Η κυρία Μαριώ - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 1ο)

 



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Τα αφιερώματα σε διάφορα λογοτεχνικά είδη ήρθαν για να μείνουν. Για να μην νιώθουν,όμως,αδικημένοι/ες οι μικροί/ες μας βιβλιόφιλοι/ες,η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα είναι,ως επί των πλείστων,αφιερωμένη στην παιδική-εφηβική λογοτεχνία. Καθημερινά καί για επτά ημέρες θα σας παρουσιάζω διαφορετικά κι ενδιαφέροντα βιβλία που θα είναι κατάλληλα για παιδιά ηλικίας από 4-16 ετών. 
  Πρίν ξεκινήσω με το πρώτο βιβλίο,θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη για την αποδοχή της πρότασής μου καί την αποστολή των βιβλίων. Ξεκινάμε,αισίως,με το παιδικό παραμύθι της συγγραφέως κυρίας Ιωάννας Πίττα,με τίτλο ''Η κυρία Μαριώ''.
   Έχω μιλήσει πολλές φορές για τα οφέλη της ανάγνωσης εξωσχολικών βιβλίων από τα παιδιά καί δεν χρειάζεται να σας τα ξαναπώ. Τα βιβλία,που θα σας παρουσιάσω στο αφιέρωμα,διαλέχθηκαν με πολλή αγάπη καί με την επιθυμία όχι μόνο να είναι ξεχωριστά,μα καί να έχουν να ''πούν'' κάτι ουσιαστικό στους μικρούς αναγνώστες.
   Η συγγραφέας κυρία Ιωάννα Πίττα μέσω του παραμυθιού της προσδοκά να ακουμπήσει τις ψυχές των παιδιών που βρίσκονται στην τρυφερή ηλικία των 4 ετών καί άνω,τότε που είναι αρκετά δεκτικά στο να μάθουν καί να ακούσουν χρήσιμες συμβουλές για την ζωή τους. Με λόγο απλό καί κατανοητό καί οικείο λεξιλόγιο επιθυμεί να μιλήσει στα παιδιά για την αξία της εργασίας,της αλήθειας,της τιμιότητας καί την αξιοπρέπεια που πρέπει να μας διακρίνει όλους κι όλες.
   Στα επιπλέον θετικά του βιβλίου μπορούν να συμπεριληφθούν η μεγάλη γραμματοσειρά που δεν κουράζει τα μικρά παιδιά,η χαρούμενη,πολύχρωμη εικονογράφηση καί οι δραστηριότητες που περιέχονται στο τέλος του βιβλίου καί σχετίζονται με την υπόθεση.
   Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ σαν παραμύθι καί σας το προτείνω ανεπιφύλακτα,ειδικά αν έχετε παιδάκια καί ψάχνετε όμορφια παραμύθια για να τους διαβάσετε. Είμαι σίγουρη πως θα το λατρέψουν.
                                                               Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                     ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε στο βουνό, σε μια σπηλιά, η κυρα-Μαριώ με τη μικρή της αλεπουδίτσα. Δεν έμοιαζε με τις άλλες αλεπούδες. Κάθε φορά που πήγαινε σε κοτέτσι
να αρπάξει καμιά κοτούλα δεν ένιωθε καλά. Ήθελε το φαγητό που έτρωγε με την κόρη της να είναι τίμιο κι όχι κλεμμένο. Πολλές νύχτες έμεινε ξάγρυπνη, ώσπου πήρε την μεγάλη απόφαση. Θα καταφέρει άραγε να αλλάξει τη ζωή της; Να γίνει μια ξεχωριστή αλεπού κι απο κυρα-Μαριώ να τη φωνάζουν κυρία;
Αξίζει λίγη κούραση παραπάνω παιδιά. Ας ζωγραφίσουμε τη ζωή μας με πινελιές αξιοπρέπειας, τιμιότητας, αλήθειας. Κι ας κρεμάσουμε κι εμείς μια πινακίδα στην πόρτα μας, που θα γράφει ΚΥΡΙΑ ή ΚΥΡΙΟΣ.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΠΙΤΤΑ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

Για παιδιά ηλικίας 4+

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ


Η κυρία Μαριώ - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 1ο) Η κυρία Μαριώ - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 1ο) Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 01, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.