Η Πτώση του Αδάμ - Ο κώδικας της δημιουργίας(μέρος 2ο)

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Έχοντας στα χέρια μου το δεύτερο βιβλίο της σειράς ''Ο κώδικας της δημιουργίας'' του συγγραφέα κύριου Γιώργου Ζορμπά,με τίτλο ''Η πτώση του Αδάμ'' δεν περάσε ούτε μία στιγμή η σκέψη από το μυαλό μου να συνεχίσω τις αναγνώσεις με κάποιο άλλο βιβλίο. Άφησα να περάσει μία μέρα,πήρα βαθειά ανάσα καί ''βούτηξα'' μέσα στις σελίδες του βιβλίου καί δεν το αποχωρίστηκα λεπτό από τα χέρια μου μέχρι το τέλος. Το αποτέλεσμα; Να το διαβάσω μέσα σε τέσσερις,σχεδόν,ώρες καί μετά να σκέφτομαι πότε με το καλό θα εκδοθεί το επόμενο. Ναι,αυτό παθαίνουμε,όταν διαβάζουμε τόσο ενδιαφέροντα βιβλία. Η αδημονία για το τι μέλλει γενέσθαι στην πορεία έχει καλπάζουσα αυξητική τάση.

   Για να είμαι ειλικρινής,ξεκινώντας την ανάγνωση του δεύτερου βιβλίου,φοβήθηκα μήπως ο συγγραφέας προβεί σε περιττές επαναλήψεις,ή,κάνει ''κοιλιά'' κάπου η ιστορία. Ευτυχώς,οι φόβοι μου όλοι εξαλείφθηκαν. Ο συγγραφέας συνεχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας από το σημείο που μας είχε αφήσει στον επίλογο του πρώτου βιβλίου. Υπάρχει μία αόρατη γέφυρα ανάμεσα στα δύο βιβλία που μας βοηθά να ''διανύσουμε'' ομαλά την απόσταση ανάμεσά τους. 

    Στο δεύτερο βιβλίο -απ'ό,τι διάβασα,θα είναι τετραλογία- είναι εμφανέστατη η εξέλιξη στην γραφή του συγγραφέα. Ο λόγος του γίνεται ακόμη πιο στιβαρός,συγκεντρωμένος καί καθηλωτικός. Παίζει με μεγάλη μαεστρία με τον ψυχισμό τόσο των ηρώων του,όσο καί των αναγνωστών. Δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Όλοι κι όλες είναι σε εγρήγορση κι ένα διαρκή πανικό,αφού οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές κι αναπάντεχες. Ναι,γίνεται πιο σκληρός γιατί προσπαθεί να μας δώσει μία εικόνα για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα,αν παρ'ελπίδα επικρατούσε το χείριστο καί πιο εφιαλτικό σενάριο για όλη την ανθρωπότητα. 

   Ξέρετε γιατί καί τα δύο βιβλία είναι τόσο ελκυστικά για τους αναγνώστες; Γιατί εκπέμπουν μία αληθοφάνεια τόσο στην απεικόνιση της σύγχρονης κοινωνίας σχετικά με το πολιτικό καί οικονομικό γίγεσθαι,τις ανθρώπινες σχέσεις,τα δικαιώματα,όσο καί στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων. Είμαι σίγουρη πως αρκετοί/ες εκεί έξω θα ''συναντήσουν'' στους ήρωες στοιχεία του δικού τους χαρακτήρα. Τις δικές τους σκέψεις. Τα δικά τους όνειρα καί επιθυμίες. Δεν ξέρω αν θα επιθυμούσαν να βρεθούν στην θέση των ηρώων,αλλά σίγουρα δεν θα τους μείνουν αδιάφοροι/ες. Εάν το καλοσκεφτείτε,όλοι οι ήρωες -νέοι καί παλιοί- εκτός του ότι βοηθούν με τη σειρά τους στην ομαλή έκβαση των γεγονότων,αντιπροσωπεύουν τρόπο τινά κάτι. Από μία αντίληψη έως καί μία κατάσταση που συμβαίνει σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

     Ο συγγραφέας κύριος Γιώργος Ζορμπάς είναι σαφές πως θίγει καί καταδικάζει πολλά από τα κακώς κείμενα της εποχής,καθώς καί τις λανθασμένες ανθρώπινες συμπεριφορές. Κι όχι,δεν το κάνει απλά καί μόνο για να προκαλέσει συναισθήματα ποντάροντας στο θυμικό των αναγνωστών καί να δημιουργήσει εντυπώσεις. 'Ας μου επιτρέψετε,να έχω αυτήν την αίσθηση,διαβάζοντας τα βιβλία του.

   ''Μία στιγμή αρκεί για να ανατρέψει τα σχέδια του Νίκου και της Σοφίας, που αντιμετωπίζουν θανάσιμους κινδύνους στην προσπάθειά τους να απαλλάξουν την ανθρωπότητα από ένα ολέθριο μέλλον, το οποίο μέχρι πρόσφατα έμοιαζε αναπόφευκτο. Μία τυχαία συνάντηση φέρνει την οκτάχρονη Εύα σε μια πορεία συνάντησης με το απόλυτο Σκότος. Ένας αστάθμητος παράγοντας προκαλεί την πτώση του Αδάμ, σπέρνει το χάος σ’ ολόκληρο τον πλανήτη και καθιστά την Ευρώπη έρμαιο των φανατικών τζιχαντιστών. Μοναδικό εμπόδιο στο δρόμο τους; Η μικρή, ρημαγμένη Ελλάδα, σ’ έναν αγώνα που μοιάζει εξαρχής άνισος. Κρυμμένοι στο σκοτάδι, οι συνωμότες χαμογελούν. Όλα πηγαίνουν όπως τα είχαν προσχεδιάσει.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Μέσα από την πολύπλευρη καί πολυδιάστατη δομή της ιστορίας του βιβλίου οι αναγνώστες θα διαπιστώσουν με τρόμο πως οι ηθικές καί οι αξίες που θα πρέπει να διέπουν καί είναι ταυτισμένες με την ανθρώπινη ύπαρξη έχουν αρχίσει σταδιακά -όλο καί πιο γρήγορα- να χάνονται,καθιστώντας μας ακόμη καί κτήνη με ανθρώπινη μορφή. Πώς επιτρέψαμε να χάσουμε την ανθρωπιά μας καί την ορθή λογική μας;

    Επίτηδες άφησα για δεύτερη φορά,λίγο πρίν το τέλος της αναφοράς μου στο βιβλίο,τον σχολιασμό μου για τον τίτλο του. ''Η Πτώση του Αδάμ'' ο τίτλος καί αυτήν την φορά ο λόγος δίνεται στους άνδρες στο σύνολό τους. Εκείνοι παίρνουν τα ηνία στα χέρια τους κι ουσιαστικά κατευθύνουν όλη την πλοκή. Θα λάβουν πολλούς ρόλους,αντιφατικούς μεταξύ τους. Κάποιοι θα είναι αρεστοί στο αναγνωστικό κοινό καί κάποιοι μισητοί. Ναι,καλά ακούσατε. Οι πράξεις τους θα μας γεννήσουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Σαν άλλος Αδάμ,αρκετοί άνδρες ήρωες του βιβλίου θα διαπράξουν ύβρεις καί η νέμεσις θα συνεπάγεται την ''πτώση'' καί τον εκδιωγμό τους από τον ''παράδεισο''. Βλέπετε ο ανδρισμός περιέχει μέσα του την έννοια της ανδρείας κι αν αυτή λείπει,χάνεται η ουσία καί η αξία του όρου.

    Δεν θα μακρυγορήσω παραπάνω γιατί δεν θέλω να σας κουράσω,ούτε να στερήσω κάτι από την μαγεία των βιβλίων. Θα εμμείνω στην αρχική μου άποψη πως είναι δύο εξαιρετικά βιβλία με σφιχτοδεμένη πλοκή που απαιτεί γερά στομάχια η ανάγνωσή των,μα δικαιώνει τους πάντες στο φινάλε. Θα είστε τολμηροί/ες να τα διαβάσετε καί να δείτε μία άλλη εκδοχή του μέλλοντος; Εγώ περιμένω με αγωνία το επόμενο,αφού ο συγγραφέας έκλεισε την αφήγηση των γεγονότων σε καίριο σημείο. 

                                                           Καλά σας αναγνώσματα!


Υ.Γ. Εάν έχετε σκοπό να διαβάσετε το βιβλίο,θα πρέπει αρχικά να διαβάσετε καί το πρώτο,καθώς είναι αλληλένδετα καί δεν διαβάζονται μεμονομένα.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ANUBIS

Η Πτώση του Αδάμ - Ο κώδικας της δημιουργίας(μέρος 2ο) Η Πτώση του Αδάμ - Ο κώδικας της δημιουργίας(μέρος 2ο) Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.