Το γράμμα που δεν έλαβες ποτέ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Πόσα γράμματα έχουν γραφτεί καί έχουν μείνει,ακόμη καί για πολλά χρόνια,καταχωνιασμένα καί ξεχασμένα μέσα σε συρτάρια,κουτιά κι άλλα απίθανα μέρη; Πόσα ''σ'αγαπώ'',''συγγνώμη'' καί πολλά επιπλέον συναισθήματα κρύβονται μέσα τους,γιατί δεν ειπώθηκαν ποτέ,είτε από τον φόβο της απόρριψης,είτε από εγωϊσμό,είτε από το λανθασμένο σκεπτικό πως ό,τι έχουμε στην ζωή μας είναι δεδομένο καί πάντα εκεί; Πόσο αλλιώτικες θα ήταν,άραγε,οι ζωές πολλών ανθρώπων,αν εξέφραζαν όλα όσα ένιωθαν; Πόση αγάπη θα ένιωθαν καί πόσο πόνο θα γλίτωναν; Ο χρόνος,δυστυχώς,είναι αμείλικτος καί εμείς στέκουμε ανήμποροι/ες μπροστά του.
   Επέστρεψα πιο σύντομα απ'ό,τι υπολόγιζα στην ανάγνωση των αισθηματικών μυθιστορημάτων καί η επιλογή του βιβλίου,που διάβασα καί σας παρουσιάζω σήμερα,θεωρώ πως ήταν πολύ επιτυχής. Ο λόγος για το βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Αγγελικής-Λυριάννας Χατζηρήγα,με τίτλο ''Το γράμμα που δεν έλαβες ποτέ''. Ένα βιβλίο που με εξέπληξε ευχάριστα καί ήταν ανώτερο των προσδοκιών μου.
  Αν καί έχουμε στα χέρια μας ένα πρωτόλειο δείγμα γραφής,η αλήθεια είναι πως είναι δομημένο με ορθό τρόπο καί σωστή χρήση του λόγου. Η συγγραφέας αν καί νεαρή στην ηλικία έχει,κατ'εμέ,μία πολύ καλή καί εξελίξιμη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε καί είχαμε αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιεί οικείο,καθημερινό λεξιλόγιο,χωρίς τάσεις εντυπωσιασμού. Μοιάζει σαν να μην βάζει φρένο στις σκέψεις των ηρώων της. Τους αφήνει ελεύθερους να πούν όσα αισθάνονται εκείνη την στιγμή. Διέκρινα,επίσης,μία δόση λυρικότητας στην γραφή της που μου ταίριαξε πολύ με όλα όσα ειπώνονται μέσα στην ιστορία. 
  Ευρηματικός δε,ο τρόπος που επιλέγει να αποτυπώσει η συγγραφέας την ιστορία πάνω στο χαρτί. Αντί να γράφει καί να χωρίζει την υπόθεση σε κεφάλαια,γράφει γράμματα όπου εκεί μέσα περιέχονται όλα τα συναισθήματα καί εξελίσσεται η πλοκή. Αγαπημένο μου στοιχείο του βιβλίου η παράλληλη εξιστόρηση των γεγονότων καί από τους δύο ήρωες. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μία συνολική εικόνα του τι συνέβαινε. Μπορούσαμε να μπούμε στην θέση των ηρώων καί να κατανοήσουμε το τι βιώναν κι ένιωθαν την εκάστοτε στιγμή. Τους διακρίνει μία αληθοφάνεια,που τους καθιστά γνώριμους στο αναγνωστικό κοινό καί γιατί όχι,να μην ταυτιστούν ως ένα βαθμό μαζί τους.
  Οι νέοι συγγραφείς,όπως έχω ξαναπεί,είναι εκείνοι/ες που θα βάλουν τις βάσεις για την λογοτεχνία του μέλλοντος στην χώρα μας. Πρέπει να τους στηρίζουμε στις προσπάθειές τους. Πιστέψτε με. Υπάρχουν πολλά ταλέντα εκεί έξω που αξίζει να τα προσέξουμε. 
   Το βιβλίο,αν καί σχετικά μικρό σε όγκο,είναι τεράστιο από άποψη συναισθημάτων. Από τον απόλυτο έρωτα καί την ευτυχία έως τον υπέρτατο πόνο καί την απελπισία. Μου άρεσε αυτή η υπερβολή. Άλλωστε,όταν μιλάμε για έρωτα,είναι δεδομένο κάτι τέτοιο. Είναι δύο έννοιες ταυτόσημες. Αν απουσιάζει το ένα,το άλλο αυτόματα παύει να υπάρχει. Θα κάνουμε πολλές φορές αυτό το μπρος-πίσω καί θα ''τρέξουμε'' μέσα στον χρόνο παράλληλα με τους ήρωές μας.
   Κλείνοντας το βιβλίο,δεν θα σας πώ προφανώς την κατάληξη της ιστορίας,ένιωσα ότι διάβασα την αληθινή ιστορία κάποιου ζευγαριού εκεί έξω. Η συγγραφέας κατάφερε καί με συνεπήρε στον κόσμο τους καί να μου τους παρουσιάσει έτσι ώστε να πεισθώ πως υπάρχουν κάπου γύρω μου. Καί το κυριότερο όλων; Είναι πως πήρα ένα σημαντικό μάθημα για τις ανθρώπινες σχέσεις καί τον τρόπο που θα έπρεπε κανονικά να σκεφτόμαστε.
   Το μυθιστόρημα κάθε άλλο παρά ανούσιο καί σαχλό μπορεί να θεωρηθεί. Είναι ουσιαστικό καί μεστό. Εμβαθύνει στις σύγχρονες ερωτικές σχέσεις χωρίς κάτι το αισχρό. Καί επειδή ξέρω πως αρκετοί/ες δεν σας αρέσει να διαβάζετε περιγραφές ερωτικών σκηνών,η συγγραφέας δεν τις εντάσσει μέσα στο κείμενό της. Γι'αυτόν τον λόγο αξίζει να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. Εμένα μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.
                                                           Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                   ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Γράμματα δίχως παραλήπτες. Γράμματα που γράφτηκαν, μα δεν απεστάλησαν ποτε. Λέξεις σκονισμένες επάνω στο χαρτί. Λόγια που εμειναν υποσχεσεις. Ενας έρωτας απολυτος, μα και τόσο μοναχικος! Μην περιμένεις να σου συστηθούν. Γεννήθηκαν ανώνυμοι να σου υπενθυμίσουν όλα όσα άθελα σου ή μη οδήγησες στη λήθη! Πως ο αποχωρισμός γεννά τον θάνατο μεσα στη ζωή και πως ο θάνατος γίνεται ζωή στο αντάμωμα. Να σου τονισουν πως οι λέξεις υπάρχουν για να μοιράζονται και όχι να σκορπίζονται πριν χαθούν, μια για πάντα, ολότελα στο άπειρο. Εκείνος κ εκείνη… η ίδια ερωτική ιστορία από δυο διαφορετικές οπτικές! Ποιος είχε άδικο κ ποιος δίκιο; Ο χρόνος θα δικάσει…

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΛΥΡΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΡΗΓΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ




   
  

Το γράμμα που δεν έλαβες ποτέ Το γράμμα που δεν έλαβες ποτέ Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 12, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.