Ταξίδεψα για να σε βρω

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Υπάρχουν ταξίδια αναψυχής,ταξίδια με προορισμό μακρινούς τόπους καί εξερεύνηση αυτών,μα υπάρχουν καί ταξίδια εσωτερικά που σκοπό έχουν την εμβάθυνση καί κατανόηση του ψυχισμού ενός ατόμου κι εντέλει την αποδοχή αυτού. Όλα έχουν την βαρύτητά τους στην ζωή των ανθρώπων καί δεν είναι σωστό να μένουμε μόνο στην επιφάνεια. Πρέπει να εστιάζουμε στα καλά που λαμβάνουμε από αυτά,όπως είναι οι γνώσεις καί η ψυχική γαλήνη. Ακόμη κι αυτά τα ταξίδια που κάνουμε με την σκέψη μας επιφέρουν θετικά αποτελέσματα. Όχι μόνο ξεφεύγουμε από την πνιγηρή πραγματικότητα,μα αισθανόμαστε πιο ''ανάλαφροι/ες'' από τις έννοιες.

    Σήμερα διάβασα καί σας παρουσιάζω το βιβλίο ''Ταξίδεψα για να σε βρω'' που συνυπογράφουν οι συγγραφείς κυρία Φένια Τσαναγάκη καί κύριος Νίκος Βαρδάκας. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής κι ήταν μία αρκετά ευχάριστη νότα για μένα,όσον αφορά τις βιβλιοαναγνώσεις. Βρήκα πολύ ισορροπημένο το πάντρεμα ανάμεσα στις πένες των δύο συγγραφέων,με αποτέλεσμα να διαβάσω το βιβλίο με το ίδιο ενδιαφέρον από την αρχή έως το τέλος του.

  Η γραφή του κυρίου Νίκου Βαρδάκα μου είναι γνώριμη,καθώς έχω διαβάσει στο παρελθόν δύο έργα του τα οποία με είχαν ικανοποιήσει αρκετά. Ήταν,συνεπώς,δεδομένο ότι θα έβρισκα αρεστή την δική του συμμετοχή μέσα στο κείμενο. Από την άλλη μεριά,είναι η πρώτη φορά που η συγγραφέας κυρία Φένια Τσαναγάκη παρουσιάζεται στο αναγνωστικό κοινό,οπότε περίμενα με αγωνία να δω τον τρόπο γραφής καί σκέψης της. Για να είμαι ειλικρινής,όλο το κείμενο το διακρίνει μία αρμονία καί δεν μπορούσα να διακρίνω τα όρια καί το ποιος/α εκ των δύο ''μιλούσε'' εκείνη την στιγμή. Για μένα είναι αυτό ένα από τα θετικά πρόσημα του βιβλίου.

   Άν καί έχουμε συνεργασία δύο συγγραφέων,το κείμενο το χαρακτηρίζει ο ομαλός λόγος,το πλούσιο λεξιλόγιο,οι γλαφυρές,παραστατικές εικόνες,τα μικρά,περιεκτικά κεφάλαια καί ένα γενικότερο θετικό συναίσθημα ελπίδας,χαράς κι έρωτα. Η ροή των γεγονότων είναι συνεχόμενη κι εξιστόρηση της ιστορίας μέσα από την πλευρά του άνδρα,όσο καί της γυναίκας πρωταγωνίστριας βοηθά να συμπληρωθεί το παζλ καί να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα μπροστά μας. Δεν υπήρξε κάποιο σημείο που θα ήθελα να αλλάξω. Μου άρεσε αυτή η αληθοφάνεια των ηρώων. Θεωρώ πως κάποιοι αναγνώστες θα ταυτιστούν μαζί τους. Άλλωστε,ο καθένας καί η καθεμία αναζητά κάτι το διαφορετικό από ένα ταξίδι.

    ''Το ταξίδι είναι το κλειδί όχι μόνο για την ανακάλυψη του κόσμου αλλά και για την ανακάλυψη του ανώτερου εαυτού, των ανθρώπινων ορίων, των προκλήσεων. Κι αν αυτό γίνεται με μοναδική παρέα τη μοναξιά που κουβαλάει ο ταξιδιώτης, τότε τα εφόδια που αποκομίζει είναι ακόμα περισσότερα. Διότι η μοναξιά δεν είναι παρά ένα πέρασμα, μια πρόβα για το ‘μαζί’. Ένας δρόμος που αν βρεις το θάρρος να τον διασχίσεις θα σου αποκαλύψει έναν νέο, υπέροχο κόσμο. Δυο άνθρωποι που ξεκίνησαν το ταξίδι τους, ο καθένας μόνος, για να καταλήξουν στο τέλος στην προσωπική Ιθάκη τους. «Το φτάσιμον εκεί είναι ο προορισμός σου», που έλεγε ο ποιητής. Η Ιθάκη όμως παίρνει τη μορφή που εμείς της δίνουμε, την Ιθάκη εμείς τη δημιουργούμε.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Πέρα από την βασική ιστορία,στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε άλλες δύο μικρές,αυτοτελείς ιστορίες γραμμένες από την κυρία Τσαγανάκη που βασίζονται σε δικές της εμπειρίες. Άν καί η κύρια ιστορία του βιβλίου έχει ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα,οι άλλες δύο είναι μία απεικόνιση της πραγματικότητας με τα θετικά καί τα αρνητικά της στοιχεία. Κι αν τα δούμε όλα μαζί,έχουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Εδώ,να μην ξεχάσω να σας πώ ότι μέσα στις σελίδες του βιβλίου περιέχονται φωτογραφίες των τοπίων που θα λάβουν χώρα τα γεγονότα καί ενισχύουν κατά πολύ τον λόγο της συγγραφέως.

    Εν ολίγοις το βιβλίο είναι μία αρκετή καλή προσπάθεια με προοπτική εξέλιξης μελλοντικά στην γραφή των συγγραφέων. Μου άρεσε πολύ το πως συνδύασαν την μυθοπλασία με την αληθινή ζωή. Είναι από τα βιβλία που θα μείνουν καιρό φρέσκα στην μνήμη μου. Γιατί όχι να μην το αναζητήσετε κι εσείς; 

                                                         Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΦΕΝΙΑ ΤΣΑΓΑΝΑΚΗ & ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ

   

Ταξίδεψα για να σε βρω Ταξίδεψα για να σε βρω Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.