ΧΑΛΚΙΝΕΣ ΒΕΡΕΣ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Οι βέρες του γάμου συμβολίζουν το δέσιμο,την αγάπη,την εμπιστοσύνη καί την συντροφικότητα ανάμεσα στο ζευγάρι. Είθισται από παλιά να φτιάχνονται από χρυσό για να υπάρχει ευημερία καί ευδαιμονία στην ζωή του ανδρόγυνου. Δεν χρησιμοποιούνταν ποτέ κατώτερης ποιότητας μέταλλα,όπως π.χ. χαλκός,γιατί αυτομάτως θα σήμαινε κάτι διαφορετικό καί καθόλου ευοίωνο. Πότε,όμως,οι βέρες μετατρέπονται σε αόρατες θηλιές στο λαιμό καί στερούν σιγά-σιγά το οξυγόνο; Τί γίνεται,όταν ένας γάμος έχει ολέθριες επιπτώσεις σε όσους εμπλέκονται άμεσα,ή,έμμεσα σε αυτόν;

   Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ωκεανός το μυθιστόρημα της συγγραφέως κυρίας Άννας Αζούρ,με τίτλο ''Χάλκινες βέρες''. Ένα μυθιστόρημα το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα καί λίγο έως πολύ οι αναγνώστες θα αναγνωρίσουν κομμάτια της δικής τους ζωής,ή,οικείων τους προσώπων. Ένα μυθιστόρημα που μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις καί ολοκληρωσα την ανάγνωσή του μέσα σε λίγες ώρες.

   Όντας βασισμένο σε αληθινή ιστορία,το βιβλίο παντρεύει εξαίσια καί σε απόλυτη αρμονία το ιστορικοπολιτικό γίγεσθαι της χώρας μας με το κοινωνικό στοιχείο. Η συγγραφέας με λόγο χειμαρρώδη καί αφοπλιστικό,από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου,μέσα από την υπόθεση του μυθιστορήματος θα καλύψει πολλά από τα καίρια γεγονότα που σημάδεψαν την χώρα μας κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα. Ούσα δεινή χρήστρια της ελληνικής γλώσσας θα κάνει χρήση άφθονου λεξιλογίου,γλαφυρών,παραστατικών εικόνων καί ρεαλιστικών,φυσικών διαλόγων μεταξύ των ηρώων. Το κείμενο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη τα οποία το καθιστούν πιο ευανάγνωστο καί επιτρέπουν στον αναγνώστη να πάρει μικρές δόσεις ξεκούρασης κατά την διάρκεια της ανάγνωσης.

  Οι ήρωες,απλοί,καθημερινοί άνθρωποι σαν εμάς,θα περάσουν από σαράντα κύματα καί τίποτα δεν θα τους δοθεί απλόχερα. Όλα θα μοιάζουν να έχουν ένα βαρύ τίμημα. Οι λύπες θα είναι περισσότερες από τις χαρές καί θα αποτυπώσουν ανεξίτηλα τα σημάδια τους πάνω στις ψυχές καί τα σώματά τους. Θα τα ζήσουν όλα στον υπέρτατο βαθμό. Από τον απόλυτο έρωτα,στην απόλυτη δυστυχία καί τούμπαλιν. Ναι,θα είναι μία ζωή ''γεμάτη'',αλλά με ποιό κόστος; Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων από την συγγραφέα,όχι μόνο θα οδηγήσει στο να γίνουν πιο προσιτοί καί αρεστοί,ή όχι,στους αναγνώστες,μα θα είναι σαν μία εναλλακτική απεικόνιση-μικρογραφία της κοινωνίας σε διάφορες χρονικές στιγμές. Θα έρθουν στην επιφάνεια προκαταλήψεις,ήθη καί έθιμα. 

   ''Εκείνες οι χάλκινες βέρες θα καθόριζαν τη μοίρα ολωνών! Ιδίως του Φάνη. Του έβδομου παιδιού έπειτα από έξι κορίτσια, από τα οποία, τα τέσσερα έχασαν το φως του κόσμου προτού το αντικρίσουν... Προστάτης της οικογένειας μόλις στα δέκα του, παίρνει στη μικρή του πλάτη όλο το βάρος της ευθύνης. Γίνεται άνδρας πριν αγγίξει καν την εφηβεία. Κι αργότερα, στα δεκαέξι του, προστάτης τώρα πέντε γυναικών, μέσα από συνθήκες αντίξοες καταφέρνει να κατακτήσει την τέχνη της Τυπογραφίας και να κερδίσει την αγάπη των γύρω του με τον συγκινητικό του αγώνα για επιβίωση και με τις αφειδώλευτες καλοσύνες του. Όμως κακοί άνεμοι τον φυσάνε καταπρόσωπο. Η μοίρα, σκληρή, καραδοκεί. Θα γευτεί την αχαριστία και την απογοήτευση από ανθρώπους που πίστεψε κι ευεργέτησε. Από το ίδιο του το αίμα. Θα λυγίσει, μα δεν θα τον γονατίσει η απανθρωπιά. Είναι γεννημένος πολεμιστής… Τελικά εκείνες οι ΧΑΛΚΙΝΕΣ ΒΕΡΕΣ θα  καταφέρουν να αλλοιώσουν με τη μυστηριακή θαμπάδα τους το σχήμα της ζωής όλων… `Αραγε θα το μάθαινε ποτέ κανείς;''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η συγγραφέας μιλάει όπως σας είπα για γεγονότα που επηρέασαν είτε με θετικό,είτε με αρνητικό τρόπο τα δεδομένα της χώρας μας σε ιστορικό καί πολιτικό επίπεδο. Μου άρεσε πολύ το σκεπτικό της καί ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες,χωρίς να επιδιώκει να πολώσει τις αντίθετες πλευρές. Θεωρώ πως ακούγονται όλες οι φωνές καί δεν φιμώνονται. Σίγουρα έλαβα περισσότερες γνώσεις για κομμάτια της ιστορίας που δεν γνώριζα καί βρήκα τον εαυτό μου πιο ''πλούσιο'' στο κλείσιμο του βιβλίου. 

   Αδιαμφισβήτητα είναι ένα μυθιστόρημα που δεν περνά απαρατήρητο καί δεν πρόκειται να φανεί αδιάφορο σε όποιον αναγνώστη επιλέξει να το διαβάσει. Είτε ανήκετε στην κατηγορία των αναγνωστών που αρέσκονται να διαβάζουν ανάλογα βιβλία,είτε θα είναι η πρώτη σας δοκιμή,αξίζει να το αναζητήσετε.

                                                                Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΝΑ ΑΖΟΥΡ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΩΚΕΑΝΟΣ



ΧΑΛΚΙΝΕΣ ΒΕΡΕΣ ΧΑΛΚΙΝΕΣ ΒΕΡΕΣ Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 30, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.