Το Πεπρωμένο της Σάρκας

 



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Μέχρι που είναι ικανός να φτάσει ένας άνθρωπος για να πετύχει τους στόχους του καί να αποκτήσει την απόλυτη δόξα; Ποιός είναι αυτός που θα ορίσει τις ζωές των ανθρώπων; Με ποιά κριτήρια ξεχωρίζει ποιοί άνθρωποι αξίζει να ζήσουν καί ποιοί όχι; Πόσες θυσίες απαιτεί η επιστήμη για να προχωρήσει μπροστά καί να εξελιχθεί; Πότε οι γιατροί έχουν την δικαιοδοσία να επιλέξουν ανάμεσα στην ζωή καί τον θάνατο; Άραγε,ποιό είναι το πεπρωμένο της σάρκας;
   ''Εδιμβούργο 1847. Ο Γουίλ Ρέιβεν είναι φοιτητής Ιατρικής, μαθητευόμενος του πρωτοπόρου και διάσημου δόκτορος Σίμσον. Η Σάρα Φίσερ, η υπηρέτρια του Σίμσον, διαθέτει την ίδια ευφυΐα με τον Ρέιβεν αλλά κανένα από τα προνόμιά του. Όταν ανεξήγητοι φόνοι και φρικτά παραμορφωμένα πτώματα αναστατώνουν την Ολντ Τάουν, ο Ρέιβεν και η Φίσερ θα βρεθούν βυθισμένοι στις σκοτεινές σκιές του υποκόσμου του Εδιμβούργου. Και, για να καταφέρουν να βγουν ζωντανοί, θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ανακαλύψουν ποιος βρίσκεται πίσω από αυτούς τους αποτρόπαιους θανάτους.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Το συγγραφικό δίδυμο Ambrose Parry κάνει ένα δυναμικό ντεμπούτο στον χώρο της λογοτεχνίας,με το πρώτο τους αστυνομικό-ιστορικό θρίλερ,με τίτλο ''Το Πεπρωμένο της Σάρκας''. Ένα μυθιστόρημα που από τον τίτλο του,κιόλας,υπόσχεται πολλές δυνατές συγκινήσεις στο αναγνωστικό κοινό. Ένα μυθιστόρημα που το διάβασα με μεγάλη ευχαρίστηση καί πολύ γρήγορα,χωρίς να είναι κουραστικό εξαιτίας του σχετικά μεγάλου του όγκου.
   Οι συγγραφείς μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο καί σαν άλλοι αφηγητές μας εξιστορούν μία σκοτεινή καί ανατριχιαστική υπόθεση καί εμείς θα πρέπει,παράλληλα με τους ήρωες,να ανακαλύψουμε την αλήθεια καί να βρούμε τους ενόχους. Χρησιμοποιούν λόγο πειστικό καί καθηλωτικό από την αρχή κιόλας της ιστορίας. Τον ενισχύουν με άφθονο λεξιλόγιο,σωστή χρήση των εκφραστικών μέσων,εικόνες τόσο περιγραφικές που μοιάζουν αληθινές καί μικρά,περιεκτικά κεφάλαια που βοηθούν στην ομαλή ροή των γεγονότων.
   Βρήκα πολύ καλή την σκιαγράφηση καί αποτύπωση των χαρακτήρων των ηρώων της ιστορίας. Είναι άψογα τοποθετημένοι μέσα στον τόπο καί τον χρόνο στον οποίο θα λάβουν χώρα τα γεγονότα. Έχουν όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που τους άρμοζαν με βάση το φύλο,την ιδιότητα,την καταγωγή καί το κοινωνικό τους status. Αντιπροσωπεύουν ήθη,έθιμα καί πεποιθήσεις εκείνης της εποχής. Ο συγγραφείς,εύστοχα,πέρα από το αστυνομικό στοιχείο που κυριαρχεί μέσα στην πλοκή,καταπιάνονται με το ζήτημα της θέσης των γυναικών,τα όποια ελάχιστα δικαιώματά τους,τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν,την ανάγκη τους για μόρφωση καί την όποια προκατάληψη τις συνόδευε σε πολλά ακόμη καίρια θέματα.
   Κυρίαρχα συναισθήματα κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου είναι η αγωνία που έχει ανοδική πορεία σελίδα με την σελίδα,η συνεχόμενη δράση,το σασπένς καί οι ανατροπές που τοποθετούνται σε διάφορους χρόνους από τους συγγραφείς με σκοπό να μας παραπλανήσουν καί να ''παιδέψουν'' περισσότερο το μυαλό μας. Ειδικά,ο επίλογος του μυθιστορήματος ήταν ένα επιπλέον στοιχείο που καθιστούσε αρεστό το βιβλίο στα μάτια μου.
   Άφησα,επίτηδες,στο τέλος τον σχολιασμό μου για τον τίτλο του βιβλίου. ''Το Πεπρωμένο της Σάρκας''... Ένας τίτλος εκκωφαντικός που σε αναγκάζει να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω του... Ένας τίτλος που,αν μη τι άλλο,σου γεννά ένα αίσθημα φόβου καί οι παλμοί σας αυξάνονται κατακόρυφα. Είναι δεδομένο πως ό,τι γεννάται,είναι προορισμένο να πεθάνει. Αυτό,όμως,δεν συνεπάγεται πως η επιστήμη δεν οφείλει να βρεί τρόπους να καταπραϋνει τους πόνους καί να επιμηκύνει το προσδόκιμο της ζωής. Με ποιό κόστος; Πότε τα φάρμακα αντί να γιατρεύουν,γίνονται δηλητήρια καί σκοτώνουν;
   Τί λέτε; Εσείς θα είστε τολμηροί/ες να διαβάσετε το βιβλίο καί να ανακαλύψετε ποιό είναι το πεπρωμένο της σάρκας; Εγώ,πάντως,έμεινα αρκετά ικανοποιημένη καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε.
                                                          Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: AMBROSE PARRY

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE WAY OF ALL FLESH

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
   
   


Το Πεπρωμένο της Σάρκας Το Πεπρωμένο της Σάρκας Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 13, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.