Συνέντευξη με την Κοινωνική Ανθρωπολόγο,Δρ.Κοινωνιολογίας & συγγραφέα κυρία Ανδρομάχη Μπούνα

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων την Κοινωνική Ανθρωπολόγο,Δρ.Κοινωνιολογίας & συγγραφέα κυρία Ανδρομάχη Μπούνα. Την ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηδυέπεια το βιβλίο της με τίτλο ''Αόρατα Όρια-Οδηγός συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. Θα βρείτε την κριτική μου για το βιβλίο στην στήλη ''Βιβλιοπροτάσεις''.

                                             

                                             Πάμε να δούμε τι έχει να μοιραστεί μαζί μας....


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρότασής μου για να κάνουμε αυτήν την συνέντευξη. Μπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα για την ιδιότητά σας που θα ενδιέφεραν το αναγνωστικό κοινό;


A.M. Θα ήθελα κι εγώ να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα και είναι τιμή μου που συνομιλώ μαζί σας. Οι σπουδές μου και η ακαδημαϊκή μου πορεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το θέμα που αφορά ο συγκεκριμένος οδηγός. Οι προπτυχιακές, μεταπτυχιακές μου σπουδές, το διδακτορικό δίπλωμα και το μεταδιδακτορικό μου αλλά και η διδασκαλία μου αφορούν το αντικείμενο της Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, του φύλου και της έμφυλης βίας.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Από τις εκδόσεις Ηδυέπεια κυκλοφορεί το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Αόρατα Όρια-Οδηγός συμβουλευτικής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;


A.M. Ο οδηγός αποτελεί μία συλλογική προσπάθεια, είναι ένας διεπιστημονικός οδηγός συμβουλευτικής κατά της βίας των γυναικών. Ο οδηγός αποτελείται από τρία μέρη, στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται οι ορισμοί και οι θεωρίες της έμφυλης βίας το οποίο επιμελήθηκα με τον Επίκουρο καθηγητή Ευστράτιο Παπάνη, το δεύτερο μέρος πραγματεύεται θέματα από την ατομική ψυχολογική σκοπιά της βίας κατά των γυναικών το οποίο επιμελήθηκε η Εξελικτική ψυχολόγος, Γεωργία Κιζιρίδου και το τρίτο μέρος αφορά το Νομικό πλαίσιο σχετικά με τη βία κατά των γυναικών, επιμελημένο από τις Νομικούς, Αγγελική Σαντή, Χρυσοβαλάντη Χρήστου & Ελένη Σάββα.  


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς πήρατε την απόφαση να προχωρήσετε στην συγγραφή κι έκδοση αυτού του οδηγού;


A.M. Η ιδέα αυτή έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης εδώ και αρκετά χρόνια με τον καθηγητή μου κ. Ευστράτιο Παπάνη, έγινε προτεραιότητα με αφορμή τη συνεχή αύξηση του καταγεγραμμένου αριθμού βίας κατά των γυναικών. Η βία αποτελεί αδιαμφισβήτητη έκπτωση και αναίρεση των κοινωνικών επιταγών και κατάφωρη παραβίαση της προσωπικής ελευθερίας. Οφείλουμε να ενημερώσουμε και να επαγρυπνήσουμε τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες γι’ αυτό. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η συγγραφή του; Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να συνεργαστείτε μαζί με άλλους ειδικούς για να έχετε ένα τόσο άρτιο αποτέλεσμα;


A.M. Η ενασχόληση όλων των συγγραφέων του οδηγού με το συγκεκριμένο θέμα προϋπήρχε εδώ και πολλά χρόνια είτε σε εμπειρικό είτε σε ακαδημαϊκό πλαίσιο, η καραντίνα είχε τα θετικά της ως προς την ταχύτερη ολοκλήρωση του και διαχείριση των χρόνων μας. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ο οδηγός απευθύνεται μόνο σε γυναίκες ή μπορεί να φανεί χρήσιμο εργαλείο και στα χέρια των ανδρών;


A.M. Ο οδηγός απευθύνεται όπως και είναι αφιερωμένος σε όλες τις γυναίκες, γυναίκες που έχουν θυματοποιηθεί και τις καθοδηγεί βήμα βήμα στις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για την πρόληψη, αντιμετώπιση και καταγγελία της βίας σε κάθε της μορφή. Η έννοια της έμφυλης βίας έχει χαρακτηριστεί ως η πιο «δημοκρατική από όλα τα εγκλήματα». Αυτό σημαίνει πως μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα/άνδρα από οποιονδήποτε άνδρα/γυναίκα σε οποιονδήποτε χώρο, οπότε εκ των πραγμάτων αφορά και τους άνδρες δράστες αλλά και θύματα. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί να επιλέξουν οι αναγνώστες να διαβάσουν τον εν λόγο οδηγό; Τι γνώσεις θα αποκτήσουν;


A.M. Έχει πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που επικοινωνεί ο οδηγός με τον αναγνώστη. Το τοποθετεί αρχικά σε ένα πλαίσιο οριοθέτησης εννοιών και θεωρίας και συνεχίζει στο πιο συναισθηματικό κομμάτι και καταλήγει στο «σκληρό» νομικό πλαίσιο που σου δίνει απαντήσεις επί του πρακτέου, πώς και σε ποιες περιπτώσεις σε προστατεύει ο Νόμος. Επίσης έχει ενδιαφέρον πώς από το διεπιστημονικό αυτό αποτέλεσμα προκύπτει η ευρύτερη εκείνη οπτική ανάλυσης του φαινομένου και τους τρόπους με τους οποίους τα δικαιώματα από γενικές αρχές μετατρέπονται σε νομική προστασία, κοινωνική υποστήριξη, ψυχολογική αρωγή και επιστημονική τεκμηρίωση. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Γιατί ενώ διανύουμε τον 21ο αιώνα κι όλα έχουν εξελιχθεί ραγδαία η άσκηση βίας κατά των γυναικών καλά κρατεί; Σαν ειδικός που είστε, μπορείτε να δώσετε μία επεξήγηση;


A.M. Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής έμφυλης βίας είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Κοινός γνώμονας σε ένα μεγάλο μέρος θεωρητικών προσεγγίσεων ως προς τα αίτια του φαινομένου, αποτελεί η πατριαρχική δομή του κράτους, οι σχέσεις εξουσίας και υποταγής που διέπουν τον κόσμο, και δυστυχώς μέχρι και σήμερα είναι με τέτοιο τρόπο δομημένος ο κόσμος. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Θεωρείτε πως στην χώρα μας γίνεται σωστή ενημέρωση για την εξάλειψη της βίας σε κάθε της μορφή απέναντί στις γυναίκες και όχι μόνο ή χρειάζεται περισσότερη δουλειά πάνω σε αυτό το δύσκολο ζήτημα;


A.M. Υπάρχουν πολλές δομές υποστήριξης, γίνονται πολλές καμπάνιες, ενημερωτικές εκδηλώσεις επί του θέματος, όμως το πρόβλημα δεν είναι μονάχα η ενημέρωση αλλά και η αναγνώριση της βίας γιατί πολλές φορές θεωρείται ως κανονικότητα και δεν γίνεται αντιληπτή μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τι συμβουλές θα δίνατε σε όλες τις γυναίκες εκεί έξω που έχουν υπάρξει θύματα ενδοοικογενειακής βίας;


A.M. Η συμβουλή, η κοινή συμβουλή είναι το μιλάω. Αναγνωρίζω την κατάσταση, παίρνω την απόφαση και μιλάω, οι δομές υποστήριξης είναι τόσες πολλές αρκεί η γυναίκα να μιλήσει.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος ποιο το μήνυμα που θα θέλατε να μεταδώσετε σε όλους τους αναγνώστες σχετικά με την πάταξη της έμφυλης βίας;


A.M. Η ενδοοικογενειακή βία είναι αόρατη για όσους βρίσκονται εκτός της οικίας κι ενίοτε για όσους βρίσκονται εντός αυτής, μη το κάνουμε εμείς όμως αόρατο, τώρα που μάθαμε, βοηθάμε, στηρίζουμε και μιλάμε. 

                               Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις απαντήσεις σας.


                                                  A.M.  Εγώ σας ευχαριστώ θερμά.


                         Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat



Συνέντευξη με την Κοινωνική Ανθρωπολόγο,Δρ.Κοινωνιολογίας & συγγραφέα κυρία Ανδρομάχη Μπούνα Συνέντευξη με την Κοινωνική Ανθρωπολόγο,Δρ.Κοινωνιολογίας & συγγραφέα κυρία Ανδρομάχη Μπούνα Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 18, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.