, στο παρόν;

 

Βιογραφία:

Ο Νίκολας Α. Χρηστάκης, Ελληνοαμερικανός κοινωνιολόγος και γιατρός, γνωστός για την έρευνά του στα κοινωνικά δίκτυα και στους κοινωνικοοικονομικούς, βιολογικούς και εξελικτικούς παράγοντες της συμπεριφοράς, της υγείας και της μακροζωίας. Είναι καθηγητής κοινωνικών και φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Ανθρώπινης Φύσης. Είναι επίσης συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Δικτύων του Yale. Είναι μέλος του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών από το 2006, της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης από το 2010 και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών από το 2017. 

 

Το 2009, συμπεριελήφθη στον κατάλογο των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων στον κόσμο του περιοδικού Time. Το 2009 και το 2010, συμπεριελήφθη από το περιοδικό Foreign Policy στον κατάλογο των κορυφαίων στοχαστών παγκοσμίως.


                          ---------------------------------------------------------------------



Anthony Peake

ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΣΥΜΠΑΝ

Από την αυγή της ιστορίας, οι πολιτισμοί ανά την υφήλιο έχουν καταγράψει συναντήσεις με τους Άλλους – νοήμονα όντα με ξεκάθαρα μη ανθρώπινη προέλευση. Αυτό το βιβλίο αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη έρευνα που έγινε ποτέ πάνω σε τέτοιους επισκέπτες από άλλους κόσμους, από θεούς, αγγέλους και δαίμονες έως τελώνια, στοιχειά, φαντάσματα, UFO, εξωγήινους και αόρατους φίλους της παιδικής ηλικίας. Εξερευνά συναντήσεις με μη ανθρώπινα όντα, οι οποίες έχουν λάβει χώρα μετά τη λήψη διμεθυλοτριπταμίνης, αγιαουάσκα ή LSD, και κατά τη διάρκεια συνειδητών ονείρων, επιθανάτιων και εξωσωματικών εμπειριών.

 

Εκτός από μια πλήρη ανάλυση της ιστορίας αυτών των πολλών και ποικίλων συναντήσεων, το βιβλίο επιχειρεί μια τολμηρή ερμηνεία –που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ έως τώρα– της αληθινής φύσης αυτών των όντων.

 

 

Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη έρευνα για οντότητες που φαίνεται να υφίστανται σε ένα άλλο, κρυφό σύμπαν. Ο συγγραφέας μελετά και συγκρίνει αρχαίους και σύγχρονους πολιτισμούς, φιλοσοφικές θεωρίες και θρησκευτικές δοξασίες, επιστημονικές έρευνες και υποκειμενικές ανθρώπινες μαρτυρίες, αναφορές για φαντάσματα και εξωγήινους, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει «παράξενες» εμπειρίες που έχουν βιώσει πολλοί από μας και να ανοίξει τους ορίζοντές μας προς μια άλλη, μη συνειδητή πραγματικότητα.

 

Βιογραφία:

Ο Anthony Peake (Άνθονι Πικ) είναι ένας από τους πιο πρωτότυπους στοχαστές του κόσμου πάνω στη μελέτη διαφοροποιημένων καταστάσεων συνείδησης. Το έργο του εστιάζει στην αναζήτηση επιστημονικά βασισμένων απαντήσεων στα μεγάλα μυστήρια της ανθρώπινης συνείδησης, από τις επιθανάτιες εμπειρίες έως την πραγματικότητα πίσω από τις συναντήσεις με εξωγήινους. Στα ρηξικέλευθα βιβλία του περιλαμβάνονται το Ανοίγοντας τις πύλες της αντίληψης και το Η εξωσωματική εμπειρία.



Αλέξανδρος Γ. Αλέμης

Η ΕΥΦΥΪΑ

Πώς, αλήθεια, ορίζουμε την ευφυΐα; Είναι η ακαδημαϊκή μόρφωση; Είναι η ικανότητα διοίκησης; Είναι η ικανότητα να βγάζουμε χρήματα; Τι ακριβώς είναι αυτό που αποκαλούμε «ευφυΐα»;

 

Η ευφυΐα, σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι η ικανότητα να επιλύουμε τα προβλήματα της ζωής και να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στο διάβα της, εξασφαλίζοντας έτσι μια καλή ζωή. Τόσο η επίλυση των προβλημάτων όσο και η αναγνώριση των ευκαιριών προϋποθέτουν την ύπαρξη πολλών και διαφορετικών ικανοτήτων.

 

Ο συγγραφέας, λοιπόν, αναλύει την ευφυΐα σε 65 χαρακτηριστικά γνωρίσματα και ισχυρίζεται ότι τα περισσότερα μπορεί κανείς να τα αποκτήσει μέσα από τη μάθηση και την καλλιέργειά τους. Κάθε χαρακτηριστικό μπορεί να το βελτιώσει, εφόσον δουλέψει επιμελώς προς αυτή την κατεύθυνση. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, μπορείς να ανακαλύψεις πόσα από αυτά τα γνωρίσματα κατέχεις, σε ποιον βαθμό τα κατέχεις, και σε ποια από αυτά χρειάζεται να βελτιωθείς, ως εκ τούτου να αυξήσεις την ευφυΐα σου και άρα την ικανότητά σου να επιλύεις τα προβλήματα της ζωής σου!

 

 

Βιογραφία:

Ο δρ. Αλέξανδρος Γ. Αλέμης είναι οδοντίατρος στο Σικάγο του Ιλλινόις. Ασκεί την οδοντιατρική από το 1986 και είναι ιδρυτής του πολυϊατρείου Family Dental Care Group. Είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας και συγγραφέας.


                               ---------------------------------------------------------


Andrew J. Scott & Lynda Gratton

Η ΝΕΑ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Ένας πρακτικός οδηγός για τη μακροζωία και πώς μπορούμε να φτάσουμε σε βαθύ γήρας παραμένοντας συγχρόνως ενεργοί, καθώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο μας. Έξυπνες νέες τεχνολογίες. Μεγαλύτερες, πιο υγιείς ζωές. Η ανθρώπινη πρόοδος έχει ανέλθει σε μεγάλα ύψη, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί άγχος για το πού κατευθυνόμαστε. Απειλούνται οι θέσεις εργασίας μας; Εάν ζούμε στα 100, θα σταματήσουμε ποτέ πραγματικά να δουλεύουμε; Και πώς αυτό θα αλλάξει τον τρόπο που αγαπάμε, διαχειριζόμαστε και μαθαίνουμε από άλλους;

 

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι εξελίξεις στην τεχνολογία και τη μακροζωία δεν συνδυάστηκαν με την υποστήριξη καινοτομιών στις κοινωνικές μας δομές. Στην εποχή μας, της άνευ προηγουμένου αλλαγής, δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα νέους τρόπους διαβίωσης και εργασίας και αυτό δημιουργεί μια αυξανόμενη ένταση μεταξύ των παραδοσιακών συμπεριφορών μας και του κόσμου στον οποίο ζούμε.

 

Αντλώντας από τους τομείς της ψυχολογίας και των οικονομικών, οι συγγραφείς προσφέρουν ένα απλό πλαίσιο βασισμένο σε τρεις θεμελιώδεις αρχές (Αφήγηση, Εξερεύνηση και Σχέση) για να μας δώσει τα εργαλεία να κατανοήσουμε και να περιηγηθούμε στις μελλοντικές προκλήσεις.

 

Βιογραφία:

Ο Andrew J. Scott (Άντριου Τζ. Σκοτ) είναι καθηγητής Οικονομικών στο London Business School και ακαδημαϊκός σύμβουλος στο Κέντρο Μακροβιότητας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης. Οι πολυβραβευμένες του έρευνες, καθώς και το συγγραφικό και διδακτικό του έργο, προσφέρουν ιδέες που συμβάλλουν σε μια σφαιρική κατανόηση των μεγάλων μεταβολών που αναδιαμορφώνουν τον κόσμο μας, αλλά και τις δράσεις που χρειάζεται να αναλάβουμε για να ευημερήσουμε ατομικά και ως κοινωνία.

 

Η Lynda Gratton (Λίντα Γκράτον) είναι καθηγήτρια Διοικητικής Πρακτικής στο London Business School, το οποίο της απένειμε το Βραβείο Διδακτικής Αριστείας (Excellence in Teaching Award) το 2015 και όπου διευθύνει το φημισμένο πρόγραμμα για το Μέλλον της Εργασίας. Η Lynda λειτουργεί ως επίτροπος στο Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη Νέα Εκπαίδευση και το Εργασιακό Θεματολόγιο και παρευρίσκεται στο Νταβός από το 2013. Κατατάχθηκε από το Thinkers50 ως μία από τους δεκαπέντε καλύτερους επιχειρηματικούς στοχαστές παγκοσμίως, και το 2018 διορίστηκε από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ως μέλος του Συμβουλίου για τον Σχεδιασμό της Κοινωνίας της Εκατονταετούς Ζωής.


                                       -------------------------------------------------------


Παύλος Καστανάς

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ

Ο Παύλος Καστανάς, γνωστός ως Αstronio, είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια όλοι εμείς ταξιδεύουμε στο Διάστημα και εξερευνούμε το σύμπαν από τον καναπέ μας. Η αγάπη του για την αστροφυσική, η ανάγκη του για δράση και κοινωνική συνεισφορά και το ανήσυχο καλλιτεχνικό του πνεύμα τον ώθησαν να ξεκινήσει ένα επιστημονικό κανάλι στο YouTube πριν από τρία χρόνια. Σήμερα μετρά 166.000 συνδρομητές, ενώ στο κανάλι του έχει φιλοξενήσει μεγάλους θεωρητικούς φυσικούς, όπως τον Δημήτρη Νανόπουλο και τον Αμερικανό αστροφυσικό Neil deGrasse Tyson (Νιλ ντεΓκρας Τάισον).


                                ------------------------------------------------------------


Jacqueline Newman

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ  

Ο γάμος όπως τον γνωρίζουμε έχει αλλάξει, και το ίδιο έχει αλλάξει και το διαζύγιο. Οι γυναίκες βγάζουν περισσότερα χρήματα από τους άντρες. Οι πατεράδες κερδίζουν διαμάχες για την επιμέλεια. Οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμοι. Σε αυτόν τον αξιοθαύμαστα εύστοχο και σαφή οδηγό, η κορυφαία δικηγόρος της Νέας Υόρκης σε θέματα διαζυγίου Jacqueline Newman (Zακλίν Νιούμαν) μοιράζεται τα μυστικά της από τις άνω των δύο δεκαετιών δικαστικές διαμάχες.  Αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει:

       να αποφασίσετε αν είστε πραγματικά έτοιμοι να πάρετε διαζύγιο·

       να προστατέψετε τα οικονομικά σας και να καταλάβετε το μοίρασμα της περιουσίας·

       να βρείτε τον σωστό δικηγόρο για τη δική σας περίπτωση·

       να επιτύχετε το πλάνο που επιθυμείτε για την επιμέλεια των παιδιών·

       να τα καταφέρετε και να παραμείνετε υγιείς εν μέσω μιας περιόδου αναστάτωσης.

 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Νιούμαν έχει εφαρμόσει τις στρατηγικές της επί των διαζυγίων και έχει καθοδηγήσει πελάτες επί εικοσιτετραώρου βάσεως στο πώς να ρυθμίσουν κάθε πλευρά του διαζυγίου τους. Τώρα, σε αυτό το βιβλίο-σταθμό, προσφέρει τα ίδια εργαλεία και τακτικές στους αναγνώστες. Η Νιούμαν ρίχνει επίσης φως στη «βιομηχανία διαζυγίων», όπου ειδικοί επωφελούνται οικονομικά από έντονα συγκρουσιακές διαμάχες. «Το διαζύγιο», λέει, «μπορεί να είναι απλό, ακόμα κι αν δεν είναι φιλικό».

 

Γεμάτο με σοφία σκληρά κερδισμένη και με αίσθηση του χιούμορ, είναι ένα ουσιώδες ανάγνωσμα για καθέναν που επιζητεί να αναδυθεί από τον χωρισμό πιο δυνατός, πιο ευτυχισμένος και πιο ασφαλής. Αλλά και για όποιον δεν έχει μπει ούτε σχεδιάζει προς τον παρόν να μπει σε διαδικασία διαζυγίου, το βιβλίο αποτελεί ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, καθώς παρουσιάζει, με παραδείγματα υποθέσεων, τις εναλλαγές που μπορούν να παρουσιαστούν ανά πάσα στιγμή στη ζωή των ανθρώπων και τον τρόπο με τον οποίο ένας ευτυχισμένος γάμος μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να μετατραπεί σε αφόρητη κατάσταση για όλη την οικογένεια.

 

Βιογραφία:

Η Jacqueline Newman (Zακλίν Νιούμαν) είναι διευθυντικό στέλεχος και συνέταιρος στη δικηγορική εταιρεία διαζυγίων Berkman Bottger Newman & Schein, LLP της Νέας Υόρκης. Ειδικεύεται σε σύνθετες περιπτώσεις μεγάλων περιουσιών και στη διαπραγμάτευση προγαμιαίων συμβολαίων. Η Νιούμαν εμφανίζεται ως ειδική σχολιάστρια στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, και σε έντυπα όπως New York TimesNew York PostBusiness InsiderTimeUSA Today, και Glamour.


                                        ----------------------------------------------------



                                                           ΙΣΤΟΡΙΑ


Chris Jaymes

ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Ένα ξεχωριστό graphic novel για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

«Πρόθεσή μου είναι το βιβλίο να παρουσιάσει στον κόσμο έναν πόλεμο για τον οποίο οι περισσότεροι ελάχιστα γνωρίζουν και να κεντρίσει το ενδιαφέρον για πλατύτερη ενημέρωση γύρω από αυτό το τόσο κοντινό τελικά παρελθόν μας», αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας.

 

Ο ίδιος ασχολήθηκε με την Επανάσταση του 1821 για δέκα περίπου χρόνια, ενώ ταξίδεψε από το Σούλι μέχρι τη Μονεμβασιά πριν καταθέσει τη δική του ματιά, που προέκυψε μέσα από την  προσωπική του έρευνα.

 

Στην ιστορία ανέλαβε να δώσει σάρκα και οστά o Αργεντινός κομίστας Ale Aragon, δημιουργώντας, με τις συγκλονιστικές εικόνες του, ένα εξαιρετικό εικαστικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του σεναρίου. Με κεντρικό ήρωα τον Μάρκο Μπότσαρη και την πολυκύμαντη σχέση του με τον Αλή Πασά, το στόρι εξελίσσεται  αγγίζοντας «στιγμές» μεγάλες και τόπους ιερούς, όπως το Σούλι, το Μεσολόγγι, το Χάνι της Γραβιάς.


                                       -----------------------------------------------------



ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 1821-2021

Ένα χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με τα πιο σημαντικά γεγονότα του πρώτου χρόνου της ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα.


                                  --------------------------------------------------------



Γεράσιμος Ψυχαριώτης

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Κακουχίες του ελληνισμού από τον συνεχιζόμενο τουρκικό πρωτογονισμό

Μια προσέγγιση ιστορικοπαιδευτικού ενδιαφέροντος

 

Το παρόν μελέτημα απευθύνεται πρωτίστως στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους. Ο συγγραφέας επιθυμεί να τους καταστήσει κοινωνούς των σκέψεών του και των αιτιολογιών τους. Η ιστορική συλλογική μνήμη –που η κοινωνία αυτοδύναμα συντηρεί στη συνείδησή της– συνοδεύεται από την ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων, με τη συνδρομή και των μαρτυριών των πρωτεργατών τους, ενώ διαφυλάσσει τις σημαντικές μαρτυρίες τους, που ίσως δεν αξιοποιούνται από την επιστημονική ιστορία.

 

Η τελευταία, αναντίρρητα, είναι σπουδαίο και όντως δύσκολο πνευματικό έργο. Μαζί, είναι και ψυχρή εκλογίκευση των ιστορικών γεγονότων. Τόσο σημαντική και αναγκαία, όσο και το έργο του νεκροτόμου. Όμως, από την ψυχρή και δύσκαμπτη επιστημονική διείσδυση, που πραγματοποιεί στα δεδομένα του ο επαγγελματίας ιστορικός, απουσιάζει η αλήθεια της ψυχής. Απουσιάζουν δηλ. τα βιώματα των πρωταγωνιστών τους, των κοινωνιών και των ηγεσιών τους. Τα τελευταία, όμως, είναι η καθολική ιστορική αλήθεια, κι αυτήν αξίζει να γνωρίσουν οι επόμενες γενιές. Η καθολική ιστορική αλήθεια δεν παραμερίζεται, ενώ μπορεί να κατανοηθεί στο βάθος της, αν, π.χ., δει τα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής μέσα από τα μάτια ενός πρωταγωνιστή τους, του Η. Βενέζη, στο έργο του - ιστορικό ντοκουμέντο Το Νο 31328 (εκδ. Εστία, Αθήνα 1995).

 

Μπορεί να υποστηριχθεί ότι το συνειδησιακό υπόλειμμα, αυτό που καταστάλαξε από την αμεσότητα του ιστορικού δραματουργού και της δραματουργίας του, είναι αυτό που ιδρύει το βίωμα, που εδραιώνει στη μνήμη του ίστορος λαού, της κοινωνίας, τη μέγιστη προσέγγιση στην ιστορική αλήθεια. Τελικά, αυτό είναι η ιστορική συλλογική μνήμη, το ενίσχυμα της εθνικής συνείδησης, τόσο πολύτιμο για τις ιστορικές κοινωνίες, όπως η ελληνική, που τις καθιστά σεβαστές και υπολογίσιμες στην πανανθρώπινη συνείδηση.


                             -------------------------------------------------------------------


                                            ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


Αλίκη Γεωργούλη

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ ΣΤΟΝ ΒΕΡΣΑΤΣΕ

«Ένα καλό βιβλίο για μένα είναι μια σειρά ιστορίες που μπλέκονται μεταξύ τους», έλεγε η Αλίκη Γεωργούλη χρόνια πριν αρχίσει να γράφει η ίδια το δικό της βιβλίο. Όσο το έγραφε ρωτούσε συγγενείς και φίλους αν ήταν καλό, αν «άξιζε τίποτα» ή μήπως σ’ όλους φαινόταν τόσο όμορφο επειδή την ξέραμε και την αγαπούσαμε.

 

Το βιβλίο ΕΙΝΑΙ όμορφο, όπως ήταν κι η Αλίκη. Είναι ιστορίες που μπλέκονται μεταξύ τους και αφηγούνται όχι τόσο τη ζωή της, όσο περιστατικά που έχουν πλάκα, ενδιαφέρον, συγκινήσεις και εικόνες από άλλες εποχές, κι ακόμα απ’ την εποχή που ζούμε. Τα πρόσωπα που ήξερε κι αγαπούσε περνάνε μέσα από τις σελίδες λέγοντας τις δικές τους ιστορίες. Ο Τσαρούχης, ο Κατράκης, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, φίλοι λένε τις ατάκες τους και φεύγουν για να δώσουν τη θέση τους σε άλλους που συνεχίζουν απλά, φυσικά, όπως ακριβώς μιλάνε οι άνθρωποι μεταξύ τους, όταν δεν έχουν πολλά πράγματα να κρύψουν.

 

Όπως δηλαδή συμβαίνει στην κανονική ζωή. Το Από τον Λένιν… στον Βερσάτσε είναι ένα καλό βιβλίο σαν μια καλή ζωή.

 

Βιογραφία:

Η Αλίκη Γεωργούλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και μεγάλωσε στην Πλατεία Αγάμων (σημερινή Πλατεία Αμερικής), την εποχή που οι πλατείες της Αθήνας έμοιαζαν μ’ εξοχές. Αποφάσισε νωρίς να γίνει ηθοποιός. Αφού απορρίφθηκε από τις εξετάσεις του Εθνικού και της Σχολής του Κουν, έγινε η πρώτη μαθήτρια του Ροντήρη στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών κι άρχισε αμέσως να παίζει στο θέατρο, διαλέγοντας πάντα αυτό που λέμε «ποιοτικά έργα» και καλούς ρόλους.

 

Στη διάρκεια της Επταετίας δεν δούλεψε σαν ηθοποιός – δεν μπορούσε να δουλέψει λόγω των προοδευτικών (αριστερών) της πεποιθήσεων. Πέρασε την Επταετία μεγαλώνοντας τον γιο της και κάνοντας μεταφράσεις θεατρικών έργων ή δουλεύοντας στην Εταιρεία Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη.

 

Το 1981 άνοιξε μόνη της το Θέατρο Αποθήκη στου Ψυρρή, στην πιο «ντεμοντέ» τότε περιοχή της πόλης. Το Θέατρο Αποθήκη ευδοκίμησε σ’ όλη τη δεκαετία του ’80, κι η Αλίκη κατάφερε να το κρατήσει ζωντανό μέχρι το τέλος.

 

 

Η Γεωργούλη υπήρξε φίλη ανθρώπων όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Γαλάτεια Καζαντζάκη, ο Τάσος Βουρνάς, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Κώστας Κοτζιάς, ο Κώστας Γαβράς. Υπήρξε, επίσης, σύζυγος του Αλέκου Αλεξανδράκη. Στο βιβλίο της διηγείται μικρά και μεγάλα προσωπικά περιστατικά, χωρίς πάθος και αρνητικά συναισθήματα, με ειλικρίνεια και λεπτότητα, αποκαλύπτοντας αφώτιστες πτυχές του βίου και του χαρακτήρα φίλων και συντρόφων της.

 

Πέθανε το καλοκαίρι του 1995.


                                 -------------------------------------------------------


Γιώργος Τζιτζικάκης

Ο ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ

Ο Παραθεριστής είναι οργισμένος και προκλητικός. Νιώθει ηττημένος και μόνος. Ενίοτε αγαπά τα πάντα και άλλοτε τα αποστρέφεται. Παραθερίζει σε ένα ελληνικό νησί, παρατηρεί τους γύρω του, συναναστρέφεται και συγκρούεται με ήρωες που του προκαλούν εντύπωση, ρισκάρει να μιλήσει για όσα άλλοι δεν μιλούν, και νιώθει ένας παρίας, ένας αταίριαστος άνθρωπος με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

 

Κατ' ουσίαν, ο Παραθεριστής είσαι εσύ! Εσύ που συναναστρέφεσαι άλλους προσπαθώντας να τους καταλάβεις και εκείνοι που επιχειρούν να κάνουν το ίδιο μαζί σου. Εσύ που το μυαλό σου καταγράφει όσα εισπράττει από την κοινωνία γύρω σου και έρχονται μέρες τις οποίες νιώθεις κομμάτι της, ενώ άλλες δεν ταιριάζεις με τίποτα μαζί της.

 

Ο Παραθεριστής εξιστορεί την ιστορία του για συγκεκριμένο λόγο. Η καταγραφή του αποτελεί ένα πρότυπο θεραπευτικό πείραμα που συστήθηκε στον συγγραφέα από ψυχιάτρους και ψυχολόγους προς απόσπαση της σκέψης από στρεσογόνες, καταθλιπτικές και αυτοκτονικές τάσεις. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικές εμπειρίες και ταυτόχρονα ένα τραχύ εγχειρίδιο του ευ ζην, που το χαρακτηρίζει η ωμή ευθύτητα γραφής (όπως και η ζωή), η δράση αντί της παραίτησης, η αναζήτηση της ουσίας της ζωής, η επιφάνεια των διαπροσωπικών σχέσεων, η διατήρηση της ελπίδας, η εξάλειψη των ταμπού, η αποδοχή του εαυτού μας (με τις ήττες και τις νίκες του) και η αποτύπωση της τρέλας ως ένα ακόμη πρόσωπο του στρες που καθημερινά μαστίζει τις ζωές όλων μας.

 

Βιογραφία:

Ο Γεώργιος Ελ. Τζιτζικάκης γεννήθηκε το 1981, ζει στην Αθήνα και κατάγεται από τα Χανιά. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημόσιες Σχέσεις, από το 2008 κατέχει τον τίτλο του Reiki Therapist of Usui System of Natural Healing, και έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον χώρο της Καλλιτεχνικής Βιβλιοδεσίας.

 

Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή ξεκινά από τα εφηβικά του χρόνια. Στα δεκαεπτά του κερδίζει βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το διήγημά του «Ο Ζητιάνος» και εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Σιωπή... η δυνατότερη κραυγή...» Έκτοτε, έχει γράψει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, θεατρικά έργα, παραμύθια και στίχους για τραγούδια. Συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας ως αξιολογητής κειμένων και σύμβουλος εκδόσεων και αρθρογραφεί για θέματα που αφορούν στη λογοτεχνία, τη μουσική και το θέατρο, ενώ επί σειρά ετών έχει ασχοληθεί με την παραγωγή μουσικών εκπομπών στο ραδιόφωνο.

 

Το 2015 και 2016, τα μυθιστορήματα «Τ' αηδονιού το δάκρυ» και «Ένα δράμι δύναμης», ψηφίστηκαν από τους αναγνώστες στα Βραβεία Βιβλίου Public και κατέκτησαν το καθένα από μια θέση ανάμεσα στα δέκα επικρατέστερα στις κατηγορίες «Ελληνικό Μυθιστόρημα» και «Ηρωίδα Έμπνευση».

 

Ο «Παραθεριστής» είναι το όγδοο βιβλίο του συγγραφέα και αποτελεί ένα auto-fiction μυθιστόρημα, βασισμένο σε πραγματικές εμπειρίες, η καταγραφή του οποίου αποτέλεσε για τον ίδιο ένα πρότυπο θεραπευτικό πείραμα.

 

                                             ---------------------------------------


 

ΘΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ – ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ ΑΝΗΜΕΡΑ

 

Ένα μεγάλο μέρος αφορά δημοσιευμένα κείμενα πριν από μια δεκαπενταετία στο Penthouse αλλά και στην Athens Voice, όπου παρουσιάζονται οι συνήθειες, τα πάθη και τα ήθη των τηλεοπτικών μας αστεριών, που –δόξα τω Θεώ– υπάρχουν και αναφύονται διαρκώς. Φυσικά, υπάρχουν και καινούργια κείμενα για τη βασιλεία των μαγείρων, των ηλεκτρολόγων, του Ντάνου και όλων των υδραυλικών που ξαφνικά σαν τη Γαλλική Επανάσταση ξεχύθηκαν στο τηλεοπτικό πεδίο να αρπάξουν αυτό που δικαιωματικά τούς ανήκει…

 

Το βιβλίο θα συνοδεύεται από δεκάδες φωτογραφίες των πραγματικών ηρώων που συνάντησε ο συγγραφέας. Το σύμπαν αυτό, το σχεδόν αλμοδοβαρικό, ένα παλίμψηστο καψούρας και άνομων πράξεων του γλεντιού της νύχτας και του πάθους.

 

                                     ---------------------------------------------------


ΕΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΡΑΦ

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΛΑΧΤΑΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ

Ένας πίνακας εξαιρετικά λεπτών αποχρώσεων, ένα μυθιστόρημα με εξαιρετική πλοκή και πολλές συναισθηματικές εναλλαγές, η ιστορία μιας ατίθασης γυναίκας. Μιας γυναίκας, που λαχταρούσε να αγαπήσει.

 

Βιογραφία:

Η Εκατερίνα Γκραφ (λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Έλενας Μπογκατιριόβα - Ξανθοπούλου) γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1956 στο Ισμαήλ της Ουκρανίας, στις εκβολές του Δούναβη. Φοίτησε στο τμήμα Ρωμανικής και Γερμανικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κιέβου. Εργάσθηκε ως μεταφράστρια στο πρακτορείο «Ιντουρίστ» και αργότερα στην KGB στην Ουκρανία απ’ όπου αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Λοχαγού. Από το 1999 είναι μέτοχος και Γενική Διευθύντρια σε Τουριστική Επιχείρηση στο Κίεβο.


                                    -------------------------------------------------


                                                            ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ



Maria Speck

AΡΧΑΙΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Η Maria Speck μάς αναλύει πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρχαίους σπόρους όπως το κριθάρι, η πολέντα, το δίκκοκο σιτάρι, το κινόα και το φαγόπυρο σε νέα σύγχρονα πιάτα.

 

Χρησιμοποιώντας τους αρχαίους σπόρους προσφέρουμε στον οργανισμό ενέργεια μέσω των υδατανθράκων που περιέχουν, αλλά και πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

 

Οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής θα βρουν εύκολες και γρήγορες συνταγές για να τις εντάξουν στη διατροφή τους.


                                          ----------------------------------------------


                                                   ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Ο ΡΟΔΟΜΑΓΟΥΛΟΣ

Μια τρυφερή ιστορία για παιδιά από τον γνωστό ηθοποιό.


ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020) - Επίσημα δελτία τύπου ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020) - Επίσημα δελτία τύπου Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.