Αόρατα Όρια - Οδηγός συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

 



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


  Η βία είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ σε κάθε μορφή της. Δε δύναμαι να διανοηθώ πως υπάρχουν εκεί έξω νοήμονες άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να την επικροτούν καί να αρέσκονται να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί βία σε έναν άλλον άνθρωπο. Είναι κάτι το ανεπίτρεπτο. Παρ'όλ'αυτά,παρατηρείται το φαινόμενο της έξαρσης της βίας καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποδέκτες είναι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου,καταγωγής,ηλικίας,οικονομικής κατάστασης καί επιπέδου μόρφωσης. Κι αυτό γιατί,δυστυχώς,η βία δεν κάνει διακρίσεις. Είναι μία μάστιγα,όχι μόνο της σημερινής εποχής,αλλά που διαιωνίζεται πολλά χρόνια. Ειδικά,τώρα με την πανδημία του covid-19 καί την καραντίνα,τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα. Τί περιμένουμε για να αντιδράσουμε; Πότε θα εξαληφθεί όλη αυτή η αντικειμενικά ψυχοφθόρα κατάσταση;
   Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι το βιβλίο ''Αόρατα Όρια - Οδηγός συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηδυέπεια καί έχει γραφτεί από τους ακόλουθους ειδικούς: την κυρία Ανδρομάχη Μπούνα -την οποία ευχαριστώ για την αποστολή του βιβλίου- ,τον κύριο Ευστράτιο Παπάνη καί τις κυρίες Γεωργία Κιζιρίδου,Αγγελική Σαντή,Χρυσοβαλάντη Χρήστου,Ελένη Σάββα. Μπορείτε στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου να βρείτε ανηρτημένα τα βιογραφικά τους.
   Το βιβλίο,κατ'εμέ,είναι αναμφίβολα πιο επίκαιρο από ποτέ. Αυτό καί μόνο αρκεί για να μας ''ξεβολέψει'' από τις αναπαυτικές θέσεις στις οποίες καθόμαστε καί να μας προτρέψει να δράσουμε. Σκοπός του είναι όχι μόνο να μας ενημερώσει καί να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με την ύπαρξη της βίας στην ζωή μας,μα καί να βοηθήσει τις γυναίκες που βρίσκονται σε αυτήν την δεινή θέση. Να τους δώσει κουράγιο καί απαραίτητες συμβουλές ώστε να ξεφύγουν από αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση. Να τους εξηγήσει πως εκείνες δεν φταίνε κάπου για να γίνονται αποδέκτες τέτοιων αποτρόπαιων συμπεριφορών. Δεν πρέπει να ανέχονται,ούτε καί να ντρέπονται να μιλήσουν. Να θυμούνται ότι η φωνή τους είναι η δύναμή τους.
   Βρήκα εξαιρετικό τον τρόπο με τον οποίο δομείται όλο το κείμενο. Αρχικά,θα μας μιλήσουν η κυρία Ανδρομάχη Μπούνα,ούσα δόκτωρ Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καί ο κύριος Ευστράτιος Παπάνης,επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καί θα μας παρουσιάσουν την κοινωνιολογική πλευρά του ζητήματος. Θα το προσεγγίσουν από την οπτική διάσταση που αφορά τον διαχωρισμό των φύλων,τις ''ταμπέλες'' που τα ακολουθούν καί τον τρόπο που η κοινωνία στο σύνολό της τα αντιμετωπίζει. 
   Ύστερα,τον λόγο θα λάβει η κυρία Γεωργία Κιζιρίδου καί με βάση την ειδικότητά της ως εξελικτική-σχολική ψυχολόγος θα αναδείξει καί θα μας παρουσιάσει το ζήτημα από την ψυχολογική πλευρά,τόσο του θύματος,όσο καί του θύτη. Θα ρίξει φώς σε πληροφορίες που μέχρι πρότεινος δεν γνωρίζαμε. Θα εξηγήσει καταστάσεις καί σκέψεις. 
   Στο τρίτο κεφάλαιο,οι κυρίες Αγγελική Σαντή,Χρυσοβαλάντη Χρήστου καί Ελένη Σάββα θα μας διαφωτίσουν γύρω από τα νομικά πλαίσια που ισχύουν σε περιπτώσεις άσκησης βίας καί θα μας προτείνουν τρόπους ώστε να προστατευτεί το εκάστοτε εν δυνάμει θύμα. Όλα τα κεφάλαια στο σύνολό τους είνα εξίσου σημαντικά καί με βαρύνουσα σημασία. Τολμώ να πώ ότι έμεινα απόλυτα αφοσιωμένη σε ό,τι διάβαζα καί πλέον έχω γνώσεις -αχρείαστες να είναι- για να βοηθήσω,ή ω μη γένοιτο,να βοηθηθώ καί εγώ η ίδια. Είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλες κι όλους. Ποτέ δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το αύριο.
   Σας προτρέπω όχι μόνο να το αγοράσετε καί να το διαβάσετε τον οδηγό,αλλά να εστιάσετε την προσοχή σας καί στο κεφάλαιο που φέρει τον τίτλο ''Να θυμάμαι'' καί ακολουθεί προς το τέλος του βιβλίου. Αυτή η χρήση του α' ενικού προσώπου βοηθά να ταυτιστούν όλες οι γυναίκες,να μην αισθάνονται μόνες όσες το περνούν αυτό καί να το εκλάβουν ως μία προτροπή για τον ίδιο τους τον εαυτό. Δείτε το σαν μία πιο ελεύθερη εκδοχή ενός μότο ζωής.
   Τέλος,στο παράρτημα υπάρχουν επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα που έχει υποστεί βία καί που μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια. Καί για να σας προλάβω καί να μην υπάρχουν τυχόν απορίες,να ξέρετε πως ο οδηγός είναι γραμμένος με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι οικείος καί προσιτός από όποιο άτομο αποφασίσει να το διαβάσει. Εγώ τον βρήκα χρήσιμο,μην σας πώ καί απαραίτητο,καί σας τον προτείνω ανεπιφύλακτα. 

Υ.Γ. Εύχομαι να έρθει η μέρα όπου κάθε μορφή βίας θα έχει πάψει να υφίσταται καί θα φαντάζει σαν ένας κακός εφιάλτης...

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΜΠΟΥΝΑ & ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΝΗΣ (ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΙΖΙΡΙΔΟΥ,ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΑΝΤΗ,ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ,ΕΛΕΝΗ ΣΑΒΒΑ)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΗΔΥΕΠΕΙΑ




Αόρατα Όρια - Οδηγός συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών Αόρατα Όρια - Οδηγός συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.