Εκείνο το ταξίδι - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 3ο)

 



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία,επέλεξα ένα βιβλίο που θίγει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί πολλές οικογένειες στην χώρα μας κι όχι μόνο. Ο λόγος για το βιβλίο ''ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ'' της συγγραφέως κυρίας Ανδρονίκης Δακορού,που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη καί μου άφησε τις κάλλιστες των εντυπώσεων. Σίγουρα σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.
  Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που έχουν βαθιά επιθυμία να αποκτήσουν ένα παιδί. Αρκετοί είναι αυτοί που δεν καταφέρνουν να έρθει στην ζωή τους ένα βιολογικό τους παιδί κι απογοητεύονται με τις συνεχόμενες προσπάθειες. Εκεί ξεκινούν οι σκέψεις για την υιοθεσία ενός παιδιού. Κατ'εμέ είναι ένα από τα κάλλιστα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στην ζωή του. Θαυμάζω κι επικροτώ αυτούς τους ανθρώπους. Είναι παραδείγματα προς μίμηση. Αποβάλλουν τον εγωϊσμό τους καί επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί γιατί πραγματικά αγαπούν τα παιδιά καί νοιάζονται γι'αυτά. Δεν το κάνουν ούτε για να ικανοποιήσουν τους συγγενείς,ούτε τα δεδομένα της κοινωνίας. Είναι απλά αξιέπαινοι. Εύχομαι,σύντομα,το καθεστώς των υιοθεσιών στην χώρα μας να αλλάξει καί να γίνει πιο εύκολο καί προσιτό για τους ανθρώπους που κάνουν τις αιτήσεις. Γιατί,δυστυχώς,είναι πάρα πολλά τα παιδιά που αποζητούν μία οικογένεια να τα αγκαλιάσει καί να τα αγαπήσει...
   Ξέρω πως υπάρχουν πολλοί γονείς εκεί έξω που επιθυμούν να μιλήσουν στα παιδιά τους για το ζήτημα της υιοθεσίας τους. Την πιο κατάλληλη λύση μπορούν να την δώσουν σίγουρα οι ειδικοί,μα υπάρχουν βιβλία,όπως κι αυτό που σας προτείνω σήμερα,που εξυμνούν την αξία της οικογένειας καί το πόσο σημαντική είναι στην ζωή ενός ανθρώπου. Βλέπετε,το ποιοι θα είναι οι γονείς ενός παιδιού είναι θέμα τύχης. Κανείς δεν διαλέγει τους βιολογικούς του γονείς. Κάποια παιδιά είναι ευτυχισμένα κι άλλα δυστυχισμένα. Γι'αυτό όλοι κι όλες οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες όταν ζούμε σε μία όμορφη καί υγιή οικογένεια.
   Η συγγραφέας με λεπτότητα,σεβασμό καί μεγάλη προσοχή θα μιλήσει για όλα όσα σας ανέφερα. Θα χρησιμοποιήσει απλό,καθημερινό λεξιλόγιο καί παραδείγματα που θα είναι ευκολονόητα από τα παιδιά. Θα προσπαθήσει να τους εξηγήσει ότι γονείς δεν είναι μόνο εκείνοι που γεννούν ένα παιδί,αλλά εκείνοι που το μεγαλώνουν σωστά. Το φροντίζουν καί το αγαπούν ανιδιοτελώς. Είναι ιδανική πρόταση για παιδιά ηλικίας 10 ετών κι άνω. Μην σας πώ ότι καλό θα ήταν να διαβαστεί κι από ενήλικες. Όλοι οι αναγνώστες θα λάβουν σημαντικά μαθήματα για την ζωή τους μέσα από την ιστορία του.
   Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο,σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του.: ''Στα γενέθλιά του όλος του ο κόσμος αλλάζει ξαφνικά. Όλα όσα θεωρούσε δεδομένα ανατρέπονται. Οι γονείς του –ή μάλλον, αυτοί που θεωρούσε ότι ήταν οι γονείς του– του αποκαλύπτουν, ύστερα από ένα συμβάν, ότι είναι υιοθετημένος. Το μικρό αγόρι πανικοβάλλεται και αποφασίζει να το σκάσει από το σπίτι. Ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, αγωνία και συναισθήματα ξεκινάει. Όμως, αυτό το ταξίδι μπορεί να αποτελέσει μάθημα συνειδητοποίησης κάποιων σημαντικών πραγμάτων. Μέσα από αυτό μαθαίνει να πιστεύει στην ύπαρξη μιας δύναμης ανώτερης από τον άνθρωπο και καταλαβαίνει ποια είναι η έννοια της πραγματικής οικογένειας. Έτσι, το ταξίδι αυτό δεν είναι απλά μια περιπέτεια, αλλά ένα μάθημα, ένα μάθημα ζωής!''.
                                                            Καλά σας αναγνώσματα!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΔΑΚΟΡΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ




   
   



Εκείνο το ταξίδι - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 3ο) Εκείνο το ταξίδι - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 3ο) Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 03, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.